Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de kleine eilanden van Italië

In het boek De kleine eilanden van Italië nemen Fons van den Broek en Edith Piguillet je mee op reis naar de kleinere eilanden van Italië.

Naast Sicilië en Sardinië telt Italië immers ook veel kleinere eilanden, waarvan er vijfentwintig bewoond zijn. Sommige daarvan worden druk bezocht, andere zijn nauwelijks bekend buiten Italië. Maar hoe klein ook, ze zijn zonder uitzondering verrassend en authentiek en daarom een waar genot om te bezoeken.

Samen met Fons en Edith bezoek je verlaten, verstilde en geïsoleerde eilanden, zoals Linosa, Alicudi, Filicudi en Capraia. Eilanden met prachtige landschappen, zoals Pantelleria, Capri, Panarea en San Pietro.

Eilanden met herinneringen aan een ver verleden: Lipari, San Nicola, Sant’Antioco en Levanzo bijvoorbeeld.

Je reist naar parels van eilanden met prachtige stranden, zoals Ponza, Elba, Favignana en Lampedusa. Je wordt overdonderd door rokende vulkanen en warme bronnen op Stromboli, Vulcano en Ischia.

Andere eilanden, zoals Marettimo en Salina, zorgen voor veel groen, terwijl Ustica, Ventoteno, Procida en Giglio garant staan voor romantische dorpjes.

De meeste eilanden zijn voor het langzame toerisme. Na aankomst met de boot, in een vaak piepklein haventje, ontmoet je een Italië waarvan je dacht dat het niet meer bestond. Je zult soms verblijven in dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Je ontsnapt aan de haast en hectiek en stapt over op eilandtempo, zonder haast, zonder stress.

Zeker met de verhalen van Fons en Edith op zak zul je genieten van dit eilandritme én van alle moois dat al die kleine eilanden voor je in petto hebben. We delen alvast tien tips uit het boek De kleine eilanden van Italië, voor een mooi wensenlijstje bij het plannen van je volgende vakanties…

1 Alicudi – weg van de wereld
Op Alicudi duik je ver terug in de tijd, weg van het georganiseerde en geprogrammeerde leven. Een mooie, maar ook spirituele bestemming.

2 Pianosa – eiland als gevangenis
Sommige eilanden dienden vroeger als gevangenis en zijn nu vaak verlaten of zelfs in verval. Vanuit Elba bezoek je zo’n voormalig gevangeniseiland, Pianosa.

3 Stromboli – vulkaaneiland
Veel eilanden zijn ontstaan als vulkaan. De meeste vulkanen slapen nu, maar Stromboli is een nog altijd actieve vulkaan, die regelmatig vuur spuwt.

4 Pantelleria – dicht bij Afrika
Pantelleria ligt vlak bij Tunesië. Je wordt er getrakteerd op een exotisch landschap, met wijngaarden, steile kusten en dammusi, Afrikaanse huisjes.

5 Capri – de mooiste wandeling
De Via del Pizzolungo op Capri, met een Romeinse cultusgrot, het modernistische Casa Malaparte en de Faraglioni, is de mooiste eilandwandeling die je maar kan maken.

6 Ponza & Palmarola – een heerlijke boottocht op zee
Prachtig varen is het vooral rond Ponza, langs witte kliffen, grotten en het onbewoonde eiland Palmarola.

7 Giglio – een kasteeldorp
Een van de mooiste dorpjes van Italië ligt boven op het eiland Giglio: een middeleeuws kasteel met een dorp eraan vast gebouwd.

8 San Pietro – de cultus van de tonijn
San Pietro is een van de laatste plekken in de Middellandse Zee waar op traditionele wijze tonijn wordt gevangen.

9 Lipari – een interessant museum
De Italiaanse eilanden die wij nu bezoeken, worden vaak al duizenden jaren bewoond. Je ervaart dit het beste in het archeologische museum op Lipari.

10 Van Napels naar de Eolische Eilanden
Elke dinsdag en vrijdag vertrekt de Laurana om 20.00 uur vanuit Napels naar de Eolische Eilanden. Het schip legt op elk eiland aan.

Lees alle tips en verhalen van Fons en Edith in

De kleine eilanden van Italië | Fons van den Broek & Edith Piguillet | ISBN 9789492920379 | € 22,50 | Edicola Publishing | bestel De kleine eilanden van Italië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *