Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ospedale del Ceppo – een kleurrijk pareltje in Pistoia

Op het Piazza Papa Giovanni XXIII vind je een van de pareltjes van Pistoia: het voormalige Ospedale del Ceppo.

Dit ziekenhuis werd al in de dertiende eeuw opgericht en speelde een belangrijke rol toen in 1349 de pest uitbrak in de stad. De externe loggia is de eyecatcher van het gebouw. Vooral het kleurrijke fries, rijk gedecoreerd met geglazuurde keramiek, is bijzonder. In bas-reliëf verbeeldde de Florentijnse kunstenaar Santi Buglioni de zeven werken van barmhartigheid:

Onder het fries zie je de werken van Giovanni della Robbia, een prominent lid van deze beroemde familie van Florentijnse kunstenaars. Ook hier is gebruik gemaakt van geglazuurde keramiek. In drie van de medaillons kun je Maria zien, in de andere beeldde hij wapens af: het wapen van het ziekenhuis van Florence, dat van het Ospedale del Ceppo, dat van de familie De’ Medici en natuurlijk ook het stadswapen van Pistoia.

Sinds de oprichting in 1277 werden de zieken, maar ook pelgrims en de armen en weeskinderen van Pistoia, in dit ziekenhuis opgevangen. Veel weldoeners hebben in de loop der tijd bijgedragen aan de verdere uitbreiding en het onderhoud van het ziekenhuis. Deze goedgevigheid wordt gesymboliseerd door de ceppo, een soort boomstronk met een gat erin, waar men in de middeleeuwen schenkingen in verzamelde.

Vanaf de zestiende eeuw was het Ospedale del Ceppo ook de zetel van een prestigieuze chirurgenschool. Tussen 1770 en 1780 werd een nieuwe zaal gebouwd voor de anatomische lessen, die de vorm kreeg van een klassiek ovaal teatro anatomica, met in het midden een marmeren tafel waar de lijken op geplaatst werden. Zowel theorie- als praktijklessen vonden hier plaats. De zaal bevindt zich in een klein gebouwtje in de tuin van het Ospedale del Ceppo en is het kleinste anatomische theater ter wereld. Toen de school in 1844 sloot, raakte het teatro anatomico in de vergetelheid, maar recent is het helemaal gerestaureerd.

Het ziekenhuis zelf kan helaas niet bezocht worden, maar je kunt wel kaartjes kopen voor een begeleide rondleiding met Pistoia Sotterranea, door de interessante ondergrondse ruimtes van het ziekenhuis (in het hoogseizoen worden de rondleidingen ongeveer elk uur gegeven, vanaf 10.30 tot 18.00 uur – je kunt ook van tevoren boeken via pistoiasotterranea@irsapt.it). Naast de sotterranei bezoek je dan ook het bijzondere teatro anatomico.

Ontdek nog meer moois in Pistoia
Met onze City Walk ontdek je nog meer prachtige pareltjes in Pistoia. Download deze unieke wandeling door Pistoia voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van alle moois in dit Toscaanse pareltje!

Download City Walk Pistoia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *