Ga op pad met onze City Walks!

Waar vind je het lekkerste ijs van Rome?

Italië is niet alleen het land van pasta en pizza, maar ook van gelato – ijs in alle kleuren van de regenboog. In de laars zijn er volgens Gambero Rosso meer dan 37.000 gelateria’s te vinden, van authentieke ijssalons tot bars en pasticceria’s die ijs verkopen.

Lang niet bij elke gelateria vind je vers, zelf gemaakt ijs, maar gelukkig kun je op veel plekken wél genieten van een perfecte gelato. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft zestien Romeinse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes). Eén cono wil zeggen dat het ijs buono, goed is. Bij ijssalons met twee coni eet je een ottimo gelato, een zeer goed ijsje. De eccellente, uitmuntende, ijssalons worden beloond met drie coni.

Gelateria dei Gracchi
IJsmeester Alberto Manassei staat al bijna twintig jaar aan het roer van dit ijsimperium en nog altijd is hij een van de ijskoningen die Rome rijk is. Hij neemt alleen genoegen met de állerbeste ingrediënten en dat proef je terug in elke hap (of lik) gelato.

Er staat dan ook vaak een rij, maar het is echt de moeite waard om achteraan aan te sluiten en te wachten op je ijsje. Kies in elk geval een bolletje pistacchio, maar proef ook een van de bijzondere smaken als pijnboompittenijs (pinoli), gianduia met hele hazelnoten, granaatappel (melograno), walnoot/honing, peer/karamel of zibibbo (Siciliaanse dessertwijn).

Je vindt Gelateria dei Gracchi (bekroond met drie coni) aan de Via dei Gracchi 272 (in de wijk tussen het Piazza del Popolo en Vaticaanstad), aan de Via di Ripetta 261 (vlak bij het Piazza del Popolo) en aan de Viale Regina Margherita 212 (vlak bij het groene park van Villa Torlonia).

foto: Pancakes & Biscotti

Otaleg!
De oplettende lezer ziet dat de naam van deze ijssalon het omgekeerde is van gelato – een woordgrapje van ijsmaker Marco Radicioni. Zijn vanille-ijs met citroen en sinaasappel is meer dan lekker, zijn chocolade-ijs kunnen we elke dag wel eten en zijn pistache-ijs is misschien wel het lekkerste van heel Rome…

Je vindt Otaleg! (bekroond met drie coni) aan de Viale dei Colli Portuensi 594, in de wijk Portuense.

Al Settimo Gelo
Mirella Fiumanò maakt al bijna twintig jaar ijs in de Romeinse wijk Prati en haar ijssalon is nog altijd echt een omweg waard. ’s Zomers wandelen we er graag heen voor de frisse fruitsmaken (allemaal gemaakt van vers fruit), waarbij het perzik- en vijgenijs favoriet zijn. In combinatie met een bol mascarpone-ijs ben je echt in de zevende hemel!

Je vindt Al Settimo Gelo (bekroond met twee coni) aan de Via Vodice 21a in de wijk Prati.

Cremeria Aurelia
Zoals de naam al doet vermoeden, vind je bij deze ijssalon extra romig ijs. Dat smaakt extra lekker, vooral bij ijssmaken als pistacchio, mandorla (amandel) en nocciola (hazelnoot). Het proeven waard zijn ook het lavendelijs en het pure chocolade-ijs met sinaasappel. Extra fijn: ook als je een lactose- of glutenallergie/intolerantie hebt, kun je hier prima terecht.

Je vindt Cremeria Aurelia (bekroond met twee coni) aan de Via Aurelia 398c, ten westen van Vaticaanstad, vlak bij metrostation Baldo degli Ubaldi.

Gori Gelato
Broer en zus Enrico en Francesca Gori hebben allebei een grote passie voor ijs. Daarnaast houden ze allebei erg van experimenteren, hetgeen resulteert in bijzondere smaken. Wat denk je bijvoorbeeld van sesamijs, rijst/honingijs of van citroen met bosaardbeitjes? Voor chocoladeliefhebbers is er naast ‘gewoon’ chocolade-ijs ook chocolade-ijs met blauw zout (sale di Persia), met rum, peperoncino en zelfs met tabak.

Hoewel we meestal ijs in een bakje (coppetta) bestellen, loont het hier zeker om een hoorntje (cono) te bestellen, die ook door de Gori’s worden gemaakt. Ze zijn zo heerlijk krokant dat ze tot de laatste kruimel opgaan…

Je vindt Gori Gelato (bekroond met twee coni) aan het Piazza Menenio Agrippa 8b, in de wijk Tufello, in het noordoosten van de stad.

Il Gelato di San Crispino
Ze waren een van de eerste ijsmakers in Rome die met natuurlijke ingrediënten werkten, broer en zus Alongi en Paola Nesci. Inmiddels zijn er meer ijssalons die het niveau van San Crispino halen, maar ook Alongi en Paolo weten nog altijd de lat hoog te leggen, met een reeks vaste smaken die per seizoen gezelschap krijgen van een aantal variaties.

Wij maken een omweg voor het meringue-ijs (alle smaken zijn heerlijk, maar probeer zeker die met pure chocolade) en de speciale San Crispino-smaak, met honing. Let wel: ze hebben hier geen hoorntjes, het ijs wordt alleen in coppette (bakjes) geschept.

Je vindt Il Gelato di San Crispino (bekroond met twee coni) aan de Via della Panetteria 42 (vlak bij de Trevifontein), aan het Piazza della Maddalena 3 (bij het Pantheon) en aan de Via Acaia 56 (in de buurt van de Terme di Caracalla).

La Gourmandise
In de wijk Monteverde Vecchio kun je bij Dario Benelli terecht voor een heel bijzonder ijsje. Dario graaft namelijk graag in archieven, op zoek naar recepten en smaakcombinaties uit de renaissance. In zijn kleine laboratorio probeert hij die uit – en als ze in de smaak vallen, kun je als bezoeker ook proeven van het resultaat.

Wij proefden in de herfst en de winter bijvoorbeeld kastanje/laurierijs, rabarber/viooltjesijs en basilicum/kaneelijs. In de lente en zomer maakt Dario abrikozen/straccitalla-ijs, pruimen/kruidenijs of vijgenijs. Proef zeker ook het chocolade-ijs met zout of het saffraanijs met krokante stukjes walnoot. Ook hier zijn er overigens geen hoorntjes, het ijs wordt alleen in coppette (bakjes) geschept.

Je vindt La Gourmandise (bekroond met twee coni) aan de Via F. Cavallotti 36b in de wijk Monteverde Vecchio.

Gelateria Tedesco & Hauser
De van oorsprong Duitse Margit werd verliefd op Rome én op de kunst van het ijsmaken. Proef haar heerlijke smaakcombinaties als saffraan en vijgen, vanille met gesuikerd gedroogd fruit en vanille met karamel. Afhankelijk van het seizoen vind je er ook kastanje-, sinaasappel- of amandelijs. Voor Kerstmis haal je bij Margit een met ijs gevulde panettone…

Je vindt Gelateria Tedesco & Hauser (bekroond met twee coni) aan de Via Santa Maria Ausiliatrice 50 (bij de Via Appia Nuova).

Fatamorgana
Inmiddels zijn er verschillende vestigingen van deze ijszaak, waaronder onze favoriet aan het Piazza di San Cosimato in Trastevere. In de vitrine vind je sprookjesachtige ijssmaken als pesche al vino (perziken in witte wijn), pompoen, worteltaart, gorgonzola, venkel-honing-drop of chocolade met rozemarijn. Niet zo’n avontuurlijke ijseter? Er zijn ook heel veel sorbet- en roomijssmaken, van vanille tot passievrucht, van aardbei met citroen tot chocolade.

Je vindt Fatamorgana (bekroond met één cono) onder meer aan het Piazza San Cosimato (in Trastevere), aan de Via Laurina 10 (een zijstraatje van de Corso) en aan de Via degli Zingari 5 (in de wijk Monti).

Gelatario
Een van de lekkerste ijssalons in het zuiden van de stad, met heel veel soorten ijs dat ter plekke wordt bereid. Probeer in elk geval de smaak Biscotti di Roma (met de befaamde Gentilini-koekjes), het mango-ijs en het vanille-ijs, een klassieker die hier meer dan heerlijk smaakt. In aanloop naar kerst kun je hier overigens ook terecht voor heerlijke panettones en pandoro’s gevuld met ijs…

Je vindt Gelatario (bekroond met één cono) aan de Via Tuscolana 325.

Il Gelato di Claudio Torcè
Een van Romes bekendste ijsmeesters, Claudio Torcè, leerde hier de fijne kneepjes van het vak. Het ijs is dan ook heerlijk, met name de smaken pure chocolade, ricotta met bosbessen, pistache en gianduia. Even geen zin in een ijsje? De zuccotto (ijstaart) van Il Gelato is onovertroffen!

Je vindt Il Gelato (bekroond met één cono) onder meer aan de Viale dell’Aeronautica 105, aan de Viale Marconi en aan de Viale Aventino.

I Mannari
In Montagnola kent iedereen deze ijssalon, niet alleen vanwege het heerlijke ijs maar ook dankzij het uitzonderlijk aardige personeel. Ze helpen je graag bij het kiezen van de perfecte smaakcombinatie, maar proef in elk geval de smaken cassata siciliana, chocolade met sinaasappel en pistache. Ook de semifreddi zijn hier om je vingers bij af te likken!

Je vindt I Mannari (bekroond met één cono) aan de Via di Grotta Perfetta 125 in Montagnola.

Lemongrass
Deze kleine ijssalon maakt ijs van alleen maar natuurlijke ingrediënten, met naast klassieke smaken ook een fijne reeks verrassende combinaties, zoals chocolade/rum/kersen en yoghurt/honing/walnoten. Proef zeker ook de smaak lemongrass, waarnaar de ijssalon is vernoemd, met witte chocolade en citroencrème.

Je vindt Lemongrass (bekroond met één cono) aan de Via Ottaviano 29 en aan de Via Barletta 1.

Il Pinguino
Deze Romeinse pinguïn brengt heerlijk is, met heel wat Romeinse inspiratie (probeer bijvoorbeeld het ijs met de koekjes van Gentilini) en smakelijke combinaties als karamel met gezouten pinda’s, framboos en basilicum of chocolade met gember.

Je vindt Il Pinguino (bekroond met één cono) aan de Via Silvestri 24.

La Gelateria del Pigneto
De Romeinse wijk Pigneto wordt wel eens vergeleken met Brooklyn – vanwege de hippe, creatieve sfeer die er heerst. We namen je al even mee naar de kleurrijke street art die je er vindt en naar de fijnste culinaire adresjes. In deze opsomming mag de lekkerste ijssalon van Pigneto niet ontbreken, die ietwat anoniem is, zonder grote uithangborden of neonletters.

Hoewel de keuze ietwat beperkt is, is de smaak van elke ijssoort die ijsmaker Filippo hier bereidt onovertroffen. Wat denk je bijvoorbeeld van viooltjesijs, rozenijs, jasmijnijs (Saskia’s favoriet), anijsijs, gemberijs of kardemomijs?

Je vindt La Gelateria del Pigneto (bekroond met één cono) aan de Via Pesaro 11 in de wijk Pigneto.

Strawberry Fields
In de wijk Centocello zoek je verkoeling bij deze kleine maar fijne gelateria, met overheerlijk stracciatella-ijs. Ook een aanrader is de sorbet met vijgen, walnoot en kaneel. Voor wie eens wat anders wil: proef de granita al caffè of neem een frappè (milkshake).

Je vindt Strawberry Fields (bekroond met één cono) aan de Via Tor de’Schiavi 287a in de wijk Centocelle.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. L.S.,
    Ongeveer 40 jaar geleden genoot ik van een heerlijk chocolade ijsje op de Piazza Navone. Het servetje bewaarde ik, want als ik weer in Rome kwam, dan ook weer een ijsje halen bij IL TRUFFINO!

    In 2013 deed ik één middag Rome aan, ik was op cruise. Op het Piazza Navone moesten we weer verzamelen om naar de bus te gaan terug naar het schip. Ik zette een spurt in naar de hoek van het plein dat
    me al die jaren bij gebleven was, maar niets! Nog aan agenten gevraagd maar de naam zei hun niets.
    Hoe is het mogelijk? Zouden de ijsmakers rijk geworden zijn? Hun heerlijke ijs mag de mensheid niet onthouden worden! Wie zou het recept overgenomen hebben én dat ijs nu nog maken?

  2. Che peccato! Helaas ken ik Il Truffino niet (maar was ook ‘pas’ in 1998 voor het eerst in Rome)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *