Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Culinair rondje Monti – koffie, lunch en diner in een van de hipste wijken van Rome

Tijdens het maken van de Special From Rome with Love verbleven we een tijdje in de wijk Monti. Vanuit ons tijdelijke thuis in de wijk Monti struinden we door een stukje Rome dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de hipste stukjes stad. Op een steenworp afstand van het Colosseum wachten hier fijne wijnbars, leuke restaurantjes en meer lekkers!

Monti-Rome-shoppen-eten (8) Monti-Rome-shoppen-eten (27)

We begroeten elke ochtend allereerst de fontein die bijna voor onze deur staat, op het Piazza Madonna dei Monti. De fontein is een ontwerp van Giacomo della Porta, die ook tekende voor het ontwerp van de kerk Madonna dei Monti. Rondom de fontein bruist het op elk moment, maar vooral van de avond, van het leven.

Monti-Rome-shoppen-eten (21)

We lopen voor het ontbijt echter nog even iets verder, over de Via dei Serpenti, waar al het lekkers van Antico Forno ai Serpenti op ons ligt te wachten. Voor zowel zoetekauwen als liefhebbers van een hartig ontbijt liggen de lekkernijen torenhoog uitgestald: brood, pizza, focaccia, gebakjes, koekjes…

Monti-Rome-shoppen-eten (25) Monti-Rome-shoppen-eten (26) Monti-Rome-shoppen-eten (29)

Voor een cappuccino wandelen we eerst een stukje verder, naar de Via Urbana. Op nummer 47 ligt Urbana 47, met onder andere een café. Hier genieten we van een schuimige cappuccino en de altijd bijzondere sfeer.

Monti-Rome-shoppen-eten (3)Monti-Rome-shoppen-eten (18)

Je kunt hier ook terecht voor lunch, aperitivo en diner, maar aangezien we verschillende adresjes willen uitproberen, houden wij het bij een cappuccino.

Na dit ontbijt wachten de winkeltjes van Monti. Die zijn deels ook culinair, zoals Il Giardino del Te (Via del Boschetto 112a) en Mia Market (Via Panisperna 225), maar je kunt hier vooral je hart ophalen aan bijzondere (vintage) kleding, juwelen en accessoires.

Aan de Via del Boschetto vind je bijvoorbeeld de bijzondere collecties van Tina Sondergard, Fabio Picconi en Kokoro. Hier vind je eveneens het atelier annex winkel Centoventisette (op nummer 127), met steeds wisselende kledingstukken die je stuk voor stuk wil passen.

Monti-Rome-shoppen-eten (23) Monti-Rome-shoppen-eten (24)

De keuze is echter enorm, dus slenter gerust door de Via del Boschetto en de Via Panisperna als je op zoek bent naar een nieuwe garderobe!

Misschien wel in een maatje meer, want er wacht in Monti vooral heel veel lekkers op je. Voor de lunch is er een enorme keuze aan fijne adresjes, zoals Aromaticus (Via Urbana 134) met onder andere heerlijke soep op het menu – met kikkererwten, zongedroogde tomaten en stukjes speck, zodat we even konden opwarmen.

Monti-Rome-shoppen-eten (12) Monti-Rome-shoppen-eten (16)

Ook als je geen trek hebt, is dit adresje een bezoek waard. Je vindt er namelijk, naast een paar tafeltjes waar je aan kunt schuiven voor de dagverse gerechten van de kaart, tal van artikelen voor je (kruiden)tuin en een keur aan verse kruiden. Met afstand het groenste adresje van Rome!

Monti-Rome-shoppen-eten (13) Monti-Rome-shoppen-eten (14) Monti-Rome-shoppen-eten (15)

Vlak bij Aromaticus vind je nog een fijne broodjeszaak: Tricolore Panini. Voor ‘panini gourmet’: bijzondere broodjes en heerlijke focaccia. Het menu wisselt nog wel eens, afhankelijk van de oogst op de markt, maar het ziet er allemaal veelbelovend uit.

Monti-Rome-shoppen-eten (11)

Dat geldt ook voor Zia Rosetta (Via Urbana 54), waar eveneens bijzondere broodjes op het menu staan. De karakteristiek gevormde broodjes worden gevuld met allerlei heerlijke combinaties. Onze favoriet? Lady Godiva! De lange rij is hét bewijs van het succes van deze tante in Monti. Aansluiten – en dus even wachten – is absoluut geen straf!

Monti-Rome-shoppen-eten (19)

Er was nog een ieniemienie plekje in onze goedgevulde buiken over voor het proeven van allerlei lekkers bij Ce Stamo a Pensa (Via Leonina 81). Zelfs na een uitgebreide lunch loopt het water je in de mond bij het zien van alle opgestapelde lekkernijen: supplì, pizza, focaccia, sandwiches, hartige taarten…

Een ijsje eten doen we in Monti graag bij Fata Morgana (Piazza degli Zingari 5), maar ook Gelateria dell’Angeletto – Emporio dei Gracchi (Via dell’Angeletto 15) mag er zijn. We genoten er aan het einde van de middag, na een broodnodige lange wandeling door Monti, van supervers fruitijs.

Monti-Rome-shoppen-eten (7)Monti-Rome-shoppen-eten (6)

Dat maakte onze smaakpapillen klaar voor het diner. Ook daarvoor heb je in Monti tal van keuzes, van het eerder genoemde hippe Urbana 47 tot het traditionele Trattoria Monti. Leuk is ook La Vacca Mbriaca (‘de dronken koe’) aan de Via Urbana 29 en Ristorante Broccoletti (Via Urbana 104).

Monti-Rome-shoppen-eten (9) Monti-Rome-shoppen-eten (10)

Bijna naast de fontein op het Piazza Madonna dei Monti vind je ten slotte Civico 4. Heerlijk voor een aperitivo, met tal van hapjes die dan eigenlijk meteen je antipasti zijn, gevolgd door een lekkere lasagne, een uitmuntende melanzane alla parmigiana of een secondo met seizoensgroente.

Monti-Rome-shoppen-eten (22) Monti-Rome-shoppen-eten (28)

Ook al dit heerlijks in de hipste wijk van Rome ontdekken? Monti wacht op je! Vanaf Amsterdam sta je binnen twee uur op een van de luchthavens van Rome. Daarnaast zijn er ook vluchten mogelijk vanaf luchthaven Eindhoven. Vanaf de verschillende luchthavens bereik je het centrum van Rome eenvoudig met het openbaar vervoer. De bussen rijden 24 uur per dag. Buon viaggio!

De beste tips voor een vakantie in Italië!

2 reacties

  1. Aan jullie lijstje wil ik nog een zaka toevoegen die zeer de moeite waard is: La Barrique aan de Via del Boschetto 41/b. Jij kiest de wijn en er wordt aan jou een voorstel gedaan voor een gerecht dat goed bij de wijn past. Fantastische wijnen, ook gezellig om alleen een wijntje te drinken trouwens!

  2. Wat leuk! Die gaan we volgende keer zeker uitproberen, klinkt goed! Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *