Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eataly Art House – kunst kijken in een voormalige koelcel in de buurt van Verona

In oktober vorig jaar opende Eataly Art House, een gloednieuwe tentoonstellingsruimte even ten zuiden van het centrum van Verona, de deuren.

De locatie is uniek: Eataly Art House is gevestigd in La Rotonda, de grootste voormalige koelcel van Europa. Waar sinds de jaren dertig kazen, hammen en andere vleeswaren werden opgeslagen, wandel je nu tussen moderne kunst.

Van koelcomplex tot kunstkoepel

Het complete complex – waar ook Eataly Verona onderdak heeft gevonden – omvat meer dan elfduizend vierkante meter, waarvan een deel nu wordt gebruikt voor de wisselende tentoonstellingen van E.ART.H., zoals de afkorting van Eataly Art House luidt.

Het ronde Stazione Frigorifera Specializzata werd begin vorige eeuw ontworpen door ingenieur Pio Beccherle. Onder de cementen koepel – met een diameter van maar liefst vierentwintig meter! – bevonden zich verschillende koelcellen, die al jaren leeg stonden.

Supermarkt, restaurant én museum

Na een restauratie van dit unieke bouwwerk door architect Mario Botta omvat Eataly Verona nu niet alleen een (super)markt, een restaurant en een kookschool, maar ook een bijzonder museum, zowel qua architectuur als qua collectie.

Deze unieke combinatie was een droom van Oscar Farinetti, de oprichter van Eataly. Hij wil met Eataly Art House vooral ruimte bieden aan fotografie, kunst en schoonheid, maar zoals de afkorting E.ART.H. al doet vermoeden, óók aan duurzaamheid.

Door de kunstwerken te bekijken, zou je als bezoeker ook de wereld om je heen beter moeten begrijpen en wellicht anders gaan bekijken.

Wisselende tentoonstellingen

Elk jaar zullen er zo’n zes verschillende tentoonstellingen te zien zijn, met werk van Italiaanse en internationale kunstenaars. Tot 29 januari 2023 zijn er foto’s van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn en de Ghanese beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama te zien. Via deze link vind je de lopende tentoonstelling(en).

Er is ook een Art Market, met exposities van jonge kunstenaars (jonger dan veertig jaar), van wie je het werk ook meteen kunt kopen. Een uniek souvenir!

De historie van het gebouw wordt overigens ook niet vergeten. In het Museo della Ghiacciaia bewonder je de oude machines die ervoor zorgden dat het hier altijd goed koud was.

Praktische informatie Eataly Art House

Je vindt Eataly Art House aan de Via Santa Teresa 12 in Verona, bij de Eataly-vestiging van Verona. Eataly Art House is geopend van woensdag tot en met zondag, van 12.00 tot 20.00 uur. Meer informatie over toegangstickets, tentoonstellingen en andere details voor je bezoek vind je op de website van Eataly Art House.

Culinaire kunstwerkjes bij Eataly Verona

Eataly noemt zichzelf ‘de grootste markt ter wereld’. En hoewel het feitelijk meer een supermarkt is, zou je het bijna kunnen aanmerken als een grote overdekte markt, met aparte afdelingen voor verse groente en fruit, vlees, vis, pasta, kaas, wijn, zoetigheid en koffie.

In 2007 opende de eerste vestiging van Eataly haar deuren in Turijn, maar inmiddels kom je Eataly over de hele wereld tegen. Zelfs in New York kun je er boodschappen doen.

Eataly Verona is een van de mooiste vestigingen, met dank aan het bijzondere thuis. Op de begane grond vind je tweeduizend vierkante meter aan lekkernijen, met meer dan tienduizend verschillende producten uit Verona en omstreken en uit andere Italiaanse regio’s.

Je koopt er onder andere talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus. Het is echt een Luilekkerland; alles op het gebied van eten en drinken is voorhanden.

In het hart van het gebouw, onder de enorme koepel, schuif je aan bij Ristorante Agricolo, waar je proeft van seizoensspecialiteiten. Ook kun je zien hoe er brood, gebak en pizza wordt gemaakt en kun je je aanmelden voor verschillende kookworkshops. Via deze link vind je alle verschillende opties.

foto’s: Eataly & Eataly Art House

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *