Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Romana del Casale in Piazza Armerina – Siciliaanse meisjes in mozaïek

De bekendste bezienswaardigheid van Piazza Armerina, in het hart van Sicilië, is de Villa Romana del Casale. In deze Romeinse villa, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, schittert ruim 3500 vierkante meter aan magnifieke mozaïeken.

De mozaïeken zouden gemaakt zijn door Noord-Afrikaanse kunstenaars, in opdracht van een rijke Romein. Men weet niet wie deze Romein was, maar zeker is dat hij ervan hield zich te omringen met schitterende steentjes die samen bijzondere verhalen vertellen.

Veertig kamers vol mozaïek

In totaal waren ooit zo’n veertig kamers bedekt met een mozaïeken vloer. Je ziet bijvoorbeeld veel jachttaferelen, met tijgers, leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren. In het frigidarium, het koude bad in de thermen, zwemmen mythische
zeewezens.

Meisjes in bikini

Beroemd zijn ook de tien meisjes in bikini. Ze zijn lange tijd geleden in hun badkleding vereeuwigd in mozaïek en tot op de dag van vandaag te bewonderen in een van de zalen van de Romeinse villa.

De bikini’s werden in die tijd uiteraard nog geen bikini’s genoemd; het was sportkleding die de meest vrouwelijke lichaamsdelen moest bedekken, zodat ze de aandacht niet af zouden leiden van de sportieve prestaties.

Je ziet meisjes die een discus werpen, meisjes die halters tillen, meisjes die hardlopen en meisjes die een balsport doen. Links onder zie je twee meisjes die net zijn gehuldigd; ze hebben een palmtak in hun handen en dragen een soort van kroon.

Hier en daar duikt een voor die tijd een ietwat erotisch getinte scène op, waarbij de bikini in elk geval deels is verdwenen…

Voor actuele openingstijden en meer informatie kun je terecht op de website van Villa Romana del Casale. Wij delen virtueel nog wat kleurrijke details:

met dank aan Marco Ossino, Luigi Nifosi & Giancarlo Nestuccia voor een aantal foto’s

Villa delle Meraviglie

Naast de Villa Romana del Casale vind je even buiten Piazza Armerina nóg een wonderbaarlijke villa: de Villa delle Meraviglie. In deze villa bewonder je geen mozaïeken, maar dertien kamers waarin de persoonlijke collectie van Enzo Cammarata wordt tentoongesteld.

Deze oud-advocaat heeft zijn hele leven lang kunst, meubels en gebruiksvoorwerpen verzameld en deelt zijn verhalen en verzamelingen graag met de bezoekers van zijn bijzondere museum. Actuele openingstijden en meer informatie vind je op de website van Villa delle Meraviglie.

Nog meer moois in Piazza Armerina

Het stadje Piazza Armerina is zeker ook een bezoek waard. De Duomo is al van veraf te herkennen; de koepel steekt mooi af tegen de blauwe lucht. De Duomo heeft een bijzonder kruisbeeld, met niet alleen de dode Christus maar, aan de andere zijde van het kruis, ook de verrezen Christus.

Bewonder ook het Teatro Garibaldi, een theater dat in de achttiende eeuw werd gebouwd en waar veel schitterende voorstellingen hebben plaatsgevonden. Nu worden er vooral films vertoond, maar dat doet niets af aan de grandeur van het gebouw.

Een culinaire tip: maak tijdens je wandeling door Piazza Armerina een tussenstop bij Pasticceria Diana, aan het Piazza Generale Cascino, voor een caffè met een taartje of een gelato ai pinoli, pijnboompittenijs. Liever uitgebreid lunchen? Ga dan naar Trattoria Al Goloso (Piazza Garibaldi 4) of naar Sosta & Gusta (Via Remigio Roccella 14).

Palio dei Normanni

Tijdens het tweede weekend van augustus wordt in Piazza Armerina de Palio dei Normanni gevierd, ter ere van de patroonheilige van de stad, Madonna delle Vittorie. Deze Madonna herinnert aan de overwinning van de Normanni op de Arabieren, in 1100.

Naast een schitterende historische stoet worden er verschillende wedstrijden gehouden, waaronder ringsteken. Hierbij moeten de ruiters een grote pop zien te raken, die symbool staat voor de Arabieren.

Nog meer tips voor je vakantie op Sicilië

Nog veel meer tips voor de oostkust van Sicilië vind je in de Ciao tutti Special Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.

Bestel deze Special over de oostkust van Sicilië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. PRACHTIG EN DANK U

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *