Home » Reizen door Italië » Umbrië » In de voetsporen van Franciscus van Assisi
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de voetsporen van Franciscus van Assisi

Assisi

Een min mannetje om te zien
‘Het was een min mannetje om te zien en mooi was hij ook niet, maar zijn woorden hadden een grote indringende kracht,’ schrijft een student uit Bologna wanneer hij daar voor het eerst Franciscus van Assisi (1181-1226) hoort spreken.

Franciscus was als zoon van een welgesteld lakenkoopman in de wieg gelegd voor een genoeglijk leven. Maar hij koos voor een volstrekt ander leven. Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die zich laten inspireren door de woorden van Franciscus en zijn keuze voor armoede, eenvoud en verbondenheid met de natuur; duurzaamheid, zoals wij nu zeggen.

Assisi-Giotto

In de voetsporen van Franciscus
In en rond Assisi tref je vele inspirerende plekken aan die met zijn leven verbonden zijn. Lopend door de onder- en bovenkerk van de San Francesco met de adembenemende fresco’s van Giotto en het graf van Franciscus, luisterend naar de toelichting van een minderbroeder vergeet je bijna dat er ook nog zoiets als de romaanse soberheid van de San Stefano bestaat.

Je vindt dit kerkje iets verderop in de met kloosters en kerken volgepakte stad. De klokken gingen spontaan luiden toen Franciscus op 3 oktober 1226 overleed. Op de avond van zijn sterfdag wordt er in dit kleine kerkje nog steeds een intieme en indrukwekkende dienst gehouden om die gebeurtenis te herdenken. Het kost heel weinig moeite om je terug in de middeleeuwen te wanen.

Assisi-uitzicht

De plek waar hij geboren is, zijn ouderlijk huis en de plek waar hij door zijn vader in de kerker werd gegooid – het is nog allemaal te zien. Elke plek heeft zijn eigen verhalen en legenden.

De grote pauselijke basiliek in Santa Maria del Angeli, in de vlakte vóór het hoger gelegen Assisi, staat als een gigantische beschermende koepel over het piepkleine kapelletje dat als thuisbasis voor de eerste minderbroeders dienst deed. Franciscus kreeg dit stukje grond van de Benedictijnen, maar omdat hij bezit afwees, stuurde hij elk jaar een broeder naar hen toe met een mandje vers gevangen voorntjes. Dat was de ‘huur’.

San-Damiano

In San Damiano, zo wil zijn levensverhaal, gaf het kruisbeeld hem een opdracht. Dat kruisbeeld hangt nu in Assisi, in de Santa Chiara en het is een indrukwekkend toonbeeld van vroeg dertiende-eeuwse beeldhouwkunst.

Pelgrimage in het land van Franciscus
Cor Kuyvenhoven, een ervaren wandelaar die vele lange afstandspaden en pelgrimstochten in binnen- en buitenland liep, organiseert van 2 tot 11 oktober 2014 een pelgrimage in het land van Franciscus. Cor: ‘We beginnen in Assisi en gaan naar veel van de bovengenoemde plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Franciscus, zoals San Damiano en Portiuncula. Na een dag of drie lopen we verder, via Spello en Montefalco naar Spoleto. Daar nemen we de trein naar Rieti.

In het dal van Rieti met zijn vele oude kluizenarijen, maken we enkele prachtige wandelingen onder andere naar het klooster waar het Zonnelied werd geschreven en naar Greccio waar op Kerstavond de eerste levende kerststal stond.’

Onderweg slaap je zoveel mogelijk in kloosters of eenvoudige pensions. Je bagage wordt vervoerd, zodat je alle vrijheid hebt om van de wandelingen te genieten.

kerkje-UmbrieSan Stefano

Cor: ‘Al lopende is bij mij in de afgelopen jaren de vaste overtuiging gegroeid, dat lopen mensen weer vrij maakt, hen weer terug brengt bij zichzelf. Na een flinke wandeling kijk je met andere ogen en zie je meer, ook in andere mensen. Lopend leer je luisteren naar alles en iedereen om je heen.

Tijdens de wandelingen staat de ontmoeting centraal. Niet als een soort opgelegd thema of programma, het gebeurt eigenlijk vanzelf, gaandeweg. Het begint met het ontmoeten van jezelf en je medereisgenoten. Uiteraard vallen hier ook de ontmoetingen met de mensen in het land waar je bent onder. Kennisnemen van hun gewoonten, gebruiken, gedachten en hun manier van leven maakt een wezenlijk onderdeel uit van je reis.

Met elkaar praten en eten draagt bij aan die open ontmoeting. Bij veel reisgenoten ontstaat dan ook een diep gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met elkaar en met de mensen die je ontmoet en met wie je , voor even, het leven deelt. Je komt bij hen thuis, spreekt met ze, eet met hen samen en leert van hen, hetgeen zorgt voor een onvergetelijke ervaring.’

Meewandelen? Klik dan hier voor meer informatie.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *