Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tien bijzondere bruggen in Venetië

Wie door Venetië dwaalt, komt om de haverklap een brug tegen. In totaal telt de stad meer dan vierhonderd bruggen en bruggetjes, die samen de honderdachttien eilandjes verbinden waarop de stad is gebouwd. Er worden honderdzesenzeventig waterwegen overbrugd.

Sommige bruggen en bruggetjes zijn niet meer dan een stenen halve cirkel of trapje over het water, maar andere bruggen zien er indrukwekkender uit of dragen een bijzonder verhaal met zich mee.

We tippen tien bijzondere bruggen waar je tijdens je bezoek aan Venetië zeker even overheen moet wandelen:

1 Ponte dei Sospiri – Brug der Zuchten

De brug tussen het Dogenpaleis en de oude gevangenis zou zijn naam danken aan het feit dat de gevangenen, onder wie Casanova en Galilei, ooit via deze brug naar hun cel liepen. Hier zagen ze voor het laatst een beetje daglicht, wat hen deed zuchten van weemoed.

Hoeveel zuchten er in de ruim vierhonderd jaar geschiedenis van de brug zijn geslaakt, weten we niet precies, maar wel zeker is dat de gemeente Venetië zelf sinds vorig jaar een zucht van opluchting kan slaken. Sindsdien is de brug weer netjes gerestaureerd en zullen er niet meer zo snel stukken vanaf brokkelen, zoals in 2007 nog gebeurde…

In deze blog lees je meer over de Brug der Zuchten en het Palazzo Ducale.

2 Ponte di Rialto – Rialtobrug

Deze beroemde brug is een van de vier bruggen die het Canal Grande overspannen. Het is ook de oudste brug over Venetië belangrijkste waterweg; al in 1181 bevond zich op deze plek een vlotbrug, die later werd vervangen door een houten exemplaar. Niet zo gek als je bedenkt dat dit het hoogste punt van Venetië is, hetgeen nog altijd doorklinkt in de naam: Rialto is een afkorting van rivo alto, hoge oever.

De houten brug hield echter geen stand, omdat hij meerdere keren instortte, zoals in 1444, toen een enorme mensenmassa die naar een botenparade stond te kijken in het water stortte. Sinds 1591 staat er daarom een stenen boogbrug, die ontworpen is door (what’s in a name) Antonio da Ponte.

Aan de voet van de Rialtobrug vind je de leukste vismarkt van Venetië: de Pescheria. In deze blog lees je er meer over.

3 Ponte di Calatrava – Calatravabrug

Deze vierde brug over het Canal Grande verbindt Piazzale Roma, bekend van de grote parkeerplaatsen en het busstation, met Santa Lucia, het treinstation in de wijk Cannaregio. Deze brug, die officieel overigens de Ponte della Costituzione heet, maar door de Venetianen gedoopt is als de Calatravabrug, naar de Spaanse architect Santiago Calatrava, is pas in 2008 ingewijd.

Het is een opvallende brug, niet alleen vanwege de lengte van 94 meter maar ook vanwege de moderne uitvoering, die niet bij alle Venetianen in goede aarde is gevallen.

4 Ponte dell’Accademia – Accademiabrug

Zoals de naam al zegt, voert deze brug (die eveneens het Canal Grande overspant) naar de Gallerie dell’Accademia, een van de belangrijkste kunstmusea van Venetië. De oorspronkelijke brug, die werd gebouwd in 1854, was van staal. In 1932 werd er een houten exemplaar geplaatst, die in 1985 werd vervangen door een exacte replica, wederom van hout.

5 Ponte Chiodo – Brug zonder leuning

De bijnaam van deze brug in de wijk Cannaregio zegt direct wat er zo bijzonder is: de brug ontbeert – als enige brug in heel de stad – een leuning. De reden is heel simpel: deze brug was een privébrug, die leidde naar het Palazzo Chiodo, en hoefde dus niet aan de veiligheidseisen van de gemeente Venetië te voldoen.

Overigens is er op het eiland Torcello nóg een brug zonder leuning: de Ponte del Diavolo oftewel de Duivelsbrug.

6 Ponte dei Tre Ponti – Brug der Drie Bruggen

Deze Brug der Drie Bruggen bestaat eigenlijk uit vijf bruggen die drie canali overspannen. En om met nog meer cijfers te komen: vanaf deze brug zie je, zelfs voor Venetië een uniek gegeven, maar liefst dertien andere bruggen, waaronder de zojuist genoemde Ponte di Calatrava.

7 Ponte dei Tre Archi – Brug van de Drie Bogen

Geen drie bruggen, wel drie bogen, wat een bijzonder effect geeft. Bovendien is deze brug de enige nog bestaande brug met drie bogen. Eerder telde ook de Ponte di San Lorenzo drie bogen. Bijna had ook de Rialtobrug drie bogen gehad, als het ontwerp dat de beroemde architect Palladio had ingediend zou zijn verkozen boven dat van Da Ponte.

8 Ponte di San Lorenzo – Sint-Laurensbrug

Hoewel de brug nu geen drie bogen meer heeft, is het nog steeds een brug met een bijzonder verhaal. Precies op deze brug raakte namelijk tijdens een processie het relikwie van het Heilig Kruis, dat op weg was naar de San Lorenzo, te water.

Het verhaal gaat dat het relikwie bleef drijven, maar hoe men het ook probeerde te pakken te krijgen, het dreef steeds een andere kant op. Totdat degene die het relikwie ooit in ontvangst had genomen in het water sprong – hem lukte het wel om het kostbare kleinood te redden. Dit bijzondere verhaal is door niemand minder dan Bellini vereeuwigd op het doek – in de tijd dat deze brug nog drie bogen had.

9 Ponte dei Pugni – Brug van de Vuisten

Ook bij deze brug hoort een mooi verhaal, dat te maken heeft met de stenen voetafdrukken aan een zijde van de brug. Op deze brug is namelijk vanaf circa 1600 flink gevochten, waarbij mannen van de Nicolotti-clan en de Castellani-clan het tegen elkaar opnamen.

De bedoeling: je tegenstander met je blote vuisten in het canale zien te slaan. De verliezer eindigde dus in het water; de overwinnaar met omhooggestoken vuisten op de brug – die in die tijd overigens nog geen leuning had.

10 Ponte della Paglia – Strobrug

Deze brug is vooral bijzonder vanwege het dubbele uitzicht: aan de ene kant kijk je prachtig op de Ponte dei Sospiri, en aan de andere kant op de kabbelende watermassa voor het Piazzetta San Marco, met zeker ’s avonds het mooiste uitzicht van de stad, met een zon die langzaam achter de Santa Maria della Salute zakt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Venetie blijft onverminderd mooi. Het blog wordt op 4 maart geplaatst op facebook.com/verrassendgeregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *