Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met Sky Alps sta je vliegensvlug op de skipistes in de Dolomieten

Binnen twee uur in de Dolomieten om te gaan skiën? Het klinkt echte wintersportliefhebbers vast als muziek in de oren…

Sky Alps vliegt tijdens het winterseizoen (vanaf 21 december 2022) drie keer per week van Antwerpen naar Bolzano. Je hoeft dus geen uren meer in de auto te zitten om bij je wintersportbestemming in Italië aan te komen. Wat een luxe!

Ciao tutti’s Felice mocht aanwezig zijn bij de inauguratie van de eerste Sky Alps-vlucht, om vervolgens te genieten van twee dagen op de skipistes van Alta Badia. Natuurlijk laat ze jou meegenieten van deze prachtige wintersportreis naar de Dolomieten!

Felice: ‘Op een grijze, regenachtige decemberochtend wachten we in de vertrekhal vol spanning op de komst van het Sky Alps-toestel. Na een espresso zien we in de verte het propellervliegtuig – geschikt voor achtenzeventig passagiers – al aankomen.

Na een korte rit over de landingsbaan wordt het vliegtuig onder luid getoeter en waterstralen van de brandweer welkom geheten. Nadat de crew een bloemetje in ontvangst heeft genomen, mogen we instappen. Op naar de sneeuw!

Via Frankfurt vliegen we recht op de Italiaanse Alpen af. In de verte zie ik de eerste witte toppen al opdoemen. Sprakeloos kijk ik uit het raam. Het grillige landschap wordt bedekt door een fluwelen deken van sneeuw.

Doordat het vliegtuig geen grote hoogte hoeft aan te nemen, zijn de bergtoppen dichterbij dan ooit en dat maakt deze vlucht wel héél bijzonder. Bijna een uur lang vliegen we over de witte toppen die afgewisseld worden door bergdorpjes, skipistes en meren. Adembenemend mooi!

Na een uur en drie kwartier vliegen komen we aan in Bolzano, vanwaar we in twee uur richting het dorpje La Villa rijden, in het skigebied Alta Badia. Die paar uur in de auto zijn geen straf. We rijden door een waar winterwonderland, de blauwe lucht lacht ons toe en de aanblik van de bergen is bijna net zo mooi als vanuit de lucht.

Aangekomen bij Hotel Antines knispert de eerste sneeuw onder m’n voeten. Ik kan niet wachten tot de eerste skidag. Om goed voorbereid te zijn, huren we alvast onze skispullen bij Nolo Ski Rental, dat meteen naast het hotel ligt. Ook krijgen we onze skipassen en downloaden we de Dolomiti Superski App.

De volgende dag is het dan eindelijk tijd om de latten onder te klikken. We starten vroeg, want de Sellaronda staat op het programma. Deze skitocht beslaat in totaal veertig kilometer, waarvan zesentwintig kilometer piste. In één dag ski je door maar liefst vier skigebieden, waarvan Alta Badia er één is.

Wij starten in La Villa en moeten dus eerst een aantal kilometer skiën voordat we daadwerkelijk op de Sellaronda uitkomen. We volgen de groene route (met de klok mee) en laten de oranje route (tegen de klok in) achter ons.

Het gevoel om eindelijk weer door de sneeuw te zoeven is een geluksmomentje op zich. Na een aantal kilometer skiën is het tijd voor een kopje koffie bij Jimmi, een authentieke Alpenhut.

Het is zo’n plek waar je de hele dag wel op het terras wil blijven zitten, maar we zijn er niet voor niks. We gaan terug die latten op, want er wacht nog een lange tocht.

We pikken een paar fijne zwarte en rode pistes mee in het volgende skigebied, Val Gardena. Eenmaal beneden bij het dorpje Selva skiën we tussen de woonhuizen, een bijzondere gewaarwording. Dit is de enige plek op de Sellaronda waar je de weg moet oversteken om bij de Ciampinoi-lift uit te komen.

Door al die inspanning hebben we trek gekregen. Bij het uitzicht op de Sassolungo, een van de hoogste bergen uit het gebied, besluiten we dat het tijd is om te lunchen.

De eerste Italianen hebben al plaats genomen aan de bar van het bergrestaurant Piz Seteur en wij volgen hun voorbeeld. Na een heerlijk bord pasta met hertenstoof is het tijd voor het laatste deel van de tocht.

We moeten nu echt gas geven om op tijd aan te komen bij de laatste liften die tussen 16.00 en 16.30 uur sluiten. We racen dan ook door de laatste twee skigebieden, Val di Fassa en Arabba-Marmolada.

Langzaam gaat de zon onder, kleuren de bergen van de Dolomieten oranje-roze en komt de maan tevoorschijn. Hoewel het tempo hoog ligt, kan ik nog altijd volop genieten van het uitzicht. Ik ben in een waar sprookje beland!

Moe maar voldaan komen we ’s avonds terug in ons hotel, waar een warm zwembad en een viergangendiner op ons wachten.

Ik begrijp na deze tocht precies waarom de Sellaronda bij zoveel wintersporters boven aan het wensenlijstje staat: de brede pistes zijn perfect geprepareerd, de modernste skiliften brengen je snel naar boven en de vergezichten, die constant veranderen, zijn met geen pen te beschrijven. Gelukkig mogen we er morgen nog een keer van genieten.

De dag na de Sellaronda doen we het iets rustiger aan en blijven we in het skigebied Alta Badia, waar met honderddertig kilometer piste en drieënvijftig liften ook genoeg te ontdekken valt.

Vanuit La Villa skiën we richting Corvara, waar we de gondel (lift 22) richting Piz Boë pakken. Hier wacht wederom een prachtig uitzicht over de vallei en in de verte de het topje van de Piz Conturines (3064 meter).

We nemen lift 20 naar de rotswanden van Vallon (2550 meter) om de zwarte piste naar beneden te skiën. Voor de gevorderde skiër is deze piste een absolute aanrader. Je skiet op een technisch moeilijkere piste zo de schoonheid van de bergen aan de overkant tegemoet.

Krijg je geen genoeg van zwarte pistes? Dan mag je ook de beroemde Sonrisa-afdaling niet missen. Helaas was deze tijdens ons bezoek gesloten vanwege de Ski World Cup.

Via een aantal blauwe en rode pistes skiën we terug richting La Villa om vanuit daar over te steken naar de uithoek Santa Croce. Bij de recent opgeknapte Rifugio Lee stelt de chef ons niet teleur. Dubbel genieten, zo vanuit de sneeuw aan tafel!

De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte naar Bolzano, waar het Sky Alps-vliegtuig al op ons staat te wachten. De propellers gaan aan, het is tijd om de Dolomieten achter ons te laten. Maar nooit voor lang!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *