Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de smaken van Italië met Marie Florence van Es

Als je dol bent op Italië en de Italiaanse keuken, dan mag De smaken van Italië van Marie Florence van Es niet in je collectie ontbreken. Of je het nu een ereplaats geeft in de keuken, op tafel of op je nachtkastje, je zult bij elke keer bladeren weer even verdwalen in heerlijke herinneringen aan een lange lunch, een bezoek aan een Italiaanse markt of een subliem pastagerecht in een eenvoudige trattoria.

Onvervalste ode aan de Italiaanse keuken
Aceto balsamico, apericena, arancina, babà, bagna cauda, bistecca, bottarga, burrata, caciocavallo, cannelloni, cantuccini, caponata, carbonara, cassata, cocomero… Het zijn slechts enkele Italiaanse trefwoorden die het eerste deel van het alfabet doen weerklinken als osteria’s vol geroezemoes, als delicatessenzaken vol krakend verse kazen en vleeswaren en als keukens waar een mollige nonna de pollepels laat dansen in pannen vol pruttelende tomatensaus.

Dat is meteen het heerlijke van dit boek: je leest en leert niet alleen veel over Italiaanse specialiteiten en gerechten, over lokale of regionale lekkernijen en hun oorsprong, maar je proeft als het ware meteen ook de passie waarmee Italianen over hun culinaire schatten kunnen vertellen én waarmee ze je ervan laten proeven.

Het bijna driehonderd pagina’s dikke boek omvat ruim zeshonderdvijftig van die trefwoorden, waar je je likkebaardend een weg door baant. Niet van A tot Z, maar het boek steeds lukraak ergens openslaand, alsof je een onbekende osteria binnenstapt, nieuwsgierig naar wat er voor lekkers op de kaart staat.

Anekdotes, verhalen, weetjes en recepten
Bij de lunch lees je over granita, grano en grissini, bij de koffie laat je je meeslepen door vignarola, vino en vitello tonnato. We waarschuwen je wel alvast dat je het boek beter niet kunt openslaan tijdens het koken, want dan verlies je je ongetwijfeld in zoveel lekkers dat je je eigen maaltijd spontaan vergeet.

Inspiratie opdoen voor een lunch of diner kan wel, want naast de honderden treffend omschreven lemma’s omvat De smaken van Italië ook een aantal recepten, voor onder meer baccalà mantecato alla veneziana, biscotti all’uovo della nonna, gnocchi alla romana, pesto genovese en zucchine alla scapece.

Marie Florence: ‘Het is geen kookboek maar een boek over de Italiaanse kookkunst in brede zin. Over streekproducten, ingrediënten, lokale gerechten, bereidingswijzen, eetcultuur en typisch Italiaanse begrippen en tradities. Over het verhaal achter het culinaire erfgoed.

Het uitpluizen ervan leverde opmerkelijke ontdekkingen op. Zo blijkt de sukadecitroen uit Calabria geliefd bij Joden uit Israël en New York als onderdeel van het Loofhuttenfeest. In Veneto wordt al bijna vijfhonderd jaar stokvis uit de Noorse eilandengroep Lofoten gegeten door een schipbreuk. En Nutella dankt zijn bestaan een beetje aan Napoleon. […]

Geeft De smaken van Italië een compleet overzicht van de Italiaanse keuken? Absoluut niet! Het land is op dit gebied zo gigantisch rijk dat het onmogelijk is de meer dan vijfduizend specialiteiten in één boek op te nemen.

Er staan wel alle streekproducten in die zo sterk zijn verbonden met de geschiedenis en cultuur van hun herkomstgebied dat ze door de Europese Unie met een DOP- of IGP-keurmerk worden beschermd tegen namaak. Ze zijn vaak het resultaat van een unieke combinatie van bodem, klimaat en eeuwenoud vakmanschap.

Parmezaanse kaas, Parmaham, gorgonzola en aceto balsamico zijn natuurlijk heel bekend. Maar ook specialiteiten zoals ganzenworst uit Mortara, pizzoccheri uit de Valtellina, culurgionis uit Sardegna, chocolade uit Modica en drop uit Calabria zijn beschermd.

De smaken van Italië | Marie Florence van Es | ISBN 9789493160262 | € 24,95 | uitgeverij Edicola | bestel De smaken van Italië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *