Download gratis de Ciao tutti app!

Panzuppo, prosciutto, pecorino, pici en ander lekkers van KingoFood uit Arezzo

Toen Saskia tijdens haar verblijf bij Casa le Rondini, in de provincie Arezzo, samen met eigenaren Jean en José de Mercatale Coperto, de overdekte markt, in Montevarchi, bezocht, had ze bijna spijt van haar lange reis door Italië.

Saskia: ‘Zeven weken lang met één koffer betekent nu eenmaal dat je niet veel mee terug naar huis kunt nemen. Ik verlekkerde me aan de vele soorten pasta’s, prachtige flessen wijn en olijfolie, vitrines vol vleeswaren en kazen, koekjes, bonen en ander lekkers, allemaal van kleine(re) producenten uit de provincie Arezzo, maar kocht alleen een stukje pecorino, met de hoop snel terug te keren naar dit Luilekkerland.

Zestien producenten in één webshop
Eenmaal thuis kreeg ik – toeval of niet – een mail van Andrea van KingoFood, een webshop vol met Toscaanse delicatessen, met net als op de markt in Montevarchi veel producenten uit de provincie Arezzo.

Deze – veelal kleine – producenten maken al generaties lang de lekkerste vleeswaren, kazen, pasta, wijn, olijfolie en dolci. Ze stoppen al hun tijd, kennis en passie in hun producten, maar hebben vaak geen eigen website – laat staan een webshop.

KingoFood wil hun naam en faam graag ook buiten de provincie Arezzo laten weerklinken, zodat iedereen van deze culinaire Toscaanse tradities kan proeven. KingoFood staat garant voor de kwaliteit van álle producenten, klein en groot, omdat Andrea en zijn collega’s hen allemaal persoonlijk kennen.

Via deze link vertelt KingoFood je het verhaal achter elk van deze (familie)bedrijven, van brouwerij Birra San Girolamo tot De’ Magi – Alchimia De’ Formaggi, van Macelleria Belli tot Oleificio Toscano Morettini.

Ruim honderd delicatessen op je scherm
KingoFood biedt meer dan honderdtwintig verschillende delicatessen op je scherm. Ik licht een aantal van mijn favorieten voor jullie uit.

Allereerst mijn favoriete Toscaanse worst: de finocchiona, venkelworst van Salumeria di Monte San Savino, gemaakt met verse venkelzaadjes. Het kwam al op tafel bij de familie De’ Medici en Machiavelli zou er volgens de overlevering elke dag van gesmuld hebben.

Als ik de kans heb, volg ik graag Machiavelli’s voorbeeld – met wat plakken finocchiona op brood, bij de aperitivo of zo uit het vuistje. Naast deze finocchiona biedt KingoFood ook een heel aanbod aan klassieke vleeswaren zoals prosciutto en salame.

In mijn koelkast ligt ook altijd een stuk pecorino. Het stukje uit Montevarchi is al lang op, dus voor een mooie tagliere als antipasto voor de feestdagen duik ik binnenkort in het aanbod pecorino van KingoFood, van jong tot gerijpt, van pecorino met pistache tot pecorino met cacao, peer, truffel, walnoten of wijn.

De pasta’s zijn allemaal geproduceerd in Toscane, met grano duro, bronzen mallen en een lange droogtijd. Er is een ruime keuze aan zowel verse als gedroogde pasta. Bijzonder lekker zijn de pici, handgemaakte ‘dikke spaghetti’, die je naar traditioneel Toscaans recept eet all’aglione (met een tomaten-knoflooksaus).

Dolcissimo
Qua dolci mogen de cantuccini en ricciarelli natuurlijk niet ontbreken. Deze amandelkoekjes gaan perfect samen met de robijnrode Alò-dessertwijn van Buccelletti, waarvan per jaar slechts vijfhonderd flessen gemaakt worden. Je ruikt en proeft onder meer pruimen, rozen en kaneel. Heerlijk bij deze Toscaanse koekjes maar ook bij een stukje chocolade – echt een perfecte partner voor de feestdagen!

Over de feestdagen gesproken: hier staat voor het eerst een panzuppo van Pasticceria Fabio e Gianni op het menu. Dit is een Toscaanse lekkernij die wel wat weg heeft van panettone, maar dan met een mengsel van water, suiker en dessertwijn dat door het deeg wordt geroerd.

Het lekkerst vind ik de panzuppo al caffè nero, met een mengsel van koffie en pure chocoladecrème, maar voor liefhebbers van rum is er ook de panzuppo al rhum, met een mengsel van rum en pure chocoladecrème.’

Zelf proeven van al dit lekkers?
Al deze delicatessen en boxen zijn te bestellen via de website van KingoFood. Kun je niet kiezen of wil je een lekker pakket cadeau doen? Met een van de Box Degustazione kun je allerlei lekkers uit het aanbod van KingoFood proeven, in een door hen samengestelde combinatie, van salumi toscani tot de sapori della Valdichiana. Ook de KingoFood Gift Card is een mooi cadeau, dat zeker weten in de smaak zal vallen!

Goed om te weten: als je vanuit Nederland of België voor meer dan € 129,- bestelt, betaal je geen verzendkosten. Wellicht loont het dus de moeite om samen met familie of vrienden te bestellen. Zij vinden het vast ook heerlijk om thuis te genieten van de smaak van Toscane!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *