Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De haren van Lucrezia en de navel van Venus – poëtische pastacreaties

Na Anieks verhaal over de Borgia-vertrekken in Vaticaanstad, staan we vanmiddag stil bij hoe Lucrezia Borgia een kok inspireerde tot een nieuwe creatie. Volgend weekend reizen we namelijk naar Bologna, waar we de échte tagliatelle, lasagne en tortellini gaan proeven. Volgens de kenners worden deze pastasoorten vooral in Bologna en omgeving tot in perfectie bereid.

De lezers van onze culinaire special hebben het vast al gelezen, het mooie verhaal over het ontstaan van de tagliatelle. Het is te leuk om het niet met jullie allemaal te delen. Volgens een eeuwenoud verhaal werden de eerste borden tagliatelle namelijk in 1487 opgediend, ter gelegenheid van het huwelijk van Annibale Bentivoglio, de zoon van prins Giovanni II, de heer van Bologna, en zijn bruid, Lucrezia Borgia. De kok, Zafiran geheten, liet zich voor dit gerecht inspireren door de lange, vlaskleurige haren van de bruid.

Lucrezia-Borgia

Hij noemde zijn nieuwe creatie tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (tagliolini van deeg met saus, volgens de manier van Zafiran). Lucrezia was vereerd, maar at naar verluidt niet veel van de tagliolini door de zenuwen voor het pas gesloten huwelijk.

De navel van Venus
Volgens een ander mooi Italiaans verhaal zouden ook tortellini zijn gemodelleerd naar een prachtig onderdeel van een al even schitterende dame. Volgens de middeleeuwse verhalenverteller Tasso zou een waard ze voor het eerst hebben gemaakt nadat hij een van zijn gasten had bespied door het sleutelgat. Hij zag slechts haar navel, maar die was van zo’n bijzondere schoonheid dat de waard bij het maken van de pasta niets anders meer zag en zo een perfect evenbeeld van deze navel creëerde. Se non è vero, è ben trovato

tortellini

Nog veel meer Italiaans lekkers
Meer lezen over bijzondere pastavormen, talloze pastasoorten met de grappigste namen en andere specialiteiten uit de Italiaanse keuken? In de Ciao tutti Special Buon Appetito! vind je meer dan 175 pagina’s culinaire verhalen, wetenswaardigheden, tips en woordenlijsten. Om elk dag een beetje van te smullen!

pasta

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. IK wil de ciao tutti special buon appetito graag bestellen, maar ik zie dat ik alleen met Ideal of PayPal kan betalen…heb ik niet. Kan ik op een andere manier betalen?

  2. Ciao Petra,
    zie je mail voor alle details!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *