Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De magie van het parfum – Cristina Caboni

Cristina Caboni is een van de meest geliefde auteurs van romantische fictie in Italië. Ze behaalt daar met elke nieuwe titel de bestsellerlijst. Na het grote succes van De dochter van de parfumeur schreef ze De magie van het parfum, een op zichzelf staand vervolg waarin Susanna en Elena terugkeren. Namens Xander Uitgevers mogen we trakteren op een fragment uit dit boek.

Elena woont met haar vriend en dochtertje in Parijs, waar ze een kleine, persoonlijke parfumerie runt. Het lijkt een droombaan, maar als Elena haar gevoel voor parfums kwijtraakt, keert ze ten einde raad terug naar Florence.

In haar ouderlijk huis hoopt ze zichzelf terug te vinden, maar de zoektocht loopt anders dan gedacht: met haar moeder maakt ze een betoverende, emotionele reis die haar naar Japan, India en Saoedi-Arabië leidt. Hier maakt Elena niet alleen kennis met nieuwe parfumrituelen, maar leert ze ook nieuwe kanten van zichzelf kennen.

Lees alvast een fragment

‘Plotseling ging de deur achter haar open. Ze wist dat het Monique was en was blij dat ze binnenkwam. Ze schoof op om ruimte voor haar te maken.
‘Ik dacht dat je wel een koekje zou lusten.’

Elena moest lachen. ‘Dank je, ja, dat kan ik wel gebruiken.’ Ze waren zoet, smaakten naar mandarijn en kaneel, een variant op het recept dat Moniques moeder Jasmine haar had geleerd. Haar tweede moeder… of haar eerste, afhankelijk van hoe je het bekeek.

Elena maakte ze voor de klanten in de winkel en voor haar vriendin, die er dol op was.
‘Je maakt je gewoon druk vanwege de situatie.’
Ze sloeg een arm om haar heen en Elena sloot haar ogen. Ze was zo blij dat haar vriendin had besloten naar Parijs terug te komen en daar te blijven.

‘Het spijt me vreselijk,’ ging Monique verder. ‘We hadden geen keus, je weet net zo goed als ik dat we niet langer in Le Marais konden blijven. Maar ik wist niet dat je er zoveel moeite mee zou hebben. Je hebt natuurlijk nooit goed kunnen omgaan met veranderingen, daar hou je niet van.’

Dat was waar, dat kon Elena niet ontkennen. Maar zo simpel was het niet.
‘Het komt niet doordat het nieuw is,’ antwoordde ze. ‘Ik was gek op onze winkel, Monique, ik hield van mijn laboratorium. Dat was een van mijn zekerheden.’

Terwijl ze dat zei, realiseerde ze zich dat het niet goed was om de verhuizing de schuld te geven van haar problemen. Want ook daar, op die fijne plek, sprak het parfum al enige tijd niet meer tegen haar.

Monique streelde over haar haren. ‘Je moet gewoon even wennen. Je zult zien dat het beter wordt. Het laboratorium is modern, we kunnen een assistent in dienst nemen om je te helpen. Ik dacht zelf aan Aurore, als jij dat ook goed vindt. Ze is goed geworden.’

Dat vond Elena wel een goed idee. Ze was hun leerling geweest en ze was dol op haar. ‘Dat zou ik fijn vinden.’

‘We zullen de beroemdste parfumerie van Parijs worden,’ ging Monique verder. ‘We moeten iets geweldigs creëren, iets nieuws. Dan zal iedereen over ons praten. We gaan dingen veranderen. Maak je niet zo druk, dat is nergens voor nodig! Het stuk dat Scent heeft gepubliceerd was een groot succes. We staan in het belangrijkste parfumerietijdschrift van de wereld. Je zult zien dat alles goedkomt.’

Elena knikte, droogde haar tranen en glimlachte. Ze greep zich vast aan Moniques woorden. Ze was altijd eerlijk tegen haar geweest, maar andersom gold dat niet. Zij had Monique niet verteld over de moeilijke periode waar ze doorheen ging en ook niet over het feit dat de klanten ontevreden waren over haar creaties.

Het was waar wat ze zei. En toch bleef Elena een onprettig gevoel houden. Ze raakte het maar niet kwijt en dat maakte haar van streek.
‘Ja, je hebt gelijk,’ antwoordde ze toch. Positief zijn hielp bij het oplossen van een probleem. Ze moest sterk zijn.  Monique was de persoon die haar kracht kon geven.

Ze herinnerde zich alsof het gisteren was nog het moment waarop ze zeven jaar geleden opeens met al haar spaargeld en een grote glimlach op haar hoopvolle gezicht voor haar stond.

‘We moeten onze eigen parfumerie openen,’ had ze gezegd. Elke keer als Elena daaraan dacht, was ze zo dankbaar voor haar vriendin.

Ze hadden precies gedaan wat ze zich hadden voorgenomen. Absolue was voor beiden een nieuwe kans geweest. Een speciale plek die ze samen hadden gecreëerd, waar iedereen een parfum op maat kon laten maken, intiem en persoonlijk, een geur voor een goed gevoel. Want dat is wat een parfum doet: het geeft de drager een fijn gevoel.

En toch realiseerde Elena zich dat ze niet rustig was. Diep vanbinnen voelde ze angst. Er bleven maar vragen in haar hoofd rondspoken waar ze het antwoord niet op wist. Hoe kon ze parfums maken die voor kalmte konden zorgen als zijzelf niet meer wist wat dat woord betekende?

Haar grootste angst was echter dat ze haar gave kwijt was om parfums te ruiken en te analyseren. En ze wist dat dat haar ondergang zou betekenen.’

Lees verder in De magie van het parfum | Cristina Caboni | vertaald door Esther Schiphorst | ISBN 9789401615419 | € 15,- | Xander Uitgevers | bestel De magie van het parfum bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *