Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gelato di nocciola (hazelnootijs) naar recept van Perchè no! in Florence

Van de aardige eigenaar van Perchè no! in Florence kregen we speciaal voor alle lezers van Ciao tutti het recept voor gelato di nocciola, oftewel hazelnootijs.

Ingrediënten (voor 6-8 porties): 4 eieren | 0,5 liter volle melk | 2 dl slagroom | 50 gram zeer fijne kristalsuiker | 75 gram bruine basterdsuiker | 3 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur) | 150 gram hazelnoten, gepeld en geroosterd | 50 gram pure chocolade

Klop twee eieren, twee eierdooiers, de kristalsuiker en de helft van de basterdsuiker los. Verwarm de melk totdat er luchtbellen naar boven komen. Schenk de melk dan bij het eiersuikermengsel.

Doe het mengsel dan in een pannetje en warm het ongeveer tien minuten op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Laat het mengsel niet warmer worden dan 70 tot 75 °C, want dan gaat het schiften. Draai na tien minuten het vuur uit, schenk het mengsel in een kom en meng er de hazelnootlikeur doorheen. Laat afkoelen.

Hak 120 gram van de hazelnoten fijn. Meng er de rest van de basterdsuiker door. Laat even rusten en roer er dan heel snel ongeveer een derde van het afgekoelde mengsel doorheen. Gebruik een keukenmachine voor het fijnste resultaat. Meng er ten slotte ook de rest van het mengsel door en laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

Giet het mengsel na een uur door een zeef. Klop de slagroom bijna stijf en spatel dit door het gezeefde mengsel. Doe alles in een ijsmachine en laat deze volgens de gebruiksaanwijzing draaien tot het mengsel helemaal is bevroren. Schep het in een ijsdoos, dek af en zet het ijs minimaal 6 uur in de vriezer.

Haal het ijs ongeveer tien minuten voor het opdienen uit de vriezer en zet het in de koelkast. Smelt de chocolade en laat hem afkoelen tot hij nog net vloeibaar is. Schenk de chocolade over het ijs en garneer met het restant van de hazelnoten.

Met dit recept waan je je even in Florence – ideaal voor een Italiaans tintje aan een zomeravond of zomaar tussendoor. Denk aan het motto van Perchè no! – waarom niet! Geniet!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Beste Saskia,

  Ik heb dit recept gemaakt, maar dan zonder Frangelico. Dit heb ik vervangen door een hazelnootsiroop van Monin, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Het was wel lekker, maar de volgende keer doe ik het toch wat anders.

  Er is een stukje in het recept waarvan ik me afvraag of het klopt. “Hak 120 gram van de hazelnoten fijn. Meng er de rest van de basterdsuiker door. Laat even rusten en roer er dan heel snel ongeveer een derde van het afgekoelde mengsel doorheen.” Ik begrijp niet helemaal waarom dit heel snel moet. Het komt merkwaardig op me over. Kun je nog eens kijken of je dit zo wel goed hebt beschreven?

  Met vriendelijke groet,
  Erik

 2. Ciao Erik,
  er staat in het Italiaanse recept dat ik van hen kreeg echt ‘velocemente’. Ik ben zelf geen ijsmaker, dus de reden erachter weet ik niet (ik vermoed dat het anders niet fijn genoeg wordt en wellicht gaat klonteren), maar ik heb het dus wel goed opgetekend en overgebracht. Hopelijk is het ijs de volgende keer, mét Frangelico, nóg smaakvoller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *