Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op verkenning in de Valdarno – zeven kleine maar fijne musea in de groene vallei tussen Arezzo en Florence

Valdarno dankt zijn naam aan de rivier de Arno, die onder meer door Florence stroomt, onder de Ponte Vecchio door, op weg naar Pisa en de Tyrreense Zee. De Valdarno, letterlijk ‘de vallei van de Arno’, ligt grofweg tussen Arezzo en Florence, waar de Arno door het groen slingert, langs vrij onbekende maar fotogenieke dorpjes.

Balze, borghi & bellissimi rozen

Valdarno voldoet niet aan het beeld van de Toscaanse ansichtkaart, met cipressen en heuvels vol wijngaarden. De natuur is hier wat ongerepter, met als uniek fenomeen de balze: steile rotsformaties die zijn ontstaan door erosie.

Deze balze bestaan uit klei, zand en kalksteen en geven het landschap hier en daar een bijna buitenaards tintje, zeker in de Area Naturale Protetta delle Balze, een beschermd natuurgebied dat zich over meer dan tweeduizend hectare uitstrekt.

Leonardo da Vinci zou al gefascineerd zijn geweest door deze rotspartijen. Je ziet ze dan ook regelmatig terugkeren als achtergrond van zijn schilderijen, met de Mona Lisa als bekendste voorbeeld.

In de Valdarno vind je ook twee borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië: Loro Ciuffenna en Castelfranco di Sopra. Het eerste dorpje ligt op de route van de Strada dei Sette Ponti, waarover je in deze blog meer leest.

Ook een bezoek waard zijn de Torre di Galatrona (die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Valdarno) en Roseto Fineschi, een van de grootste rozentuinen van Europa, met meer dan zesduizend verschillende rozensoorten.

foto’s: Roseto Fineschi

Zeven bijzondere musea in de Valdarno

Naast balze, borghi en bruggen biedt de Valdarno ook een aantal mooie musea. Samen vormen zij het Sistema Museale del Valdarno, een netwerk waarmee de kleine maar fijne musea gezamenlijk bekendheid kunnen creëren voor de schatten die ze herbergen.

Het zijn stuk voor stuk juweeltjes en doordat ze vrij onbekend zijn, ook in Italië zelf, heb je meestal alle tijd en ruimte om de museumstukken in alle rust te bekijken. Geen urenlange rijen en drukte voor de kunstwerken, maar een persoonlijke kennismaking met het cultureel erfgoed van dit stukje Toscane.

1 – Casa Masaccio

San Giovanni Valdarno is de geboorteplaats van Masaccio, een beroemd Italiaans schilder uit de vroege renaissance die onder meer in de Cappella Brancacci in Florence een aantal schitterende fresco’s heeft gemaakt.

In het huis waar Masaccio zijn jeugd doorbracht, vind je nu het Centro per l’Arte Contemporanea Casa Masaccio, met naast werken van de meester zelf ook veel moderne kunstwerken van artiesten van over de hele wereld.

foto’s: Ela Bialkowska – OKNOstudio

2 – Museo delle Terre Nuove

In het prachtige Palazzo di Arnolfo, in het historisch hart van San Giovanni Valdarno, vind je het Museo delle Terre Nuove. Dit museum vertelt over de ontwikkeling van nieuwe nederzettingen in het middeleeuwse Europa. Er worden regelmatig speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd, zodat het ook tijdens een vakantie met het gezin een fijn uitstapje is.

3 – Museo della Basilica di Santa Maria delle Grazie

Het Museo della Basilica di Santa Maria delle Grazie ligt naast de gelijknamige kerk, eveneens in het centrum van San Giovanni. Je bewondert er schitterende kerkelijke kunst, zoals een wonderschone Annunciatie van Beato Angelico, die een paar van deze pareltjes schilderde (de andere bewonder je in het klooster van San Domenico in Fiesole, in het Museo del Prado in Madrid en in de San Domenico in Cortona).

4 – Museo Venturino Venturi

Loro Ciuffenna is de geboorteplaats van kunstenaar Venturino Venturi. Na een creatieve reis keerde Venturi op 62-jarige leeftijd terug in het dorp, waar hij persoonlijk de ruim negentig kunstwerken selecteerde voor het Museo Venturino Venturi. Je bekijkt er onder meer beelden en tekeningen die aan zijn creatieve geest zijn ontsproten.

5 – MINE – Museo delle Miniere e del Territorio di Cavriglia

Een van de meest bijzondere musea in de Valdarno is MINE, zowel vanwege de locatie als vanwege het verhaal dat het museum vertelt. MINE is gevestigd in een aantal huisjes van het inmiddels verlaten dorpje Castelnuovo dei Sabbioni, in de gemeente Cavriglia.

Je ontdekt er het verhaal van de mijnen van Cavriglia, die tot in de jaren negentig van de vorige eeuw nog open waren en waarin men dag na dag afdaalde om ondergrondse schatten naar boven te halen.

6 – Il Cassero per la Scultura

Zoals de naam al doet vermoeden, is Il Cassero per la Scultura gevestigd in de oude cassero, burcht, van Montevarchi. Je vindt er een uitgebreide collectie beeldhouwwerken uit de negentiende en twintigste eeuw. De beelden vormen een mooie mix van brons, marmer, gips en terracotta en leiden je door de moderne Italiaanse beeldhouwkunst.

7 – Museo Paleontologico di Montevarchi

Het Museo Paleontologico ligt in het oude Franciscaner San Lodovico-klooster in Montevarchi. Je ontdekt er de ongeveer drieduizend jaar durende geschiedenis van de Valdarno, met als hoogtepunt de twee mammoeten, die Gastone en Otello worden genoemd.

Stuk voor stuk zijn het aanraders voor een bezoek tijdens je vakantie in Toscane. Via de website van het Sistema Museale del Valdarno vind je meer informatie over de openingstijden, extra activiteiten, rondleiding en andere details. Nog veel meer tips voor deze Toscaanse streek vind je op de speciale website van Visit Valdarno.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *