Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Verrassend Venetië

‘Over Venetië is al zo veel in druk verschenen dat ik in mijn beschrijving niet breedvoerig wil zijn,’ schreef Goethe al in 1786 in zijn Italiaanse Reis. En de Britse schrijver Henry James merkte al in 1882 op dat Venetië van alle steden ter wereld ‘de stad is die je het makkelijkst kunt bezoeken zonder er zelf heen te gaan’.

Waarom heeft Evert de Rooij, auteur van reisgidsen over Le Marche, Trentino en Verona, Emilia-Romagna en het Gardameer, dan toch weer een boek aan die inmiddels onafzienbare stapel Venetië-reisgidsen toegevoegd?

‘Simpelweg omdat je als toerist, overdonderd door alle pracht en praal, vaak alleen de buitenkant ziet. Je vergaapt je aan al die fraaie palazzi, kerken, gondels en kanalen en overweldigd door al dat moois vergeet je wel eens dat het geen Madurodam op ware grootte is, maar een stad vol mensen van vlees en bloed. Met de daarbij behorende verhalen, vol spanning en romantiek.’ Hiermee geeft Evert een meer dan goede reden voor zijn nieuwe, rijk geïllustreerde boek.

Hij neemt je mee op pad in de sestieri van Venetië. Aan de hand van zeven aaneengesloten stadswandelingen krijg je een kijkje in wat er zich allemaal achter die monumentale gevels heeft afgespeeld. En dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Niet voor niks heet het boek Verrassend Venetië!

Wandeling 1 – Cannaregio
De ontdekkingstocht begint op het punt waar de meeste toeristen hun eerste Venetiaanse ervaring opdoen: bij treinstation Santa Lucia. Hiervandaan loop je door Cannaregio, de meest noordelijke en op één na grootste sestiere van Venetië, waar zich het Joodse getto, de Tintoretto-kerk Madonno dell’Orto en de toeristische Strada Nuova bevinden.

Wandeling 2 & 3 – Castello
Castello is de grootste van de zes sestieri. Daarom zijn er voor deze wijk ook twee stadswandelingen in het boek opgenomen. De eerste begint bij het eindpunt van de vorige wandeling door Cannaregio, op het plein van de SS. Santi Giovanni e Paolo, waar de meeste dogen liggen begraven.

Na een kronkeltocht door nauwe steegjes met fantastische winkeltjes (zoals Libreria Acqua Alta) kom je uit op het dodeneiland San Michele. Maar eerst is er nog een ontmoeting met de doodgraver die Rosita Steenbeek opvoerde in een van haar Venetiaanse romans.

De tweede wandeling door Castello begint op het eiland van San Pietro, bij de oude kathedraal van La Serenissima. Vandaar gaat het via de gezellige Via Garibaldi naar het Arsenale, in de hoogtijdagen het kloppende industriële hart van de stad, waar Galileo Galilei ingenieurs en instrumentmakers adviseerde over scheepsbouw.

Vandaar gaat het over de Riva degli Schiavoni naar het Dogenpaleis en I Piombi, de gevangenis waaruit Casanova als een van de weinigen op spectaculaire wijze wist te ontsnappen.

Wandeling 4 – Dorsoduro
Vanaf het Piazza San Marco steken we het Canal Grande over naar Dorsoduro, een van de vroegst bewoonde delen van de stad. De wandeling begint bij de Santa Maria della Salute en slingert door een gezellige buurt naar de Accademia om uit te komen bij Palazzo Balbi. Naast het palazzo van de excentrieke kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim passeer je ook Palazzo Barbarigo, het met schitterende mozaïeken versierde hoofdkwartier van de glasblazers van Venetië en Murano.

Wandeling 5 – San Polo
Van Dorsoduro loop je in één moeite door naar San Polo, waar je in het oude commerciële hart van de Republiek Venetië terechtkomt. Vanwege de Rialtobrug is dit een van de drukste sestieri van de stad, vol winkelstraten, restaurants en bacari, ouderwetse en dus gezellige barretjes.

Hier woont ook commissario Brunetti, de hoofdpersoon in de detectiveromans van Donna Leon. Rokkenjager Casanova leerde er bovendien zijn weldoener Bragadin kennen, tijdens een feest in Palazzo Soranzo.

Wandeling 6 – San Marco
Aan de andere kant van de Rialtobrug ligt de sestiere San Marco, die voor veel toeristen synoniem is aan Venetië. Hier was de politieke en rechterlijke macht van de Venetiaanse Republiek gevestigd.

Je vindt er Teatro La Fenice en het geboortehuis van Casanova. Maar er is nog zoveel meer! Hier staat bijvoorbeeld Palazzo Mocenigo, waar de vader van schrijver Andrea di Robilant een doos met liefdesbrieven vond die de aanleiding vormden voor zijn magische liefdesverhaal Een liefde in Venetië. Na een bezoek aan Harry’s Bar eindigen we op het Piazza San Marco.

Wandeling 7 – Lido & Giudecca
Het Lido ligt een klein kwartier varen vanaf het Piazza San Marco. Je kunt er een relaxte wandeling maken over de boulevard langs de Adriatische Zee, met onderweg het roemruchte Hôtel des Bains, het decor van Dood in Venetië, en het Palazzo del Cinema.

Daarna pak je de boot weer en ga je naar Giudecca, het eiland dat ooit de lusthof van de Venetiaanse aristocratie was. Ook is hier al eeuwenlang de vrouwengevangenis, met zijn populaire moestuin en markt, gevestigd. Vanaf de vele terrassen aan het water heb je er een magnifiek uitzicht op de stad die je dankzij deze zeven wandelingen zoveel beter hebt leren kennen…

Je vindt alle wandelingen in detail in

Verrassend Venetië | Evert de Rooij | ISBN 9789492199928 | € 19,95 | Edicola Publishing | bestel Verrassend Venetië via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *