Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Betoverend Toscane – zomerse feelgoodroman die je meevoert naar Toscane

Met deze feelgoodroman van Annemartien Berkelaar waan je je even in Toscane. Vijf vrouwen trekken in Betoverend Toscane naar een landgoed in Italië voor een cursus beeldhouwen, ieder met een ander doel.

Zo is er de 28-jarige Chloë, op zoek naar de liefde van haar leven, terwijl de 35-jarige Baukje juist vlucht voor haar opdringerige ex. Fenna kampt met een legenestsyndroom en Suzan verloor onlangs haar man, waardoor ze haar zin in het leven kwijt is. Tot slot is er Anouk, die niets liever wil dan haar hart volgen, maar nog koudwatervrees heeft.

Lees alvast een fragment
‘Het is ondertussen al vijf uur geweest en de zussen rammelen van de honger. Met de aanwijzingen rijden ze iedere keer verkeerd en dan geeft de routeplanner weer aan dat ze moeten omkeren. Tanja is het ondertussen aardig zat. Na een tocht van uren moeten ze nu heel dicht in de buurt zijn, maar lukt het ze niet om het landgoed te vinden.

‘Misschien moet je Heidi nog een keer bellen?’ stelt Chloë voor terwijl ze grabbelt in het zakje drop, maar dat is ondertussen leeg. Heidi begrijpt niet waarom ze het niet kunnen vinden en probeert hen telefonisch te begeleiden. Uiteindelijk rijden ze een kwartier later de oprijlaan van het landgoed op.

‘Wat is het hier prachtig!’ roept Chloë enthousiast, terwijl ze probeert het landschap in zich op te nemen. De lange oprijlaan van losliggend geel zand en puin leidt hen naar een typisch Toscaans landhuis.

Links van de oprijlaan zien ze glooiend gras, dat eindigt in een bosrand met cipressen en naaldbomen, die tegen een heuvel liggen. Achter het landgoed rijst een volgende flinke heuvel op in donkergroene en paarse tinten.

Rechts van de oprijlaan ziet het er wat verwilderd uit met onkruid, wilde bloemen en rommelige struiken. Tanja ziet rechts van het huis het harde aquablauw van een zwembad. ‘Het is een paradijs!’ zegt Tanja opgetogen en de stress van de autorit valt van haar af.

Chloë parkeert hun mintgroene Fiat naast de andere auto’s. Ze lopen naar het huis, dat een grote houten deur heeft aan de voorkant. Het huis bestaat uit een rechthoekige kolom in het midden met aan beide zijden lagere aanbouwen.

De bouw is typisch Toscaans met geelbeige grote stenen en kleine openingen voor de ramen. Voor de ramen hangen donkerbruine luiken in dezelfde kleur als de dakpannen. Als ze door de deur binnen zijn gekomen, staan ze in een grote, hoge hal. Ze horen niets en kijken om zich heen.

‘Waar zou iedereen zijn?’ vraagt Chloë zich hardop af. Dan horen ze vlugge voetstappen op de houten trap en even later zien ze een oudere vrouw naar beneden komen. ‘Hallo, jullie moeten de zusjes zijn!’ roept ze, als ze hen ziet staan. ‘Ja, dat klopt. Ben jij Heidi?’ vraagt Tanja.

‘Inderdaad. Ik ben blij dat jullie er eindelijk zijn! We zijn alvast met het eten begonnen. Kom maar gauw mee.’ Heidi draait zich weer om en loopt de trap op naar boven. De trap komt uit op de eerste verdieping, maar ze gaan door naar de tweede etage.

Dan staan ze ineens in een grote, lage ruimte waar de gebinten zichtbaar zijn. In het midden staat een grote tafel, waar allemaal mensen aan zitten te eten. ‘Hier zijn ze dan. Stellen jullie jezelf even voor? En zoek maar een plekje,’ zegt Heidi met een nonchalant handgebaar en ze neemt zelf weer plaats achter een bord gevuld met spaghetti.

Tanja wordt verlegen als ze al die mensen naar haar ziet kijken en daarom neemt Chloë het woord. ‘Hallo allemaal. Dit is mijn zus Tanja en ik ben Chloë. We waren compleet verdwaald, sorry dat we te laat zijn. Eet smakelijk!’ Met een brede glimlach knikt ze naar de andere gasten en ze loopt om de tafel heen naar een lege plek.

Tanja is al neergestreken tussen twee vrouwen. Als Chloë zit, merkt ze dat ze naast een vrouw en een man terecht is gekomen. ‘Ik ben Baukje,’ zegt de vrouw met blond haar in een kort staartje. ‘En ik ben Kees. Ik ben hier samen met mijn vrouw, Fenna,’ stelt de man van eind vijftig zichzelf voor. Hij wijst naar een vrouw met grijs haar, die naast Tanja zit.

Chloë heeft ondertussen wat spaghetti opgeschept en vraagt Kees om de kom met sla. ‘Zijn jullie hier al vaker geweest?’ vraagt ze, nadat ze haar eerste hap heeft doorgeslikt. ‘Fenna en ik zijn hier nu al voor de derde keer. Zij is de creatieveling van ons tweeën. Ik ga liever wandelen en golfen,’ vertelt hij.

Wanneer iedereen aan de koffie zit, na de maaltijd, gaat Heidi staan en neemt het woord. ‘Hartelijk welkom, iedereen. Dit is alweer de vijfde keer dat ik deze reis organiseer en ik heb er weer heel veel zin in. Voordat iedereen zo naar zijn eigen appartement gaat, wil ik een paar huisregels vertellen en het programma van komende week doornemen.’

[…]

Chloë voelt nu de vermoeidheid opkomen. Na de lange reis en het kletsen tijdens het eten, is er nu het eerste rustige moment. Ze hoort Heidi wel praten, maar neemt het niet meer zo goed op. Ze hoopt maar dat Tanja wel goed oplet.

Ze kijkt naar haar zus, die aandachtig zit te luisteren. Tanja is drie jaar jonger dan Chloë en is altijd de rustigste geweest van hen beiden. Ze is slank en heeft dik, donker haar dat ze kort draagt. Ze heeft prachtige groene ogen, waar Chloë altijd wat jaloers op is geweest. Zelf heeft ze blauwe ogen, niets bijzonders vindt ze.

Tanja kleedt zich altijd eenvoudig, maar heeft een chique uitstraling. Als Chloë naar de strakke spijkerbroek en het olijfgroene bloesje van haar zusje kijkt, zucht ze inwendig. Precies de kleur groen van haar ogen, hoe krijgt ze het voor elkaar?

Tanja woont al een paar jaar samen met Carlo, haar vriend met wie ze al sinds de middelbare school verkering heeft. Ook al is Tanja de jongste, ze is veel verstandiger dan haar zus en heeft haar leven goed op orde.

Chloë is alweer een tijd single, sinds ze haar relatie met Gert-Jan een jaar geleden heeft verbroken. Ze is achtentwintig en begint zich wat ongerust te maken over haar toekomst. Het afgelopen jaar heeft ze wel allerlei dates gehad, maar met geen enkele man had ze een klik. Misschien zijn alle goede mannen al bezet?’

Betoverend Toscane | Annemartien Berkelaar | ISBN 9789020542622 | € 15,- | uitgeverij Z&K | bestel Betoverend Toscane bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *