Ga op pad met onze City Walks!

5x het lekkerste ijs van Florence

Er doen nogal wat verhalen over de herkomst van het Italiaanse ijs de rondte. Vaak duidelijk gebaseerd op mythes en legenden, maar soms ook met verrassend duidelijke details over bepaalde historische feiten.

Volgens een van die verhalen zou de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bevroren ijs mee hebben genomen vanuit China. Er wordt beweerd dat hij heeft gezien hoe de Chinezen bevroren water bewerkten.

In Italië was die kennis echter niet nieuw. Al lang voor Marco Polo op reis ging, kenden de Romeinen al methodes om sneeuw en ijs voor later gebruik op te slaan. Slaven brachten grote blokken sneeuw naar de stad, die vooral werden gebruikt om tijdens de warme zomers de wijn een beetje koel te kunnen houden. Maar ook sneeuw zelf was een verkoeling, zeker als het was aangelengd met vruchtensap of honing.

ijs-gelato

IJs als grande finale
Bernardo Buontalenti, een Florentijn die op velerlei gebied uitblonk, dook dieper in de kunst van het koelen. Hij was namelijk een van de verantwoordelijken voor de enorme festivals en feesten die de familie De’ Medici regelmatig organiseerde. Hij moest met luxueuze banketten indruk maken op de gasten die Florence bezochten en bij De’ Medici aan tafel werden uitgenodigd.

Op een dag bedacht Buontalenti een heerlijk koel stuk ijs als afsluiting van een iets te uitgebreide maaltijd. Dat viel in de smaak – en de gasten spraken zijn uitvinding door. De vraag naar ijs nam al snel enorm toe. Al gauw was een stuk ijs na de maaltijd niet meer genoeg en verrezen er enorme kunstwerken van ijs, waar iedereen die aanzat bij een banket steeds meer naar uitzag. Torenhoge piramides en obelisken van in ijs bevroren fruit stalen de show en zorgden ervoor dat ijs steeds populairder werd in Florence en omstreken, ook bij de gewone bevolking.

Gelato-Filo2

Het lekkerste ijs van Florence
Voor het lekkerste ijs moet je soms net even weg van de grote bezienswaardigheden. Bij deze vijf gelaterie is een bijzondere smaaksensatie in elk geval gegarandeerd!

1 Gelateria Carapina
Hier wordt het meest natuurlijke ijs van Florence gemaakt. Het vanille-ijs wordt bereid volgens authentiek recept van Artusi, de grondlegger van de Italiaanse keuken, terwijl er voor de sorbetsmaken alleen vers fruit gebruikt wordt. Piazza Oberdan 2/r, Florence

Carapina

2 Gelateria De’ Medici
Deze ijssalon ligt buiten het centrum, maar is zeker een fietstochtje of wandeling waard! Probeer vooral de smaken crema De’ Medici, ricotta en chocolade. Via dello Statuto 3-5r, Florence

3 Il Gelato di Filo
Op een van de rustigste plekken van de stad, onder aan de rozentuin en de trappen die naar het Piazzale Michelangelo leiden, vind je deze fijne gelateria, met veel verse sorbetsmaken. Via San Miniato 5r, Florence

Gelato-Filo

4 Gelateria dei Neri
Veel mensen gaan naar Vivoli, maar wie echt bijzonder ijs wil proeven volgt de Florentijnen en gaat naar Dei Neri, eveneens vlak bij de Santa Croce. De all time favorite: het ricotta-ijs met vijgen. Via dei Neri 9-10r, Florence

5 Antica Gelateria Fiorentina
Bij deze authentieke ijssalon halen we altijd een gelato Buontalenti, roomijs met marsala, dat zijn naam dankt aan bovengenoemde grondlegger van het ijs, Bernardo Buontalenti. Een heerlijk eerbetoon! Via Faenza 2, Florence

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Dat wordt moeilijk kiezen voor mij als je er maar een paar dagen bent! :)!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *