Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Proef het lekkerste ijs van Florence

Er doen nogal wat verhalen over de herkomst van het Italiaanse ijs de ronde. Vaak duidelijk gebaseerd op mythes en legenden, maar soms ook met verrassend duidelijke details over bepaalde historische feiten.

Volgens een van die verhalen zou de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bevroren ijs mee hebben genomen vanuit China. Er wordt beweerd dat hij heeft gezien hoe de Chinezen bevroren water bewerkten.

In Italië was die kennis echter niet nieuw. Al lang voor Marco Polo op reis ging, kenden de Romeinen al methodes om sneeuw en ijs voor later gebruik op te slaan. Slaven brachten grote blokken sneeuw naar de stad, die vooral werden gebruikt om tijdens de warme zomers de wijn een beetje koel te kunnen houden. Maar ook sneeuw zelf was een verkoeling, zeker als het was aangelengd met vruchtensap of honing.

IJsmeester Bernardo Buontalenti

Bernardo Buontalenti, een Florentijn die op velerlei gebieden uitblonk, dook dieper in de kunst van het koelen. Hij was namelijk een van de verantwoordelijken voor de enorme festivals en feesten die de familie De’ Medici regelmatig organiseerde. Hij moest met luxueuze banketten indruk maken op de gasten die Florence bezochten en bij De’ Medici aan tafel werden uitgenodigd.

Op een dag bedacht Buontalenti een heerlijk koel stuk ijs als afsluiting van een iets te uitgebreide maaltijd. Dat viel in de smaak – en de gasten spraken zijn uitvinding door. De vraag naar ijs nam al snel enorm toe.

Al gauw was een stuk ijs na de maaltijd niet meer genoeg en verrezen er enorme kunstwerken van ijs, waar iedereen die aanzat bij een banket steeds meer naar uitzag. Torenhoge piramides en obelisken van in ijs bevroren fruit stalen de show en zorgden ervoor dat ijs steeds populairder werd in Florence en omstreken, ook bij de gewone bevolking.

Het lekkerste ijs van Florence

Voor het lekkerste ijs moet je soms net even weg van de grote bezienswaardigheden. Bij onze favoriete gelateria’s, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet, is een bijzondere smaaksensatie in elk geval gegarandeerd!

*My Sugar – Gelato Artigianale
Via de’ Ginori 49r

foto’s: My Sugar – Gelato Artigianale

*Gelateria Edoardo
Piazza del Duomo 45r

*Gelateria De’ Medici
Via dello Statuto 3-5r

*Il Gelato di Filo
Via San Miniato 5r

*Gelateria della Passera
Via Toscanella 15r (op de hoek met het Piazza della Passera)

*Vivoli
Via Isola delle Stinche 7r

*Gelateria dei Neri
Via dei Neri 9-11r

*Perchè no!
Via dei Tavolini 19r

*La Sorbettiera
Piazza Torquato Tasso 11

foto’s: La Sorbettiera

*Antica Gelateria Fiorentina
Via Faenza 2a

*Cantina del Gelato
Via de’ Bardi 31 & Borgo la Croce 30r

*Carabè
Via Ricasoli 60r

*Gelateria La Carraia
Piazza Nazario Sauro 25r

foto: My Sugar – Gelato Artigianale

Florentijnse ijsrecepten voor thuis

Van Perchè no! kregen we het recept voor hazelnootijs. Als eerbetoon aan talentvol ijsmaker Buontalenti staat bij veel Florentijnse ijssalons nog altijd gelato Buontalenti op de kaart, verleidelijk roomijs op smaak gebracht met marsala. Geen Italiaanse ijssalon om de hoek? Zelf maken is niet heel moeilijk, zo blijkt uit het boek Gelati d’Italia,  vol tongstrelende recepten van de ambachtelijke ijsmakers van Italië, mits je over een ijsmachine beschikt.

Voor acht tot tien personen heb je nodig: 3 eetlepels mager melkpoeder | 7,5 dl volle melk | 2,5 dl slagroom | 8 grote eierdooiers | 75 gram acaciahoning | 75 gram zeer fijne kristalsuiker | 4 eetlepels marsala

Klop het melkpoeder in een steelpan door de melk en de slagroom en verwarm tot er luchtbellen aan de rand verschijnen. Klop intussen de eierdooiers met de honing en de suiker in een hittebestendige kom tot een licht en luchtig mengsel. Roer het hete melk-roommengsel erdoor.

Giet het mengsel terug in de omgespoelde pan. Zet de pan op een vlamverdeler op halfhoog vuur en verwarm het mengsel acht tot tien minuten onder regelmatig roeren. Zet zodra er wat schuim aan de bovenkant verschijnt een suikerthermometer in de pan en blijf roeren tot die een temperatuur van 75 °C aangeeft. Laat de vla niet heter worden, want dan gaat hij schiften. Giet de vla in een kom en laat afkoelen. Zet een uur in de koelkast om goed koud te worden en roer dan de marsala erdoor.

Laat de vla in een ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzing draaien tot hij is bevroren. Schep het ijs in een diepvriesdoos en zet deze voor gebruik twee uur afgedekt in de vriezer. Als het ijs langer in de vriezer staat en te hard wordt, moet de doos zonder deksel circa vijfentwintig minuten voor het opdienen in de koelkast worden gezet om het ijs wat zachter te laten worden.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Dat wordt moeilijk kiezen voor mij als je er maar een paar dagen bent! :)!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *