Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Artemisia Resort – masseria op het platteland bij Ragusa

Op het platteland rondom Ragusa, een van de barokstadjes in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië, schittert Artemisia Resort.

Deze droomplek was ooit een masseria, een versterkte boerderij die typisch is voor de regio’s Sicilië en Puglia. Rondom Ragusa vind je er een aantal die zijn omgetoverd tot vakantieverblijf.

Sinds 1835 is de masseria in bezit van de familie van Federico, de huidige eigenaar. De masseria werd bijna twee eeuwen gebruikt voor landbouwactiviteiten. Oorspronkelijk woonde men op de bovenste verdieping; op de begane grond bevonden zich de stallen voor de dieren en de opslagruimtes, terwijl op de binnenplaats, il baglio, de kippen en de ganzen leefden.

De masseria wordt omringd door een grote olijfboomgaard, uitgestrekte tuinen met johannesbroodbomen, moerbeibomen en de kenmerkende stenen muurtjes. Het landgoed is in totaal tien hectare groot, waardoor je er echt even lekker tot rust kunt komen.

Zodra je ’s ochtends wakker wordt, hoor je het gezang van de vogels die een schaduwrijk plekje hebben gezocht in de eeuwenoude johannesbroodboom. Het ontbijt – dat wordt geserveerd op het fijne terras – is geïnspireerd op het chilometro zero-principe: de kazen, salami, ricotta, eieren en het fruit worden geproduceerd door biologische boerderijen in de buurt en de cakes, taarten, koekjes en jam worden bereid volgens oude traditionele Zuid-Siciliaanse recepten. Zo kun je alvast kennismaken met het gastronomische erfgoed van dit stukje Sicilië.

Afhankelijk van het seizoen kun je genieten van sinaasappels, vijgen, cactusvijgen, bramen, perziken, amandelen, walnoten en granaatappels, die geplukt kunnen worden in de eigen fruitgaard. Uiteraard mag je ook wat lekkers meenemen voor een dagje strand. Marina di Ragusa ligt op slechts twintig minuten rijden van Artemisia Resort.

Ontdek meer moois aan de oostkust van Sicilië

Artemisia Resort ligt in de Val di Noto, een streek die bekend staat om de pittoreske barokstadjes, die gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Naast Ragusa zijn dit onder meer Modica, Noto, Scicli en Caltagirone. In elk dorp kom je ogen tekort om alle palazzi met overdadige versieringen te bewonderen.

Wil je nog meer het oostelijk deel van Sicilië ontdekken, met highlights als de prachtige stad Syracuse, de barokstadjes van Val di Noto, de beroemde Romeinse villa met de mozaïeken in Piazza Armerina en natuurlijk de Etna, de meest actieve vulkaan van Europa, kies dan voor de 15-daagse Fly & Drive Authentiek Sicilië, waarbij je ook verblijft in Artemisia Resort.

Wil je persoonlijk advies over een reis naar Sicilië? Neem dan contact op met Eva Sardinia via info@eva-sardinia.com of via 0031-229591942.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *