Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nog een ijsje? Waarom niet!

Van de aardige eigenaar van Perchè no! in Florence kreeg ik speciaal voor alle lezers van Ciao tutti het recept voor gelato di nocciola, oftewel hazelnootijs.

Gelato di nocciola

Ingrediënten
(voor 6-8 porties)

4 eieren
0,5 liter volle melk
2 dl slagroom
50 g zeer fijne kristalsuiker
75 g bruine basterdsuiker
3 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur)
150 g hazelnoten, gepeld en geroosterd
50 g pure chocolade

Klop 2 eieren, 2 eierdooiers, de kristalsuiker en de helft van de basterdsuiker los. Verwarm de melk totdat er luchtbellen naar boven komen. Schenk de melk dan bij het eiersuikermengsel.

Doe het mengsel dan in een pannetje en warm het ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Laat het mengsel niet warmer worden dan 70 tot 75 °C, want dan gaat het schiften. Draai na 10 minuten het vuur uit, schenk het mengsel in een kom en meng er de hazelnootlikeur doorheen. Laat afkoelen.

Hak 120 gram van de hazelnoten fijn. Meng er de rest van de basterdsuiker door. Laat even rusten en roer er dan heel snel ongeveer een derde van het afgekoelde mengsel doorheen. Gebruik een keukenmachine voor het fijnste resultaat. Meng er ten slotte ook de rest van het mengsel door en laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

Giet het mengsel na een uur door een zeef. Klop de slagroom bijna stijf en spatel dit door het gezeefde mengsel. Doe alles in een ijsmachine en laat deze volgens de gebruiksaanwijzing draaien tot het mengsel helemaal is bevroren. Schep het in een ijsdoos, dek af en zet het ijs minimaal 6 uur in de vriezer.

Haal het ijs ongeveer 10 minuten voor het opdienen uit de vriezer en zet het in de koelkast. Smelt de chocolade en laat hem afkoelen tot hij nog net vloeibaar is. Schenk de chocolade over het ijs en garneer met het restant van de hazelnoten.

Met dit recept waan je je even in Florence – ideaal voor een Italiaans tintje aan een Nederlandse zomeravond of zomaar tussendoor. Denk aan het motto van Perchè no! – waarom niet? Geniet!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *