Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Boekenweek 2015: waanzinnige boeken voor bijzondere reizen

Morgen start de Boekenweek, met als thema ‘Waanzin’ en het motto ‘Te gek voor woorden’. Ter ere hiervan tippen we vandaag vijf waanzinnige boeken voor bijzondere reizen, met als grote gemene deler uiteraard Italië.

Het leven is niet alfabetisch – Andrea Bajani
Ieder mens probeert zijn leven te duiden. Andrea Bajani doet dat aan de hand van het alfabet – ook al weet hij dat het leven zich niet volgens het alfabet afspeelt. Bajani schreef een veertigtal ultrakorte verhalen, die alfabetisch geordend een leven omspannen. Iedereen kan er zijn eigen geschiedenis uit samenstellen. Liefde. Sigaretten. Weemoed. Zonder. Het zijn verhalen die diepgaand zijn – en licht tegelijk.

De Nederlandse vertaling is een wonder. Omdat de vertaling de verhalen in een andere volgorde plaatst (in het Nederlands komt Jeugd vóór Liefde, in het Italiaans is dat andersom) ontstaat er een heel ander boek. Daar komt bij dat het Nederlands meer letters heeft dan het Italiaans. Speciaal voor de vertaling zal Bajani daarom een aantal nieuwe verhalen schrijven. Ook voegt hij een nawoord toe waarin hij over deze nieuwe ontstaansgeschiedenis schrijft, waardoor er eigenlijk een nieuw, uniek boek ontstaat.

Het-leven-is-niet-alfabetisch-Andrea-Bajani

Bestel Het leven is niet alfabetisch via deze link bij bol.com

Het nulnummer – Umberto Eco
Met zijn nieuwe boek waagt Umberto Eco zich aan een roman die zich afspeelt in de recente geschiedenis. Plaats van handeling is Milaan, 1992, twee jaar voor de eerste verkiezingsoverwinning van Silvio Berlusconi. Een groep journalisten is bezig voor een nieuwe krant een aantal nulnummers te schrijven waarin gebeurtenissen uit het nabije, roerige verleden van Italië worden gepresenteerd als ‘nieuws’ en van commentaar worden voorzien.

In hun zoektocht naar onderwerpen komen ze met de meest onwaarschijnlijke – maar altijd mogelijke – verhalen op de proppen. Een van die verhalen betreft de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Is hij aan het einde van de oorlog wel echt vermoord? Of is dat een leugen, en was hij wellicht de dieper liggende oorzaak van alle ellende in het naoorlogse Italië, zoals de moorden op politicus Aldo Moro en onderzoeksrechter Giovanni Falcone, de mysteries rond de vrijmetselaarsloge P2, de smeergeldschandalen, en wat dies meer zij? In alle rust bereidt de redactie de eerste nulnummers voor – totdat er een dode valt.

Umberto Eco schetst een indringend, bij vlagen buitengewoon geestig, maar vooral ontluisterend beeld van Italië en de Italiaanse journalistiek, gebaseerd op ware gebeurtenissen, tegen de achtergrond van de opkomst van een van de meest megalomane politici die Italië heeft gekend.

Het-nulnummer-Umberto-Eco

Bestel Het nulnummer via deze link bij bol.com

Don Vincenzo – Thies Wolf
De familie Donati is een van de grootste en rijkste Siciliaanse families die tot de Cosa Nostra behoort. Zij zijn meesterlijk in het verborgen houden van hun ondergrondse activiteiten. Politie, overheden en journalisten weten niets van deze praktijken af. Mede hierdoor zijn de Donati’s tot op de dag van vandaag een grote speler in het wereldwijde criminele netwerk. Voornamelijk aan de handel in drugs verdienen zij goudgeld.

Deze spannende roman vertelt het verhaal van de nog jonge Vincenzo, een vooraanstaand lid van de familie. Zijn leven en belevenissen zijn dán al zeer ‘bijzonder’ te noemen…

Don-Vincenzo

Bestel Don Vincenzo via deze link bij bol.com | ook beschikbaar als e-book

Moord op school – Giorgio Scerbanenco
De vrouw van de conciërge vindt een lijk op de vloer in lokaal A van de avondschool: bont en blauw geslagen, verkracht, geschopt, afgeslacht. Op het bord staan obscene tekeningen. Het is het lokaal waar de moeilijke jongens les kregen van juffrouw Matilde Crescenzaghi – maar zij hebben niets gedaan, zeggen ze.

Het onderzoek naar de moord wordt uitgevoerd door inspecteur Duca Lamberti. Echt ruim van geest is deze inspecteur niet. Vrouwen zijn hysterisch, homoseksuelen van de verkeerde kant – geen twijfel mogelijk, en parkeerverboden zijn beneden zijn waardigheid. Ook is bekend dat zijn handen nogal los zitten; zijn chef waarschuwt hem herhaaldelijk. Anderzijds is hij buitengewoon inventief en vasthoudend. Hij slaagt erin de toedracht van de moord te achterhalen en de zaak op geheel eigen wijze op te lossen.

Moord-op-school

Bestel Moord op school via deze link bij bol.com

Teatro Olimpico – Kees ‘t Hart
Twee Haagse theatermakers worden uitgenodigd om een toneelstuk te produceren voor het fameuze Teatro Olimpico in Vicenza. Het zal daar worden opgevoerd in het kader van een festival rond Jean-Jacques Rousseau. Maar het is kort dag en er zijn nogal wat problemen. Hoe komen ze aan geld voor de productie? Hoe vervoeren ze het ingewikkelde decor van Den Haag naar Vicenza? Ze belanden in een onoverzichtelijke wereld van Italiaanse regisseurs, acteurs en geldschieters. Toch proberen ze hun plannen overeind te houden, want een voorstelling in het Teatro Olimpico is het hoogst bereikbare. Daar moet álles voor wijken…

Teatro-Olimpico

Bestel Teatro Olimpico via deze link | ook beschikbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *