Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Gelmi – verborgen bed & breakfast achter de Arena van Verona

Het is half tien ’s ochtends als we na een vroege vlucht bij B&B Palazzo Gelmi in Verona aankomen. ‘Cappuccino?’ is het eerste wat Lodovica Gelmi, eigenaresse van de bed & breakfast, ons bij binnenkomst vraagt. Ze zet ook meteen een ontbijtbordje klaar. ‘Voor vroege vogels,’ knipoogt ze.

Deze warme, gastvrije ontvangst is het visitekaartje van Palazzo Gelmi. Het zal je hier aan niets ontbreken tijdens je verblijf in Verona, de stad van de liefde én van de opera.

Op een steenworp afstand van de Arena van Verona

De bed & breakfast is gevestigd in een oud palazzo, op een steenworp afstand van de Arena, die in de zomermaanden avond aan avond wordt gevuld met de mooiste operaklanken. De perfecte locatie om het historisch centrum van Verona te verkennen!

Het palazzo is al sinds begin negentiende eeuw in handen van de Gelmi-familie. In 2011 besloot Lodovica om op de eerste etage een bed & breakfast te beginnen, die je bereikt via de originele marmeren trap.

Tijdens de verbouwing ontdekten Lodovica en haar zoons verschillende fresco’s, waarschijnlijk van rond 1750. Ze waren allemaal verborgen achter dikke lagen cement, gips en behang, niet alleen op de plafonds, maar ook op de muren.

Rond 1800 waren fresco’s namelijk niet meer zo in de mode en moesten ze plaatsmaken voor gips. Met een hamer werden vele inkepingen in de muren en plafonds gemaakt, om het materiaal beter te laten hechten. Rond 1900 werd behang de nieuwe trend en werden alle muren met nog een laag bedekt.

De restauratie van de fresco’s nam twee jaar in beslag. De schilderingen werden zoveel mogelijk in oude staat gerestaureerd door Daniela Campagnola, die ook de fresco’s in de Basilica Santa Chiara in Assisi restaureerde, na de aardbeving van 1997.

Het resultaat mag er zijn. De bed & breakfast ademt de historie van een negentiende-eeuws palazzo, met originele houten vloeren, schitterende houten vensters en luiken en bijpassend antiek meubilair. Tegelijkertijd is de accommodatie van alle moderne gemakken voorzien, zoals goed werkende wifi, een televisie, airconditioning, een minibar en prachtige nieuwe badkamers.

Slapen in stijl

Palazzo Gelmi heeft drie gastenkamers, allemaal even smaakvol en met oog voor detail ingericht. Camera Terra (‘aarde’) doet haar naam eer aan vanwege de aardkleurige, bloemige fresco’s die de muren grotendeels in beslag nemen. Ook het plafond is zoveel mogelijk in oude glorie hersteld en wordt verfraaid door een blauw bloemenpatroon.

De moderne badkamer heeft een balkon, vanwaar je een glimp van de Arena kunt opvangen – en als de wind goed staat zelfs wat aria’s die het Romeinse amfitheater ontstijgen! Aan het bureau, gemaakt van een gietijzeren onderstel van een Singer-trapnaaimachine, is het niet zo moeilijk om schrijfinspiratie te vinden.

Ook Camera Fuoco (‘vuur’) heeft fresco’s op het plafond en deels nog op de muren, die een beetje onthullen hoe het er ooit uitgezien moet hebben. Ook zie je nog de originele plek waar vroeger de openhaard zat.

In het grote, antieke bed is het prinsheerlijk wakker worden, helemaal als je de luiken open doet, de eerste zonnestralen naar binnen schijnen en het geluid van vogels en een vroege Vespa je tegemoet komen. De badkamer heeft een klein balkon, die uitkijkt op een steegje achter de B&B.

Camera Acqua (‘water’) is de grootste kamer, met een balkon dat zicht biedt op de Arena. Het bij elkaar passende houten meubilair uit het begin van de twintigste eeuw geeft de kamer een romantische look.

Op de muren vind je geen fresco’s, maar wel art deco-prenten van de Franse kunstenaar Georges Lepape uit begin twintigste eeuw, geheel in stijl met de rest van de kamer.

Een goede start van de dag

Het ontbijt wordt ’s ochtends tussen zeven uur en half elf geserveerd in de ontbijtkamer. Lodovica haalt elke ochtend verse broodjes bij de bakker en staat klaar om de ene na de andere cappuccino of caffè voor je te maken.

Zoetekauwen vinden genoeg lekkers bij het ontbijt, zoals honing, jam en een vers gebakken torta, taart. Voor wie van hartig houdt, zijn er vleeswaren en kaas. Ook staan er elke ochtend yoghurt en vers fruit op de ontbijttafel. Een goed begin van een heerlijke dag cultuur snuiven of slenteren in Verona!

Het ontbijt is ook een goed moment om Lodovica tips te vragen voor je verblijf in Verona. Ze weet precies wat er op cultureel en culinair vlak te doen is in de stad, van concerten in het Teatro Romano en de Giardino Giusti en tijdelijke tentoonstellingen in musea tot goede restaurants en bijzondere winkeltjes.

Zo tipte ze ons dat we echt een ritje moesten maken met de funicolare naar Castel San Pietro, waar heel Verona aan je voeten ligt.

‘s Middags zet Lodovica thee en koekjes klaar voor de gasten in de salon, waar je op de bank even kunt wegdromen in boeken over het Verona van de achttiende en negentiende eeuw.

Logeren bij B&B Palazzo Gelmi in Verona

Ook logeren bij deze bed & breakfast? Neem dan een kijkje op de website van Palazzo Gelmi. De B&B ligt aan de Via Don Enrico Tazzoli 2, op de hoek met de Via Leoncino.

Vanaf treinstation Verona Porta Nuova is het het makkelijkst om de bus naar Piazza Bra te nemen. Je stapt dan vlak bij de Arena uit en staat dan binnen een paar minuten op de stoep van Palazzo Gelmi.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *