Home » Reizen door Italië » Toscane » Onontdekt Toscane in de omgeving van Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Onontdekt Toscane in de omgeving van Pistoia

Onontdekt-Toscane-Pistoia
Dé Toscaanse stad van de kunst? Florence, natuurlijk, of misschien Pisa of Lucca. Prachtig platteland vind je uiteraard ook in de meest populaire vakantieregio van Italië: de Chianti-streek is ongeëvenaard mooi. Met al die pracht en schoonheid in de directe omgeving is het misschien niet zo heel gek dat het kleine, onbekende Pistoia vaak wordt vergeten door toeristen.

Toch is ook Pistoia een paradijs van toscanità: typisch Toscaanse dingen. De stad zelf heeft een mooi historische centrum met een pittoresk Piazza del Duomo, waar zowel het pauselijke verleden als dat van de comune duidelijk naar voren komt. In de heuvelachtige omgeving van Pistoia vind je bovendien een glooiend landschap vol onontdekte pareltjes. We lichten een tipje van de sluier op – twee bijzondere plekken in de heuvels van Pistoia, die we tijdens onze blogtour ontdekten…

#1 Villa Rospigliosi, een pauselijke plek
Wanneer je vanaf San Baronto in de richting van Lamporecchio afdaalt, rijd je een prachtig heuvellandschap in. Hier, aan de westelijke helling van de Montalbano, vind je uitgestrekte olijfgaarden, afgewisseld met hier en daar een oude boerderij of een statige villa. Een van die statige villa’s, gelegen op het landgoed Spicchio, valt extra op door oogverblindende schoonheid. Het is het voormalige landhuis van paus Clemens IX, ontworpen door niemand minder dan Bernini: Villa Rospigliosi.

Villa-Rospigliosi-3

Villa-Rospigliosi-4

Villa-Rospigliosi-5

De adellijke familie Rospigliosi uit Pistoia bezat al sinds de vijftiende eeuw veel landerijen in dit gebied. Kardinaal Giulio Rospigliosi (1600-1669) was de eerste die potentie zag in het oude landhuis in Spicchio, en liet het opknappen. Toen hij echter in 1667 verkozen werd tot paus Clemens IX, besloot hij dat er een compleet nieuw palazzo gebouwd moest worden. De opdracht voor het ontwerp ging naar Bernini. Een jaar later zond deze laatste een model van de villa naar Rome, en weer een jaar later werd de eerste steen gelegd. Helaas zou Clemens de prachtige villa nooit met eigen ogen aanschouwen; hij stierf in december van het jaar 1669, nog voor de bouw werd voltooid.

Het is helaas momenteel niet mogelijk om de rijkelijk versierde binnenvertrekken van de voormalige pauselijke residentie te bewonderen, maar het loont de moeite om – net als wij – vanaf het dorpje Lamporecchio via het park omhoog te lopen naar de villa en even in de tuin rond te wandelen.

Villa-Rospigliosi-1

Villa-Rospigliosi-2

#2 De kruiden van Giuditta en Lubiana
Na de duik in het pauselijke verleden van Pistoia rijden we door naar Montemagno, waar we in de schaduw van het rustieke landhuis van Giuditta en haar moeder Lubiana bijkomen met een heerlijk glas muntlimonade. Giuditta en Lubiana runnen op deze prachtige plek – op geheel eigen wijze en volgens het ritme van de natuur – Agriturismo Abbonbrì. Natuurlijk willen we meteen weten waar die gekke naam vandaan komt. Lubiana neemt het woord: ‘vroeger, bij ons thuis, was dat een woord voor troep. Als kind kreeg ik vaak te horen dat ik niet overal zoveel abbonbrì moest laten slingeren. Het komt van het Franse a bon prix, oftewel goedkope spullen, rommel.’

Processed with Moldiv

Giuditta vertelt verder over de familietradities en het leven op de boerderij. De verfrissende munt die we in ons glas proeven, zo blijkt al snel, komt uit de eigen kruidentuin. Giuditta nodigt ons uit voor een rondleiding door die kruidentuin en een paar minuten later bevinden we ons midden tussen de geurige lavendelstruiken.

Als we ook de moestuin hebben bewonderd is het tijd om aan tafel te gaan. Vanuit de keuken – waar mama Lubiana de scepter zwaait – komen ons de lekkerste geuren tegemoet. We genieten onder andere van versgebakken brood met kruiden en een huisgemaakte crema van ricotta, pasta met verse groenten, en, last but not least, een geweldig dolce op basis van (wilde) venkel. Buonissimo!

Processed with Moldiv

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *