Home » Reizen door Italië » Venetië » In de voetsporen van Casanova
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de voetsporen van Casanova

Nadat ik gisteren de laatste pagina van Een schitterend gebrek had omgeslagen, wandelde ik door de smalle Venetiaanse steegjes terug naar mijn appartement. Ik werd nog een beetje in beslag genomen door het verhaal, maar werd ook steeds nieuwsgieriger naar de sporen die Casanova in Venetië heeft achtergelaten. Waar woonde hij, wat deed hij, wat waren zijn favoriete plekken?

De volgende dag ga ik al vroeg ontbijten in het barretje twee bruggetjes verderop. Ik vraag de barman of hij misschien meer weet van de Venetiaanse voetstappen van Casanova. Hij antwoordt lachend dat hij helaas meer verstand van koffie heeft dan van de liefde, maar dat hij wel iemand weet die me meer kan vertellen over de dingen die in de stad nog aan Casanova doen herinneren.

Hij geeft me het nummer van Ine Legerstee, een van de twee bevoegde Nederlandstalige gidsen in Venetië. Ik besluit haar direct te bellen, aangezien mijn nieuwsgierigheid met het uur groter wordt. Gelukkig is ze thuis en ik vraag haar of ze tijd heeft om me onder het genot van een kopje koffie en een brioche meer te vertellen over haar werk – en over Casanova natuurlijk.

Ine Legerstee: ‘Na de Kunstacademie en enkele jaren Italiaanse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen, maakte ik meer dan een jaar lang een fietstocht door Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland aan de hand van de Reisheuchenis van dichter P.C. Hooft. In 1980 vestigde ik me in Venetië en raakte ik betrokken bij het Rietveld Paviljoen op het terrein van de Biënnale van Venetië (de tweejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst). Ook deed ik toen regelmatig vertaalwerk, was ik medewerkster van maskermaker Guerrino Lovato in zijn zaak Mondonovo en nam ik deel aan wielerwedstrijden bij de Italiaanse dameselite, evenwel zonder uit te blinken!

Toen ik slaagde voor het gidsenexamen, kreeg ik (eindelijk!) de vergunning om rondleidingen uit te voeren in Venetië, in de lagune en in verschillende villa’s in de regio Veneto. Sindsdien ben ik aangesloten bij de Associazione Guide Turistiche di Venezia, de Venetiaanse Gidsen Associatie.

Met veel plezier begeleid ik bezoekers bij stadswandelingen door steegjes, over bruggen en langs pleinen, bij excursies naar de eilanden van de lagune, om zowel de beroemde als de minder bekende facetten van La Serenissima, zoals de stad ook wel genoemd wordt, te belichten. Puttend uit m’n ervaring met ’t leven hier, probeer ik antwoord te geven op alle vragen, die zich daarbij voordoen – of ze nu over Casanova, Vivaldi of de vismarkt gaan!’

Na deze korte introductie neemt Ine me direct mee op pad. We doorkruisen de wijk San Marco, rondom het gelijknamige plein, waar we in het Dogenpaleis de Itinerari Segreti, de Geheime Routes, mogen lopen, met een bezoek aan de martelkamer en de cellen waar Casanova gevangen heeft gezeten. We staan natuurlijk uitgebreid stil bij de Brug der Zuchten, waarna we op zoek gaan naar de minder bekende sporen die Casanova achterliet. De stad is er vol van!. Wist je bijvoorbeeld dat Casanova achter het operagebouw La Fenice voor het eerst het levenslicht aanschouwde, en dat hij hier ook zijn eerste liefdesavonturen beleefde?

Meer zal ik niet verklappen, dat mag Ine doen als ze je rondleidt door het doolhof van Venetiaanse steegjes en straatjes. Haar programma biedt voor ieder wat wils: van wandelingen door de bekende en minder bekende wijken van de stad tot rondleidingen door de vele musea die Venetië rijk is, van een bezoek aan de eilanden tot een muzikale wandeling. Kijk voor alle mogelijkheden op Ines website, www.rondleidingenvenetie.eu, maar wees gewaarschuwd: voor je het weet heb je een reisje naar Venetië geboekt om al die wandelingen mee te kunnen maken!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. francine Cluyse

    Beste
    Op 9 mei kom ik met 25 personen naar Venetie, waar we de Cassanovawandeling willen doen.
    Hebt u een gids ter beschikking? Hoeveel is de prijs? Waar kan afgesproken worden?
    Hoelang duurt de wandeling?

  2. Ciao Francine, dat kun je het beste direct bij Ine navragen, niet bij ons. Zie ook http://www.rondleidingenvenetie.eu (staat ook in de blog).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *