Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Beleef de Palio in Siena

Langzamerhand maakt Siena zich op voor de Palio, de beroemde paardenrace die twee keer per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo. De paarden een keer over het plein zien galopperen en alle festiviteiten eromheen meemaken, staat hoog op vele wensenlijstjes.

Palio-Siena (1) Palio-Siena (6)

Het ís ook een heel bijzonder evenement. Dat geldt echter niet alleen voor de race zelf, maar ook en vooral voor alle voorbereidingen die er in aanloop naar de Palio worden getroffen. In de dagen voorafgaand aan de drie rondjes om het plein groeit de passie van de Senesi tot ongekend niveau. Er wordt gezongen, met vlaggen gezwaaid en op trommels geslagen. Er zijn diners aan lange tafels in de openlucht, in een grote tuin of soms midden op straat. Er wordt gebeden, waarbij ook het paard mee de kerk in wordt geleid om gezegend te worden, er worden heel wat nagels stukgebeten en het geluk wordt afgedwongen door tal van rituelen en gebruiken.

Saskia was er een paar keer bij. Ze at met de fantino, ruiter, en de inwoners van de wijk Aquila (Adelaar) en stond ooit midden op het plein, tussen duizenden contradaioli en bezoekers, om te genieten van het spektakel. Ze oefende met de vaandelzwaaiers van de wijk Oca (Gans) en legde de historische stoet die door de stad en over het Piazza del Campo vast.

Palio-Siena (10) Palio-Siena (11) Palio-Siena (14)Palio-Siena (4) Palio-Siena (5) Palio-Siena (7) Palio-Siena (9)

Beleef de Palio!
Wil jij de Palio ook een keer bijwonen? PalioTours biedt hier mooie arrangementen voor aan. Deze organisatie is opgericht door de Amerikaan Stan Douglas, die sinds 1999 speciale reizen naar de Palio organiseert nadat hij na een bezoek aan de stad werd gegrepen door het bijzondere karakter en de passie die rondom dit evenement leeft. Naast de speciale Palio-arrangementen biedt Stan ook reizen aan naar bijvoorbeeld het carnaval in Venetië, naar de opera in de Arena van Verona en culinaire paradijsjes in heel Italië.

Door Stans contacten kun je de Palio op een bijzondere manier beleven, tussen de Senesi, vanuit een van de ramen van de huizen aan het Piazza del Campo – met het beste zicht op wat er op het plein gebeurt. Ook kun je op de vooravond van de race een diner bijwonen in een van de contrade, het beste moment om de onderlinge saamhorigheid en de spanning te ervaren en je even een van de Senesi te wanen.

Palio-Siena (2) Palio-Siena (8)Palio-Siena (12) Palio-Siena (13)

De Palio Tours-arrangementen zijn meestal inclusief drie hotelovernachtingen met ontbijt op basis van twee personen. Ook zit er een ticket bij om een museum van een van de contrade te bezoeken onder leiding van een gids, een diner bij te wonen in een van de wijken aan de vooravond van de Palio, om de corteo storico, de historische optocht, te bekijken en natuurlijk de Palio zelf te zien, beide vanaf de Grandstand tribune. Een reservering kun je maken via de website van PalioTours.

Palio-Siena (15)foto’s: Migel & M. Rohana

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

10 reacties

 1. Hallo,

  je leest altijd dat er twee races zijn, een in juli en een in augustus, maar er staat nooit bij hoe dat nou zit. Is de eerste race een selectiewedstrijd ?

 2. Voorafgaand aan de race zijn er elke dag, in de namiddag, oefenwedstrijden.
  Ook dit is spannend om te zien.
  Maar veel indrukwekkender is de loting.
  Dan worden de paarden aan de betreffende wijken toegewezen.
  Dit is echt traditie, zeker als je op de vrije tribunes kan zitten tussen de lokalen.
  Volgens mij is dit 4 dagen voor de echte wedstrijddatum.

  Het zijn twee afzonderlijke races, hebben inpricipe niets met elkaar te maken.

 3. Dat is inderdaad ook een belevenis! Maar de races hebben natuurlijk wel degelijk iets met elkaar te maken, want tijdens deze loting worden de paarden geselecteerd die tijdens de Palio zullen rennen, waarna ze worden toegewezen aan de tien deelnemende wijken. De emotie van de wijkbewoners bij de toewijzing van een paard varieert van uitzinnige blijdschap tot sterke twijfel – prachtig om te zien!

 4. Ciao Alfons, er zijn inderdaad twee verschillende races, op 2 juli (de Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio d’Assunta). Het zijn twee afzonderlijke races, in die zin dat ze beide een officiële race zijn en dus niet de één een selectiewedstrijd voor de ander. Alle details over de Palio (en over de twee afzonderlijke races) lees je in een van onze eerdere blogs > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/siena/de-palio-%E2%80%93-een-handleiding-voor-niet-sienezen/

 5. Peter de Weerd

  Het Palio begint eigenlijk al op 31 mei met de loting.
  De eerste 7 wijken zijn de wijken die het jaar ervoor in juli niet hebben meegedaan en daar worden er 3 bijgeloot dit jaar 4 omdat de wijk Istrice [stekelvarken] nog gedisqualiceerd is je kunt dit op je computer zien op 31 mei om 19.00 uur via
  http://www.canale3toscana.com/live-streaming vervolgens begint het feest op 29 juni met het selecteren van 10 paarden dit begint om 9.00 uur, na de batterien [testritten] kiezen de kapiteins van de wijken 10 paarden uit van ongeveer gelijke sterkte en tussen twaalf en een vindt dan de tratta [verloting] plaats. Dit is echt leuk om te zien en als je op het plein bent kun je het beste bij de matrassen gaan staan.
  Vervolgens beslissen de kapiteins welke jockey ze willen hebben en is er om 19.30 de eerste proefrit de volgende twee dagen zijn er twee testritten een om 9.00 uur en een om 19.30 en de dag van de race nog een testrit om 9.00 uur, in het totaal dus 6.
  De testritten op zich zijn niet zo interesant maar wat wel leuk is om te zien de intocht op het plein als ze het paard naar het plein brengen, een uur voor de testrit word het mortier afgeschoten ten teken dat de wijken het paard naar het plein moeten brengen je kunt dit het beste bekijken in de via rinaldini vlak voordat ze het plein op komen.

 6. Wie meer wil weten over de voorbereidingen: de Nederlandse regisseur John Appel heeft daar een aantal jaren geleden de film ‘The last victory’ over gemaakt, na een verblijf van ong. een jaar in Siena, voorafgaand aan de palio. Film is helaas niet meer in de handel, maar misschien op You Tube? Een echte aanrader!

 7. Klopt, daar hebben we eerder ook al over geschreven maar helaas is de dvd inderdaad nog maar moeilijk verkrijgbaar…

 8. Peter de Weerd

  Een deel van The last victory kun je kijken via
  https://www.youtube.com/watch?v=9Mam2MPgHH4

 9. Henriette Bokslag

  Hi Alfons,

  Zowel de race in juli als die in augustus staan in verbinding met elkaar. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven, Google maar eens: Wat is de Palio.

 10. Henriette Bokslag

  Leuk je hier ook te zien Peter;)! Een mede Palio fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *