Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

‘De opvolger’ – Tiberius, de tweede keizer van Rome

I’m sick of it. Gods know I’ve done my best; he’s never liked me, never. Thirty years I’ve run his errands for him; I’ve fought on his bloody frontiers, collected his taxes- Never once has he put his hand on my shoulder and said “Thank you, what would I have done without you?”. He sends me off again and doesn’t even give me a goodbye, just “Get on your horse and ride.” Well, damn him. I retired before once and I can do it again; let his precious grandson run his empire for him. I’m sick to death of it.’

Aldus doet Tiberius, als de regerende keizer Augustus al bijna op zijn sterfbed ligt, zijn beklag tegen zijn moeder Livia in de hitserie I, Claudius (1976, naar de roman van Robert Graves). Het is een treffende, tragische samenvatting van de positie van de man die Augustus uiteindelijk zou opvolgen als tweede keizer van Rome.

Ondanks zijn unieke positie in de geschiedenis van het Romeinse rijk heeft Tiberius altijd aan de zijlijn van de historische belangstelling gestaan. Hij was de eerste man in de geschiedenis die de macht over het immense Romeinse rijk erfde. Hij stond bekend als nors, arrogant en ingetogen, maar ook als veruit de beste legeraanvoerder van zijn tijd. Door een bizarre samenloop van omstandigheden bepaalde het lot dat hij op zijn vijfenvijftigste tot de troon geroepen werd.

Drieëntwintig jaar lang zou Tiberius over Rome heersen, van 14 tot 37. Willemijn schetst in De opvolger. Tiberius en de triomf van het Romeinse keizerrijk een beeld van zijn onwaarschijnlijke weg naar de troon en de beruchte jaren van zijn keizerschap. Onderweg maak je kennis met het turbulente Rome van rond het jaar nul: van de exorbitante levensstijl van de Romeinse elite tot het politieke gekonkel in de senaat, van het straatrumoer tot het verraad en de machtswellust van de familie die ruim een halve eeuw over Rome heerste.

Lees via deze link alvast een veelbelovend fragment

De opvolger. Tiberius en de triomf van het Romeinse keizerrijk | Willemijn van Dijk | ISBN 9789026332326 | € 18,99 | uitgeverij Ambo|Anthos | bestel De opvolger via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik zou graag het boek ‘de opvolger, winnen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *