In het noorden van Toscane, in de buurt van LuccaDeze link opent in een nieuw tabblad, vind je de Monte Forato, een berg met een gat erin. De boog in de rotsen is vijfentwintig meter hoog, acht meter breed en tweeëndertig meter lang. Het is een van de grootste natuurlijke bogen van heel Italië.
Il foro, het gat, is ontstaan door regen en wind, die op dit stukje van de Alpi Apuane een bijzonder effect hadden. Net zoals Michelangelo’s hand het marmer uit het nabijgelegen Carrara vormde tot schitterende standbeelden, hebben de natuurlijke elementen voor een spectaculair schouwspel gezorgd.
Natuurlijk zijn er ook plaatselijke legendes rondom het ontstaan van het gat in de berg. Zo vertelt men in de Garfagnana, het berggebied ten noorden van Lucca, dat het gat is veroorzaakt door een enorme ruzie tussen een heilige en de duivel. De heilige zou de duivel zo hard hebben geslagen, dat hij met zijn hoofd tegen de berg sloeg, met dit enorme gat als gevolg.
Wandel naar de Monte Forato
Vanuit Fornovolasco kun je een prachtige wandeling maken naar deze bijzondere berg. Je parkeert je auto op de parkeerplaats die je meteen ziet als je in Fornovolasco aankomt. Bij Rifugio La Buca steek je de brug over de Turrite over. Meteen na de brug vind je nog een fonteintje met drinkwater. Het is raadzaam hier je drinkvoorraad goed aan te vullen. Vanaf deze plek volg je de rood/witte markeringen van CAI-route 6.
Als je route 6 neemt, kom je onder meer langs het pad dat naar de zogenaamde Grotta del Vento (‘grot van de wind’), op weg naar de Foce di Petrosciana. Een andere bijzondere grot op de route is Tana che urla, waar je de ondergrondse rivier – met verschillende watervallen – meteen al bij de ingang heel goed hoort. Vanwege dit geluid dacht men vroeger dat dit de toegang tot de hel was en dat het geluid afkomstig was van verdoemde zielen…
Je stuit al wandelend ook op de ruïnes van een oude molen en de resten van een middeleeuwse kerk, de Chiesaccia (‘lelijke kerk’), waar de Turrite ontspringt. Vroeger was dit een hospitale, een plek waar pelgrims onderdak konden vinden.
Na ongeveer vier kilometer bereik je de Foce di Petrosciana. Vanaf hier kun je CAI-route 6 of 12 nemen. Route 12 is wel wat lastiger, houd er dan rekening mee dat je op sommige stukken écht moet klimmen.
De Monte Forato bestaat feitelijk uit twee toppen, eentje op een hoogte van 1223 meter (de eerste die je bereikt) en de tweede, iets noordelijker, richting Pania della Croce, op een hoogte van 1209 meter. De twee toppen worden verenigd door de stenen boog die een hoogte van maar liefst 1660 meter bereikt.
Voor de terugweg kun je CAI-route 12 nemen, die je via een vrij makkelijke route terug naar Fornovolasco leidt.
Deze wandelroute is ongeveer tien kilometer lang en prima te doen voor iedereen met een goede conditie. Houd wel rekening met het hoogteverschil van meer dan zevenhonderd meter dat je moet overbruggen. Je bent ruim twee uur onderweg voor je de Monte Forato bereikt, reken ongeveer dezelfde tijd voor de terugweg. Meer details over de wandeling naar Monte Forato lees je op de website van Visit TuscanyDeze link opent in een nieuw tabblad.