Download gratis de Ciao tutti app

Verborgen plekken: de Villa van Tiberius

Reisjournalist Sarah Baxter neemt je in haar boek Verborgen plekken mee naar vijfentwintig van ‘s werelds meest geheime plekken.

Tot haar selectie behoren vergeten steden die pas onlangs werden onthuld, afgelegen locaties die je alleen door een uitdagende wandeltocht kunt bereiken en plekken die bewust verborgen werden gehouden uit angst voor vervolging. Achter elke bestemming gaat een menselijk verhaal schuil dat vertelt waaróm de plek zo geheimzinnig is.

Amy Grimes maakte bij elk verhaal prachtige illustraties die de essentie van elke bestemming weten te vangen. Daarmee brengt dit boek je dichter bij deze verborgen plekken dan ooit. Voor Italië selecteerde Sarah de villa van Tiberius in Sperlonga:

Sarah: ‘Als je vanuit deze grot over de fonkelende Middellandse Zee uitkijkt, is het alsof je met de ogen van legenden kijkt. Vanuit de koele, klamme schaduwen zie je hetzelfde als Odysseus, koning van Ithaka, zag toen hij hier uitrustte op de terugreis vanuit Troje.

Je tuurt in de verte als keizer Tiberius, die in deze schuilplaats aan de kust feestte en fuifde om te ontsnappen aan de senaat en Rome. Toch is de grot millennia lang verborgen gebleven. De stad eromheen, die zelf naar de grotten is vernoemd, hield deze ondergrondse schat altijd geheim…

Keizer Tiberius, de aangenomen zoon en opvolger van Augustus Caesar (de eerste Romeinse keizer), heerste van 14 tot 37 na Christus. Volgens de verhalen was hij niet knap, populair of erg aangenaam – Plinius de Oudere noemde hem tristissimus hominum (de mistroostigste van alle mensen). Hij lijkt ook niet erg te hebben genoten van zijn rol.

Naarmate zijn heerschappij voortduurde, trok Tiberius zich terug uit de hoofdstad en bracht hij liever tijd door in Zuid-Italië, waar hij zich aan zijn verantwoordelijkheden onttrok als een moreel twijfelachtige kluizenaar. Hij bouwde er meerdere villa’s, waaronder een stuk of tien op het eiland Capri; van drie ervan zijn nog resten te vinden.

Het was ook bekend dat Tiberius een zomerverblijf had op het vasteland, ergens tussen Napels en Rome, aan de eeuwenoude kustweg. Historici uit zijn tijd schreven over zijn ‘villa met de naam Grotto’, naar verluidt in de buurt van de stad Terracina. Maar niemand wist precies waar. […]

De plek ligt aan het einde van een lang, mooi strand en wordt gemarkeerd door een spelonk die zo enorm is dat het een raadsel is hoe die ooit kon verdwijnen. Naast de vindplaats toont een museum de schatten die in de grot zijn gevonden, waaronder enorme gerestaureerde beelden die verhalen uit de Odyssee vertellen: de aanval van Scylla, Odysseus die het lijk van Achilles optilt, het blind maken van de cycloop Polyphemos. In de grot zelf is weinig van de decoraties over.

Je kunt er vrij ronddwalen, de lage stenen muurtjes volgen, rond de vijvers wandelen en de grot zelf ingaan – een holte in het kalksteen waar ooit de machtigste mannen op aarde rondliepen.’

Lees ook: Bezoek de Grotta di Tiberio in Sperlonga

Ontdek deze en andere verborgen plekken op onze aardbol met

Verborgen plekken | Sarah Baxter | met illustraties van Amy Grimes | ISBN 9789089898265 | € 20,- | bestel Verborgen plekken via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *