Wanneer Elke in Italië is, verblijft ze altijd in een agriturismo of appartement waar ze zelf kan koken. Nadat ze een hele dag onderweg zijn geweest om een stad te bezoeken of een mooie roadtrip hebben gemaakt met de nodige tussenstops in de kleine dorpjes, valt haar vierjarig zoontje Floris meestal zalig in slaap in de auto.
Elke: ‘We maken dan ‘s avonds ‘thuis’ nog iets lekkers klaar, zodat Floris vroeg zijn bedje in kan. De meeste restaurants in Italië gaan ook pas rond zeven uur, half acht open. Als we ‘s avonds uit eten gaan, wat we ook wel eens doen, dan plannen we een rustig programma voor overdag, mét een siësta voor Floris (en stiekem ook voor ons).
Maar we gaan ook graag lunchen in Italië. Gelukkig is Floris al van kleins af aan een grote liefhebber van la cucina italiana, net als wij en kun je hem niet blijer maken dan met een bord spaghetti al pomodoro.
Dat staat bijna altijd wel op het menu, waar voor ons dan veel meer lekkers op te vinden is om te proeven. Tijdens onze laatste vakantie bij Agriturismo Tenuta Conti Faina genoten we bij deze heerlijke restaurants van een ontspannen lunch.
Il Grottino di Zio Totò – Monte Castello di Vibio
Ook Il Grottino di Zio Totò ligt in Monte Castello di Vibio, aan de Via Don Oscar Marri 2. In dit familierestaurant, waar anders dan de naam doet vermoeden niet de oom maar de vader in de keuken staat, geniet je van een gezellige sfeer. Extra leuk: vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de Umbrische heuvels.
De kaart is niet uitgebreid en verandert iedere week, maar alle gerechten worden met liefde en zorg bereid, met de beste lokale producten. Als de jongste gasten niets zouden lusten van wat er op het menu staat, wordt er met een grote glimlach voor hen een bord spaghetti al pomodoro gemaakt of iets anders waar ze hun vingers bij zullen aflikken.
I Ghibellini – Narni
Nadat we in Narni geparkeerd hadden en de lift naar het centrum genomen hadden, zagen we links van ons het kleine restaurant I Ghibellini (Vicolo Belvedere 4) liggen, met een groot buitenterras met spectaculair uitzicht.
Op de kaart vind je onder meer de handgemaakte manfricoli, een lange, onregelmatige pastasoort die op verschillende manieren bereid kan worden, bijvoorbeeld met zwarte truffel of wilde asperges. Floris koos voor de manfricoli met een saus van pomodori di Pachino, Siciliaanse cherrytomaatjes.
Taverna del Gusto – Deruta
Deruta is een dorpje dat al sinds de middeleeuwen bekend staat om het keramiek. Dat merk je op iedere hoek van de straat, met winkels vol veel kleurrijke bekers, schalen en andere souvenirs.
Na een wandeling door het dorpje kwamen we terecht bij Taverna del Gusto (Via Mastrogiorgio 5), op aanraden van de eigenaar van een barretje waar we eerder die dag een koffietje hadden gedronken.
Naast het feit dat de gerechten hier heerlijk smaken, worden ze ook nog eens mooi gepresenteerd, op schitterend beschilderde keramieken borden uit Deruta.
Retrogusto – Bolsena
Het Lago di Bolsena ligt niet in Umbrië, maar in Lazio. Je kunt het echter makkelijk combineren met een uitstapje naar Civitella del Lago (in Umbrië) of naar Civita di Bagnoregio (eveneens in Lazio) als je in het zuiden van Umbrië bent.
Wij kwamen er in de namiddag aan met de intentie om naar de Rocca Monaldeschi te wandelen. Maar daar dacht Floris net iets anders over… Opeens liep hij ergens binnen en klom hij op een van de krukjes. Hij had kaas zien liggen in de vitrine en had wel een beetje honger, zo zei hij.
Ik moet zeggen dat hij heel goed had gekozen, want het was een geweldige zaak. Retrogusto is een winkeltje waar je kazen en salumi kunt kopen om mee te nemen, maar je kunt er ook ter plekke van genieten, mooi geserveerd op een plankje.
De winkel is jaren van de moeder van eigenaresse Roberta geweest, maar dan een paar straten verder. Sinds 2017 zitten ze aan het Piazza Matteotti, met een vitrine vol producten van uitstekende kwaliteit, allemaal van producenten uit de buurt of van kleine ondernemers elders in Italië. Het beste is de gerookte burrata met verse truffel, hemels!
Floris bleek een goede neus te hebben voor lekkere adresjes, dus we laten hem volgende vakantie voorop lopen. Maar hier komen we zeker terug!’