Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa dei Vescovi – Vlaamse fresco’s in een bisschoppelijk buitenverblijf

De regio Veneto staat bekend om zijn prachtige villa’s, omringd door groene heuvels en wijnranken. Een van die buitenhuizen is Villa dei Vescovi, vlak bij Padova, waar we samen met Guia van bed & breakfast This is Home een kijkje gaan nemen.

In de groen beboste Colli Euganei schittert het voormalige zomerverblijf van de vescovi, bisschoppen, uit Padova als nooit tevoren. De late middagzon hult de verschillende toegangspoorten in een gouden gloed. Achter die poorten een vredige binnenplaats, met een oude waterput en kwetterende vogeltjes, waaraan de statige gevel van de villa oprijst.

De villa werd gebouwd tussen 1535 en 1542, als zomerverblijf voor Francesco Pisani, die op dat moment bisschop van Padova was. Het project werd toevertrouwd aan Giovanni Maria Falconetto, een schilder/architect uit Verona, waarbij de dagelijkse leiding in handen kwam van de Venetiaan Alvise Cornaro, die ook verantwoordelijk was voor een deel van de kerkelijke administratie in de regio.

De Vlaamse schilder Lambert Sustris – een groot bewonderaar van Rafaël – tekende voor de decoratieve muurschilderingen in een aantal zalen én in de loggia, die een uniek uitzicht op de omliggende heuvels biedt.

Het samenspel van Falcnetto en Sustris zorgde voor een aangenaam zomerverblijf waar cultuur en natuur hand in hand gingen. Francesco Pisani nodigde vaak belangrijke schrijvers en geleerden uit voor avonden vol interessante discussies. We zien ze bijna nog zitten, in een van de zalen of onder de loggia, met uitzicht op een hemel vol sterren.

Later werd de villa nog een aantal keer onder handen genomen door vooraanstaande architecten, onder wie Giulio Romano, Vincenzo Scamozzi en Andrea da Valle.

De villa in handen van het bisdom tot 1962, toen het terrein werd verkocht aan Vittorio Olcese uit Milaan. Zijn tweede vrouw, Maria Teresa Valoti Olcese, droeg de villa in 2005 over aan Fondo Ambiente Italiano (FAI, een soort Monumentenzorg).

Vijf eeuwen nadat de villa in de heuvels rondom Padova verrees, schittert Villa dei Vescovi mede dankzij de inspanningen van het FAI weer net als tijdens de eerste gloriejaren. Kijk maar mee!

In het kleine café bestellen we bijzonder smaakvol water, dat we op het inmiddels schaduwrijke terras opdrinken, onze blik nog even vastgezogen aan de groene Colli Euganei.

Daarna wacht ons in het bijgebouw van de villa nog een kleine wijnproeverij van Azienda Agricola Vignalta, die van de in de Colli Euganei gerijpte druiven heerlijke wijnen maakt. Vooral de ietwat zoete maar tegelijkertijd frisse dessertwijn met sinaasappelbloesem valt in de smaak.

Je vindt Villa dei Vescovi in Luvigliano di Torreglia (bij Padova). In maart, november en begin december is Villa dei Vescovi geopend van woensdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Van 1 april tot en met 31 oktober kun je er van woensdag tot en met zaterdag terecht van 10.00 tot 18.00 uur, op zondag van 10.00 tot 19.00 uur.

Wil je graag een nachtje blijven logeren? Dat kan! Villa dei Vescovi beschikt over twee appartementen, Mansarda del Vigneto en Mansarda del Frutteto (elk geschikt voor vier personen), op de romantisch ingerichte zolderverdieping. Met zoals de namen al aangeven een prachtig uitzicht over de wijn- en fruitboomgaarden…

Voor reserveringen neem je contact op met het FAI via faivesdcovi@fondoambiente.it of via 0039-0499930473.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *