Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De laatste etappe van The Vespa Trip in Toscane: touren rondom Lucca

foto: Iris de By

Nadat Paul je in zijn vorige blogs over The Vespa Trip (die je hier en hier kunt lezen) al liet meegenieten van de schoonheid van het Toscaanse landschap, nodigt hij je dit keer uit om achterop te springen voor het laatste deel van de route, van Florence via Lucca naar Pisa.

Paul: ‘Na een fantastisch diner met vrienden bij Osteria dell’Enoteca in Florence duurt het even voor ik vertrekklaar ben. Twee dubbele espresso’s zijn ervoor nodig, maar dan zit ik weer in het zadel, voor een nieuwe tourdag op mijn trouwe Vespa.

De lucht is blauw, de zon schijnt op al die eeuwenoude stenen en schaduwen vallen over de straten, muren en kerken. De helm zit goed vastgesnoerd op mijn hoofd en in een mum van tijd rijd ik – inmiddels geroutineerd als ware ik een echte Italiaan – de stad uit.

Een tocht per Vespa is de ideale manier om door al die smalle Florentijnse straatjes te rijden, die eerder voor motoren dan voor auto’s lijken te zijn gemaakt. Afstanden spelen ook geen rol, je rijdt met gemak honderd kilometer op een dag.

Eenmaal weer buiten de stad zoeven we door stukken bos met beuken, eiken en kastanjes, hier en daar onderbroken door weilanden en stroompjes met helder water. Het contact met de natuur, ver weg van de drukte en het verkeer, is een verademing.

Ik draai mijn gezicht naar de zon. De Vespa kent voor mij geen geheimen meer en behendig stuur ik mijn tweewieler door het heuvelachtige landschap ten noorden van Florence.

Fiesole en Lago Le Certane
Voordat The Vespa Trip koers zet naar Lucca, klimmen we eerst naar het hooggelegen San Francesco-klooster in Fiesole, waar je op een subliem uitzicht op de stad Florence getrakteerd wordt. Dit is een van de mooiste panoramaplekken voor een weids uitzicht over Florence. Eigenlijk willen mijn collega-Vespisti en ik wel uren van het uitzicht blijven genieten, maar er staat vandaag nog meer op het programma dus we kunnen niet te lang blijven. Avanti!

foto: Iris de By

Het kleine vismeertje Lago Le Certane bij San Vincenzo a Torri (Scandicci) is onze volgende stop waar we in het aanpalende restaurantje nog een caffè bestellen. De uitnodigende ligstoelen aan de waterkant laten we niet onbenut en zo genieten we hier een half uurtje van de stilte, het zonnetje, het water en het prachtige Toscaanse tafereel aan de overkant.

Ondertussen staan de Vespa’s alweer ongeduldig op ons te wachten, klaar om ons weer verder door het prachtige Toscaanse landschap te leiden.

Lunch in Vinci
In Vinci is het tijd voor de lunch en familierestaurant Leonardo (Via Montalbano 16) is daar een perfect adresje voor. Voor een luttel bedrag maakt la mamma de heerlijkste eenvoudige gerechten voor ons klaar.

Vinci is het geboortedorp van Leonardo da Vinci. In het piepkleine maar sfeervolle centrum draait dan ook alles om zijn beroemdste inwoner. Het mooiste plekje vind ik het prachtige driedimensionale beeld van zijn ideale man, een passend eerbetoon aan dit genie. Vanaf dit beeld heb je bovendien mooi uitzicht op de bossen aan de overkant.

In één ruk naar Lucca
Vanaf Vinci rijden we in één ruk door naar Lucca. Vanaf de stadsmuur heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de weelderige tuinen van de aangrenzende historische palazzi. Lucca barst bijna uit zijn voegen van de gezellige restaurantjes, oude ambachtswinkeltjes en levendige pleinen.

‘s Avonds hebben we met alle Vesparijders van The Vespa Trip een gezellige avond bij Olio su Tavola (Via del Battistero 38, Lucca). Het restaurant wordt gerund door twee enthousiaste broers waarvan er één de kok is en de ander een artiest. Je eet dan ook te midden van veel kunstwerken, variërend van schilderijen en beelden tot sieraden en accessoires. We worden door de vriendelijke en komische gastheer meer dan in de watten gelegd, heerlijk!

Een duivelse brug & een ijskoude duik
Met verse brandstof gaan we de volgende morgen op pad. We toeren door het gebied ten noorden van Lucca, met als eerste stop de Ponte della Maddalena in Borgo a Mozzano, die ook wel de Ponte del Diavolo, de Duivelsbrug, wordt genoemd.

Dit middeleeuwse meesterwerk overspant de rivier de Serchio. Door zijn asymmetrische vorm lijkt hij heel steil en is het een uitdaging om hem te beklimmen, zonder Vespa uiteraard!

Enthousiast springen we weer op onze tweewielers en zetten koers richting Montefegatesi. We doorkruisen een bosrijk gebied met dorpjes als Bagni di Lucca (waar we een picknick inslaan), Pieve di Monti di Villa en Montefegatesi. Hier zijn stress en drukte grote onbekenden, de op leeftijd zijnde bewoners nemen de tijd voor een praatje.

Na een picknick zoeven we via een slingerende bosweg terug richting Lucca, waar we nog een nachtje zullen slapen. Maar eerst gunnen we onze voeten een heerlijk koud bad, aan de oever van de Lima-rivier nabij Bagni di Lucca. De waaghalzen onder ons nemen zelfs een duik in het ijskoude water!

Een grande finale: de Mille Miglia in Lucca
In Lucca vallen we met onze neus in de boter. Vroeg in de avond zal de Mille Miglia Lucca doorkruisen. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van mij in vervulling: de oldtimers van deze magische historische rally fotograferen!

Ik installeer me op het Piazza dell’Anfiteatro. Als de eerste deelnemers het plein oprijden, maakt mijn camera overuren. Wat een plaatjes, al die oldtimers!

Na deze eerste fotoshoot kies ik een strategische positie op het Piazza Umberto I, bij de Porta San Pietro, waar alle auto’s in een soort trechter opgevangen worden voor een controlepost op het Piazza Napoleone.

Deze kleurrijke historische happening vormt de perfecte afsluiting van een week lang op een Vespa toeren door Toscane. De laatste dag rijden we van Lucca naar Pisa. Voor we de Vespa’s inleveren, is er nog even tijd voor een uurtje aan zee.

Daar genieten we gezamenlijk nog even na van deze unieke ervaring. Wat hebben we allemaal genoten en wat zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Ik ben helemaal verliefd geworden op mijn rode Vespa, die ik zeker zal gaan missen.

Wat ik ook ga missen is het schitterende decor van Toscane, waar ik vol bewondering doorheen zoefde. De glooiende heuvels, lieflijke dorpjes, imponerende steden, voortreffelijke restaurantjes, uitgestrekte wijngaarden, klaprozenvelden en olijfboomgaarden, ik zie ze zo weer voor me. Net als de aardige en behulpzame mensen die we onderweg tegenkwamen.

Grazie aan The Vespa Trip voor deze heerlijke week, de perfecte organisatie en de unieke belevenis in dit stukje Italië!’

Ook meedoen met The Vespa Trip?
The Vespa Trip start op maandagavond met een welkomstdrankje en eindigt op zondagochtend. Je kunt The Vespa Trip boeken in mei, juni juli en augustus.

The Vespa Trip is er al vanaf € 570,- per persoon. Dit is inclusief de huurprijs van de Vespa (per twee personen – alleen op een Vespa rijden kan ook, tegen een meerprijs), zes overnachtingen in drie of vier sterren hotels met ontbijt, af en toe een gezellige aperitivo en een back-up service.

Wil je The Vespa Trip boeken? Dat kan via deze link. Voor meer informatie kun je contact opnemen (dat kan gewoon in het Nederlands) via mail (info@thevespatrip.com) of telefoon (0032-92964850). Via Facebook en Instagram geniet je alvast mee van de mooiste plekjes die je tijdens The Vespa Trip ontdekt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *