Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geheime tuinen in Venetië

Venetië lijkt op het eerste gezicht een stad zonder al te veel groen. Niets is echter minder waar, al moet je buiten de openbare parken en de Giardini della Biennale weten waar je moet zijn om te genieten van Venetiaans groen. We zetten een aantal ‘geheime tuinen’ voor je op een rijtje:

Il Vivaio alla Misericordia
Deze bijzondere kweektuin bevindt zich op de plek waar ooit het klooster van de Santa Maria della Misericordia stond. Waar ooit van de vroege ochtend tot de late avond gebeden werd, groeien nu talrijke planten- en bloemensoorten. Leuk om te weten: de bovenste zaal van de naastgelegen Scuola Vecchia della Misericordia werd door Tintoretto gebruikt voor het maken van zijn Paradijs, het gigantische doek van 7 bij 22 meter dat hij maakte voor de Sala del Maggior Consiglio in het Palazzo Ducale.

Il Vivaio alla Misericordia, Fondamenta dell’Abbazia, Cannaregio 3546

Palazzo Soranzo Cappello
De tuin van Palazzo Soranzo Cappello is een van de mooiste tuinen van Venetië, verborgen achter het palazzo waarin de Soprintendenza per i beni architettonici e per il paesaggio per le province di Venezia, Bellun, Padova e Treviso huist. Tijdens kantooruren mag je meestal wel een kijkje nemen in de tuin. Groet het standbeeld van Julius Caesar en de elf eerste keizers van het Romeinse rijk en geniet van de geur van sinaasappels.

Palazzo Soranzo Cappello, Rio Marin, Santa Croce 770

Ca’ Morosini
De muren die de tuin van Ca’Morosini omsluiten, verbergen een waar paradijs. Deze tuin omvat namelijk niet alleen geurige bloemen, twee pergola’s (die vooral in het voorjaar vol bloeiende rozen en blauweregen hangen), olijfbomen en cipressen, maar ook tal van fruitbomen, waarin granaatappels, vijgen en abrikozen voor het grijpen hangen. In deze geheime tuin bevindt zich een klein gebouw dat zou zijn ontworpen door Andrea Palladio, met fresco’s die waarschijnlijk van de hand van Veronese zijn. De tuin is nu in handen van de zusters van de orde der dominicanen, die je op verzoek (of na aanbellen) even binnenlaten in dit schitterende stukje groen.

Ca’ Morosini, Calle Valmarana, Cannaregio 4629B

Casa Cardinal Piazza
Deze tuin hoort bij het verzorgingstehuis dat de zusters van de Sacre Cuore di Gesù runnen. Als je aanbelt bij het toegangshek, mag je normaal gesproken even een kijkje nemen in deze tuin vol romantische plekjes. Het was niets voor niets dat de schilder Morto da Feltre (die zo werd genoemd vanwege zijn bleke gelaat) op Cecilia, het geliefde model van Giorgione…

Casa Cardinal Piazza, Fondamenta Contarini, Cannaregio 3539°

San Francesco della Vigna
Het klooster bij de kerk San Francesco della Vigna is de trotse eigenaar van een bijzondere tuin. Wanneer je het aan de koster (of een van de monniken) vraagt, heb je soms geluk en mag je met hen meelopen door deze groene oase, met zoals de naam al doet vermoeden talloze wijnranken- wij kregen zelfs een trosje druiven om te proeven!

San Francesco della Vigna, Castello 2786

San Francesco della Vigna

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. In het artikel over Geheime tuinen in Venetië, 20 februari 2013, lees ik over het adres, Ca’ Morosini, Calle Valmarana, Cannaregio 4629B. Helaas is dit adres niet terug te vinden. Met een groet N. Treurniet

  2. Jawel hoor, in Venetië vul je wijk en huisnummer in (dus in dit geval Cannaregio 4629B), dan vind je écht op Google Maps de precieze plek van Ca’ Morosini aan de Calle Valmarana. Zie hierover ook het artikel https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/venetie/aan-straatnamen-heb-ik-niks-huisnummers-moet-ik-hebben/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *