Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op zoek naar een mooi pak in Lucca

Anne Marie Doppegieter, een van onze lezers, stuurde ons een prachtig verhaal uit Lucca, dat we graag met jullie delen.

Anne Marie: ‘Mijn zoon heeft twee mastertitels behaald. Ik vraag hem wat zijn afstudeercadeau mag zijn. ‘Een maatpak,’ antwoordt hij zonder aarzelen. ‘Dat moeten we in Italië kopen. We gaan naar Lucca,’ besluit ik. We vinden twee vrije dagen in onze agenda’s om het pak te zoeken en vinden.

Wanneer we ’s ochtends vroeg aan zijn gekomen en we onze eerste verrukkelijke cappuccino en driedubbele espresso nuttigen aan een roodgedekt terrastafeltje in Lucca, vragen we het charmante meisje waar we een winkel kunnen vinden om een costume te kopen.

Het blijkt het verkeerde woord. ‘Costume di bagno?’ vraagt ze terwijl ze met haar ogen mijn zoon screent. ‘Nee, oh nee, een costume voor het echte, het mooie, werk, avvocato,’ roep ik, ook al weet ik dat mijn zoon nooit advocaat zal worden. ‘Ah, un abito,’ verbetert ze me. Nog eens screent ze mijn zoon op haardracht, zijn ongeschoren baard en de gympen van Converse.

We krijgen twee adressen. ‘Vela e De Simoni,’ zegt ze op een uitbundige toon, alsof ze het tegen haar vrienden heeft. Bij het uitspreken van de naam De Simoni verlaagt ze haar stem naar een plechtig niveau.

Wanneer we bij Vela aankomen, begrijpen we de uitbundigheid. Hip, de juiste muziek en duur, heel duur. Gelukkig is Lucca heerlijk compact, dus na vijf minuten wandelen staan we voor De Simoni, een keurige herenkledingzaak. Er stapt een energieke, lange, magere jongeman op ons af.

‘Gelukkig, ook lang en slank,’ denken mijn zoon en ik gelijktijdig. De lengte van de armen en de broek, dat was onze grootste zorg met de nog steeds vrij geringe lengte van de Italianen.

Gianni, zo heet de jonge eigenaar, slooft zich op een hele prettige manier het stof uit zijn schoenen. Hij leeft zich in, in de vraag, in de behoefte, in de stof, de kleur en ik zie al aan hem dat hij het antwoord binnen bereik heeft. In één graai pakt hij dé abito uit het rek: juiste kleur, stof en snit.

Het T-shirt dat mijn zoon aan heeft, moet uit. Hij krijgt een wit overhemd dat wordt ontspeld en uitgevouwen. Even later komt er een man uit de paskamer, die mijn zoon blijkt te zijn. Gianni huppelt van blijdschap en kijkt terloops nog even zelf in de spiegel om te zien of hij overeind blijft naast deze mannelijke schoonheid. ‘Perfetto, perfetto,’ roept hij.

We willen toch nog even rondkijken, vertellen we hem. Zijn teleurstelling is nauwelijks zichtbaar wanneer hij zijn hoofd getooid met een weelderige bos donkerrood haar heen en weer schudt. Bij het weggaan krijgen we een enthousiaste hand, kijkt hij me recht in de ogen en bluft een ‘tot snel ziens’.

Enkele uren later stappen we weer binnen bij Gianni en hij verwelkomt ons als de verloren zoon. Het pak trekt hij direct uit het rek. Nog eens moet het aan en Gianni is druk doende met afspelden en de kleermaker bellen. Die komt op de roze fiets van zijn dochter aansnellen.

De volgende dag ligt het handgemaakte wollen pak klaar in een prachtige hoes. Wanneer we de zaak uitlopen, kijkt Gianni in de spiegel en trekt zijn overhemd recht.’

Ook op zoek naar een mooi pak? Je vindt De Simoni aan het Piazza San Michele 15/16 in hartje Lucca.

Heb je zelf ook een mooi verhaal dat je graag wil delen of een tip die je andere Italiëliefhebbers niet wil onthouden? Mail ons gerust (via blog@ciaotutti.nl), wie weet kunnen we dan ook een blog aan jouw verhaal wijden!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *