Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizzeria Bancale 61 – een klein stukje Napels in Maastricht

Als het op pizza’s aankomt, heeft iedere Italiaan wel een eigen mening. De discussies over de beste pizza kunnen hoog oplopen en zich qua intensiteit meten met politieke of religieuze meningsverschillen. Maar over één ding zijn vrijwel alle Italianen het met elkaar eens: Napolitaanse pizza’s behoren tot de lekkerste ter wereld!

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (6)

Sinds kort is Maastricht een échte Italiaanse ‘attractie’ rijker. Op een steenworp afstand van waar straks Nederlands mooiste groenboulevard moet herrijzen (boven op de A2) heeft Bancale 61 zich gevestigd: een pizzeria die staat voor pure kwaliteitspizza’s volgens Napolitaans recept.

De naam Bancale, pallet, verwijst naar de minimalistische maar originele inrichting, die volledig uit houten pallets vervaardigd is. Er is zelfs een zitje van pallets gemaakt, dat erg knus en origineel aandoet. In de openingen van de pallets langs de wanden vind je culinaire boeken en flessen heerlijke Italiaanse wijn. 61 verwijst naar het huisnummer van het pand én naar het aantal pallets dat voor de inrichting gebruikt is. Grande!

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (1) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (2) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (3) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (4) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (5)

Engelsman Paul en de kordate, vriendelijke Italiaanse Michela (uit Bologna) hebben hier sinds maart 2016 de deuren geopend. Sindsdien kun je hier een échte pizza napoletana eten of afhalen.

Michela: ’We wonen zelf aan de overkant van de straat en werken beiden fulltime bij een grote internationale chemiereus. Maar ik had sterk het gevoel dat er iets ontbrak in deze prachtige historische straat in dit stukje Maastricht. Toen de gelegenheid tot het huren van dit pand zich voordeed, hebben we niet lang getwijfeld en toegehapt om hier iets nieuws, iets simpels, iets Italiaans en iets unieks te starten, dat bovendien een soort van sociale ‘buurtfunctie’ zou hebben.

Vanuit mijn Italiaanse achtergrond houd ik erg van het leven op de straat en de saamhorigheid tussen de mensen uit een buurt. Wie kent niet het beeld in Italië van de oude vrouwtjes, die gezellig buiten bij elkaar zitten terwijl de mannen een kaartspel spelen? Die sfeer wilde ik hier in deze buurt ook bewerkstelligen.

De mensen uit mijn omgeving waren eerst zeer sceptisch, want Maastricht is natuurlijk geen Napels of Bologna. Maar inmiddels zijn ze allemaal bijgedraaid en zien ze dat het wel degelijk mogelijk is, zolang je er zelf maar in gelooft. Onze wens is om de zintuigen van onze klanten te prikkelen en de gasten met elke hap mee te nemen naar een warm, zonovergoten plein in Zuid-Italië!

Ik vroeg me af wat voor typisch Italiaans ik de mensen hier zou kunnen bieden. Via mijn werk kwam ik vaker in Napels en daar was ik altijd al gefascineerd door de Napolitaanse pizza en vooral door de eenvoud en de geschiedenis ervan.’

De zachte en dunne pizza napoletana met de typische hoge cornicione, deegrand, is de Napolitaanse versie van de klassieke pizza. Bovendien wordt deze pizza ook gezien als dé Italiaanse pizza, omdat deze pizza al sinds 1715 wordt beschreven in een aantal historische culinaire documenten van de stad Napels, het hart van de gastronomie en de traditie van vele ambachtelijke delicatessen.

Michela vervolgt: ’Het recept voor deze pizza is heel erg simpel, bijna minimalistisch (net als onze inrichting) maar kan ook gemakkelijk mislukken. Daarom gebruiken we alleen de allerbeste authentieke ingrediënten. Originele Parmezaanse kaas, verse San Marzano-tomaten, buffelmozzarella uit Campanië en eerste persing extra vergine olijfolie.

Het deeg, dat we met de hoogste zorgvuldigheid maken, bevat de allerfijnste bloem (doppio zero), die het deeg zacht en elastisch maakt. Het deeg is volledig vetvrij. De pizzabodem wordt vervolgens maximaal negentig seconden gebakken in onze op Belgisch eikenhout gestookte oven, die verhit wordt tot 485 graden.’

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (7) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (8) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (9) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (10) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (11)

De oven is een sterke troef van Bancale 61. Paul en Michela hebben de oven zelf ontworpen. Hij is gemaakt door een Nederlandse metselaar, die in de lage en korte Napolitaanse constructie wel een uitdaging zag. Maar hij heeft een waar meesterwerk afgeleverd, want de zeer gedreven pizzaiolo Matteo (de tweede troefkaart) is razend enthousiast. Hij schuift zijn creaties met liefde in de snoeihete oven.

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (12) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (13)

Bancale 61 heeft een volledige open keuken, zodat de klanten ook daadwerkelijk kunnen zien hoe Matteo zijn pizza’s maakt en hoe Matteo’s vriendin Tea alles keurig in dozen verpakt. Michela houdt van die open structuur. Enthousiaste kinderen die bijna boven het werkblad hangen, mensen die vragen of ze een foto van de keuken of oven mogen nemen, dat vindt ze geweldig. Iedereen moet kunnen meegenieten.

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (14) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (15) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (16) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (17)

Van verandering is ze ook niet vies. Sterker nog, Michela probeert voortdurend de menukaart aan te passen met nieuwe (seizoens)pizza’s, waarbij ze vooral lokale producten wil gebruiken. Zo is ze nu aan het experimenteren met radicchio en pompoen. Meestal bedenkt Michela deze nieuwe versies en mag Matteo ze als proef maken, waarbij het ego en de voorkeuren van de zuidelijke Matteo vaak botsen met die van de noordelijke Michela… Uiteindelijk ‘wint’ de lekkerste smaak of wordt er een mooie mix gemaakt.

Vanaf september 2016 zullen er ook een glutenvrije en een volkoren pizza op de kaart verschijnen. Michela: ’Deze varianten zijn de laatste vijf jaar erg populair geworden in Italië en de smaken zijn zeer intrigerend. We proberen continu te zoeken naar verbeteringen en nieuwe varianten te introduceren. Zelf verwacht ik van een restaurant ook een verandering op de menukaart als ik er voor de tweede keer kom.

Breng iets nieuws en lever kwaliteit, dat slaagt altijd, in elke stad. Het uiteindelijke idee is om de mensen een plek te bieden waarbij ze met een glas wijn en een pizza heerlijk kunnen genieten en samen kunnen keuvelen over de dagelijkse dingen. Daarom bezorgen we uit principe ook niet, we willen dat de mensen hier samen komen.’

Tijd om de proef op de som te nemen en te genieten van deze Italiaanse lekkernij. Matteo kan haast niet wachten om te beginnen. Uit het royale en gevarieerde aanbod kiezen we uiteindelijk de Pizza Burrata (met San Marzano-tomaten, burrata (een zeer romige mozzarella), basilicum, olijfolie, zwarte peper en oregano) en de pizza ‘Spring in Limburg’ (met asperges, gekookt ei, ham, mozzarella, rode ui en peterselie).

De bodem en de hoge opstaande rand zijn heerlijk zacht en luchtig, zonder ‘blaren’ maar toch lekker krokant. De Pizza Burrata ziet er met het verse groene basilicum, de witte burrata en de felrode tomaatjes overheerlijk uit en zo smaakt hij ook. Che buono!

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (18) Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (19)

De pizza met asperges doet daar niet voor onder. Dit is duidelijk geen normale take-away pizza, dit is een overtreffende versie van de Napolitaanse pizza! Bij elke hap sluiten we onze ogen en wanen we ons in Napels.

Bancale-61-Maastricht-pizza-pizzeria (20)

Michela ziet ons smullen en nadat we Matteo en haar uitgebreid gecomplimenteerd hebben, zegt ze lachend: ‘Pizza staat voor een levendig en kleurrijk schilderij, met de pizzaiolo als kunstenaar’. Zelf konden we het niet beter verwoorden…

Paul en Michela zijn overigens al aan de volgende stap aan het denken en willen in de nabije toekomst ook nog een artistiek pop-up restaurantje openen in hun eigen huis aan de overkant. Michela: ’Het is groot genoeg om een klein aantal gasten te ontvangen. Er worden dan geen pizza’s naar de overkant gebracht, maar het idee is om met behulp van diverse soorten koks een kookworkshop, gecombineerd met (live) muziek, te organiseren. Dit concept is al erg populair in Amsterdam en andere grote Europese steden maar (nog) niet in Maastricht. Gastronomie in een combi met muziek: wij gaan die uitdaging graag aan. Viva Italia!’

Ook proeven van de Napolitaanse pizza’s uit de oven van Bancale 61? Je vindt de pizzeria aan de Scharnerweg 61 in Maastricht. Buon appetito!

Maastricht – Italië aan de Maas
Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de vele Romeinse resten, maar ook vanwege de vele culinaire adressen. Met deze wandeling ontdek je alle Italiaanse adresjes in Wyck en Maastricht, waarbij het dolce vita-gevoel met elke stap wordt aangewakkerd.

Ga je mee op ontdekkingstocht in Romeins en Italiaans Maastricht? Je kunt de wandeling voor € 4,99 downloaden via onderstaande button.

Download Maastricht – Italië aan de Maas

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na aankoop ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *