Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verona aan je voeten – met de funicolare naar Castel San Pietro

Tot voor kort was het een hele klim om Castel San Pietro in Verona te bereiken voor een prachtig uitzicht over de stad. Vooral in de warme zomermaanden was het soms best afzien om de stad vanaf de heuvel waarop Castel San Pietro is gebouwd te kunnen bewonderen.

Sinds eind 2017 is er gelukkig een makkelijker weg omhoog. Er is een funicolare, kabelbaan, die je naar het punto panoramico bij het kasteel brengt.

De kabelbaan is niet nieuw. Al in 1930 ontstonden de eerste plannen voor een kabelbaan die je naar Castel San Pietro moest brengen. In die tijd was in het kasteel de Accademia dell’Arte gevestigd. Een kabelbaan zou niet alleen handig zijn voor de studenten, maar was bovenal een mooie toeristische attractie die geld in het laatje zou brengen.

De planvorming duurde acht jaar en pas in 1939 werd gestart met de daadwerkelijke bouw van Verona’s eerste funicolare. Na twee jaar bouwen was de kabelbaan klaar. Je kon elf keer per dag heen en weer. Per rit konden er maximaal tien mensen vervoerd worden.

Het was niet de beste tijd om het toerisme een boost proberen te geven. De Tweede Wereldoorlog en slechte economische situatie zorgden ervoor dat de tandradbaan drie jaar later, in 1944, al weer werd gesloten. Ook verdween de kunstacademie uit Castel San Pietro.

In de jaren tachtig en negentig sprak men regelmatig over het idee om de funicolare weer nieuw leven in te blazen, maar de plannen bleven op de plank liggen. Uiteindelijk werd de kabelbaan pas eind 2017 weer heropend, ruim zeventig jaar na het laatste ritje. Het bouwproject was in handen van het Zuid-Tiroolse Leitner en werd gefinancierd door de Fondazione Cariverona. Het kostte maar liefst zes miljoen euro.

Per rit kunnen er maximaal vijfentwintig passagiers in de cabine, maar in de praktijk is het met zo’n twaalf mensen al vol genoeg. Op dit moment gaat de kabelbaan rechtstreeks naar de eindhalte bij Castel San Pietro, maar in de toekomst is het de bedoeling om ook halverwege een stop te maken, bij het archeologisch museum van het Teatro Romano. De halte is er al.

Castel San Pietro zelf is helaas al jaren gesloten voor publiek. Gelukkig is het plein erom heen wel toegankelijk, zodat je eindeloos kunt genieten van schitterende vergezichten over Verona.

De rit naar boven gaat snel: in iets meer dan een minuut leg je bijna honderdzestig meter rails af en sta je op vijfenvijftig meter hoogte. Het uitzicht dat je vanaf hier hebt is onbetaalbaar, en dat voor slechts een paar euro voor een retour. Alle details vind je op de website van de Funicolare di San Pietro.

Je vindt de ingang van de funicolare aan de Via Fontanelle Santo Stefano, op een steenworp afstand van het Teatro Romano. De kabelbaan is zeven dagen per week geopend, ’s zomers van 11.00 tot 21.00 uur, in de winter van 11.00 tot 16.30 uur.

Zin in een lekkere lunch als je weer beneden staat? Dat kan bij Osteria la Cia’cola, ook aan de Via Fontanelle Santo Stefano. Hier vind je heerlijke salades, pastagerechten, vlees- en kaasplanken en broodjes. Met een frisse Custoza, Lugana of Soave erbij een fijne afsluiting van een ritje naar het mooiste uitzicht over Verona!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *