Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Siciliaanse meisjes in bikini – Villa Romana del Casale in Piazza Armerina

Hoewel we af en toe een uurtje strand meepikken, is onze standaard-uitrusting hier op Sicilië eerder rugzak-notitieboekje-fotocamera dan bikini-strandlaken-cocktail. Er moet tenslotte ook gewoon gewerkt worden…

Voor de tien meisjes in Piazza Armerina is de bikini echter dagelijkse prik. Ze zijn lange tijd geleden in hun badkleding vereeuwigd in mozaïek en tot op de dag van vandaag te bewonderen in een van de zalen van de Romeinse Villa del Casale.

Sicilie-Piazza-Armerina-bikinimeisjes

De bikini’s werden in die tijd uiteraard nog geen bikini’s genoemd; het was sportkleding die de meest vrouwelijke lichaamsdelen moest bedekken, zodat ze de aandacht niet af zouden leiden van de sportieve prestaties. Je ziet meisjes die een discus werpen, meisjes die halters tillen, meisjes die hardlopen en meisjes die een balsport doen. Links onder zie je twee meisjes die net zijn gehuldigd; ze hebben een palmtak in hun handen en dragen een soort van kroon.

Sicilie-bikini-meisjes-Villa-Casale-Piazza-Armerina (1) Sicilie-bikini-meisjes-Villa-Casale-Piazza-Armerina (3) Sicilie-bikini-meisjes-Villa-Casale-Piazza-Armerina (4)

Nog meer mozaïeken
In de villa zijn nog veel meer mozaïeken te bewonderen. In totaal waren ooit zo’n 40 kamers bedekt met een mozaïeken vloer. Naast de bikinimeisjes zie je bijvoorbeeld veel jachttaferelen, met tijgers, leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren.

Mozaiek-Villa-Romana-Casale-Sicilie (1) Mozaiek-Villa-Romana-Casale-Sicilie (2)

In het frigidarium, het koude bad in de thermen, zwemmen mythische zeewezens. Hier en daar duikt een voor die tijd een ietwat erotisch getinte scène op, waarbij de bikini in elk geval deels is verdwenen…

Mozaiek-Villa-Romana-Casale-Sicilie

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *