Verona staat bekend om de pandoro, een luchtige kerstcake in de vorm van een ster. Vorige week wees An van B&B Carpe Diem ons op een prachtig palazzo in Verona, dat wordt gesierd door twee stenen pandoro’s.
Domenico Melegatti – uitvinder van de pandoro
Aan de Corso Porta Borsari is architectuur prachtig verweven met gastronomie. Op nummer 21 vind je namelijk het Palazzo Melegatti, met op de hoeken van het terras op de vierde verdieping twee pandoro’s.
Op deze plek bevond zich de eerste forno, bakkerij, van Domenico Melegatti, die de pandoro uitvond. Op 14 oktober 1894 kreeg Melegatti zelfs een officieel certificaat van het Ministero di Agricoltura, Industria e Commercio (het ministerie van landbouw, industrie en handel) van het Koninkrijk Italië voor het uitvinden van de naam, de vorm en het recept van de pandoro.
Eerder al, in maart 1894, publiceerde Melegatti een aankondiging in de Arena: ‘Banketbakker Melegatti informeert zijn welwillende en zeer talrijke clientèle dat hij een nieuw gebak heeft bereid met een voortreffelijke smaak, lichte structuur en mooi formaat. De maker acht het de eerste plaats waardig en geeft het de naam pan d’oro, gouden brood.’
Tijdens het experimenteren met een cake in een nieuwe stervorm zou een winkelbediende namelijk verbaasd hebben uitgeroepen: ‘L’è proprio un pan de oro!’
De naam werd dus nog niet aan elkaar geschreven; dat gebeurde pas op het certificaat dat ruim zes maanden later werd uitgereikt.
Gouden brood in de vorm van een ster
Ook de karakteristieke afgeknotte piramidevorm met stervormige bodem was een creatie van Domenico Melegatti. De vorm werd ontworpen door een bevriende schilder uit Verona, Angelo dall’Oca Bianca.
Mede dankzij hem schittert de stervormige pandoro bij veel Italiaanse families op tafel met kerst. Maar dat niet alleen: sinds de jaren twintig van de vorige eeuw, toen het palazzo waar de banketbakkerij van Domenico Melegatti was gevestigd werd gerenoveerd, is de pandoro ook vereeuwigd in steen.
Dankzij deze twee stenen pandoro’s op de hoek van het terras werd het palazzo in de volksmond al snel Casa del Pandoro genoemd – een bijnaam die tot op de dag van vandaag weerklinkt in de straten van Verona.
Hoewel de pandoro inmiddels niet meer gebakken wordt onder de stenen pandoro’s aan de Corso Porta Borsari, kun je de pandoro van Melegatti nog altijd kopen (onder meer in de Italiaanse supermarkt). Sinds 1951 wordt de pandoro verpakt in ‘een blauwgekleurde verpakking bestaande uit twee piramidevormige elementen met vierkante doorsnede, met aan de bovenkant een blauwgekleurd handvat met verticale gouden strepen’.
Serveertips voor een pandoro
Zet je met kerst een pandoro op tafel? In deze blog delen we een aantal serveertips voor deze stervormige kerstcake vol historie!
met dank aan Melegatti voor een aantal foto’s