Als aanvulling op onze lijst met de 100 lekkerste adresjes in Rome delen we vandaag nog eens dertien heerlijke plekken in de Eeuwige Stad. Buon appetito!
Il Bocconcino (Colosseum)
Het valt niet mee om rondom het Colosseum een goed restaurant te vinden. Naast I Clementini en La Taverna dei Quaranta kunnen we nu ook Il Bocconcino (Via Ostilia 23) van harte aanbevelen voor een lunch of diner na je bezoek aan het Colosseum.
Wij streken er neer voor een lange lunch, bestaande uit supplì, pasta met friarelli en salsiccia, de klassieke carbonara en cacio e pepe met pistachenootjes en roze peper.
Hosteria Grappolo d’Oro (Campo de’ Fiori)
Vlak bij het Campo de’ Fiori, op het Piazza della Cancelleria 80, zit Hosteria Grappolo d’Oro, met op de kaart veel Slow Food.
Hier moet je alleen al heen voor de allerbeste spaghetti alla carbonara. De eerste hap is meteen een sensatie. De smaak is ongekend, romig en vol, niet te zout, niet te vet. Werkelijk alles aan dit gerecht klopt. Als je in de buurt van het Campo de’ Fiori bent, is dit echt een aanrader!
La Fiaschetta (Campo de’ Fiori)
Omringd door een weelderige selectie wijnen geniet je bij La Fiaschetta (Via dei Cappellari 64) van de Romeinse keuken, met af en toe een uitstapje naar andere Italiaanse regio’s. Zo bestelden wij vooraf bruschette met lardo, een speciaal soort spek dat wordt gemaakt in Colonnata, aan de Toscaanse kust. Perfect bij een frisse Frascati-wijn.
Ook de traditionele Romeinse pasta’s zijn allemaal even lekker, evenals de saltimbocca en de straccetti. Zo lekker zelfs dat we vergaten foto’s te maken…
Settimio (Campo de’ Fiori)
Traditioneler dan dit wordt het niet. Bij Settimio (Via del Pellegrino 117) is er een dagelijks wisselend menu dat je op een netjes getypt velletje wordt overhandigd, la mamma in de keuken, haar zus in de bediening en haar zoon, in het dagelijks leven advocaat, die zijn tante een handje komt helpen.
Op het menu écht authentieke Romeinse gerechten, van stracciatella (bouillon met ei) tot rigatoni al pomodoro, van agretti en carciofi tot involtini. Alsof je even aanschuift bij een Romeinse familie!
Antica Hostaria Romanesca (Campo de’ Fiori)
De meeste zaakjes aan het Campo de’ Fiori zijn behoorlijk toeristisch, maar bij Antica Hostaria Romanesca (Campo de’ Fiori 40) kun je al meer dan dertig jaar terecht voor traditionele Romeinse gerechten. Alles wat op de kaart staat – en wat er dagelijks extra gemaakt wordt – is lekker, maar probeer zeker de patate cacio e pepe, aardappels in cacio e pepe-stijl (met pecorino romano en zwarte peper).
Caffè Novecento (Campo de’ Fiori / Piazza Navona)
Als je echt even de tijd wil nemen voor je kopje koffie, dan strijk je neer bij Caffè Novecento (Via del Governo Vecchio 12). Er is een bar en er staan kleine tafeltjes, maar de meeste ruimte wordt in gebruik genomen om alle lekkers uit te stallen: van cornetti, taartjes en andere zoetigheid in de ochtend tot hartige hapjes voor de aperitivo. Samen met een cappuccino of een glas wijn de ideale samenstelling van een culinaire pitstop!
Ristorante Santa Lucia (Piazza Navona)
Het mooiste plein ter wereld, zo wordt Piazza Navona ook wel genoemd. Of dit nu waar is of niet, als toerist in Rome mag je dit plein niet overslaan. En als je daar dan van al het moois genoten hebt en even rustig wil zitten om een hapje te eten, kun je natuurlijk voor een van de restaurants aan het plein kiezen, maar wij hebben een beter advies.
Als je het straatje recht tegenover de fontein van Neptunus inloopt en vervolgens rechtsaf slaat, zie je aan de linkerkant Ristorante Santa Lucia (Largo Febo 12), tegenover de ingang van het stadion van Domitianus, heel wat rustiger en redelijker geprijsd dan de meeste gelegenheden op het plein.
Wij gaven de kok de vrije hand om ons te verrassen en dat is meer dan gelukt. Niet alleen qua smaak, maar zeker ook qua hoeveelheid. De chef had gekozen om ons een hapje te serveren van zo ongeveer alles wat er op de kaart staat. We hadden het ene culinaire hoogstandje nog niet op of het volgende kwam er al weer aan. Dus als je ons vraagt wat je het beste kunt bestellen, kunnen we eigenlijk maar één advies geven: de hele kaart!
Pantaleo (Piazza Navona)
Zin in een goed glas wijn of een sprankelende cocktail met bijpassende gerechten? Dan is het recent geopende Pantaleo the place to be! Omringd door de kleuren van Rome, rood en goud, geniet je van internationale gerechten, onder toeziend oog van San Pantaleo, die door Leonardo Spina op een van de muren in een street art-versie werd vastgelegd.
Ristorante Clotilde (Piazza Navona / Piazza di Spagna)
Clemente Quaglia brengt bij Ristorante Clotilde (Piazza Cardelli 5a/b) niet alleen een sprankelend eerbetoon aan zijn moeder, naar wie hij het restaurant heeft vernoemd, maar ook aan de boerenkeuken van zijn thuis, de Ciociaria-streek in het binnenland van Lazio, ten zuidoosten van Rome. Met veel biologische ingrediënten tovert hij de eenvoudige recepten van weleer om tot verfijnde gerechten, die in een stijlvolle setting worden geserveerd.
Elk gerecht dat we proeven zorgt voor een kleine smaakexplosie in je mond, maar de – eigenlijk zeer eenvoudige – huisgemaakte pasta met tomaten is uniek in zijn soort. Dat zoiets simpels zo lekker kan zijn… Wát een smaaksensatie!
Ristorante La Scala (Trastevere)
Voor Ciao tutti’s verjaardag trakteren we dit jaar op acht etentjes met Saskia. De meeste moeten we nog plannen (met dank aan de vele inzendingen en een goed gevuld reisschema), maar de eerste verjaardagslunch vond plaats in Trastevere.
Ciao tutti-lezer Marlo koos voor een van haar favoriete restaurants in dit stukje Rome, La Scala (Piazza della Scala 58-61), waar ze al zo’n twintig jaar komt. Samen met Saskia genoot Marlo van gefrituurde artisjokken en een zonnige cacio e pepe met courgettebloemen en tomaatjes, met een glas witte wijn om te toosten op deze Romeinse ontmoeting.
Trapizzino (Trastevere)
Wie wel eens in een Italiaanse bar komt, heeft ze vast wel eens gezien: de tramezzini. Deze driehoekige sandwiches zonder korst worden belegd met bijvoorbeeld tonijn of ham en worden zeker in het noorden van de laars vaak als lunch of merenda (tussendoortje) genuttigd.
In 2008 bedacht een pizzabakker Stefano Callegari in de wijk Testaccio een variant op deze snack. In plaats van twee boterhammen te gebruiken nam hij een driehoek van pizzadeeg, sneed die open en vulde het deeg met warme Romeinse gerechten als pollo alla cacciatora (kip met paprika), polpette (gehaktballetjes), groente, trippa alla romana (pens) en coda alla vaccinara (ossenstaart).
Hij noemde zijn uitvinding trapizzino. Naast de eerste vestiging in Testaccio kun je nu ook voor een trapizzino terecht in Trastevere (Piazza Trilussa 46), vlak bij de Ponte Sisto. Ideaal voor een lekker hartige snack tussendoor. Met bijna dertig verschillende variaties is er ongetwijfeld ook iets lekkers voor jou bij!
Madeleine (Prati)
Als je over de drempel stapt bij Madeleine (Via Montesanto 64), waan je je even in Parijs. In deze brasserie, in Franse stijl maar met een Italiaans hart, kun je de hele dag door terecht. Of je nu zin hebt in een kopje koffie met kleurrijke macarons of in een uitgebreide high tea, in een bord pasta of in een cocktail, alles kan bij Madeleine.
Pizza Luigi (Ostiense)
Ciao tutti-lezer Thijs tipte een fijne pizzeria in Ostiense, vlak bij Eataly en het metrostation Piramide. Thijs: ‘Toen ik in Rome studeerde, vertelde mijn huisbaas me over de pizza bianca van Pizza Luigi (Via Federico Nansen 6).
Naast het feit dat dit nóg beter smaakt met porchetta is het ook gewoon mooi om te zien hoe de grote pizze al taglio de oven in- en uitvliegen. Ik zou je zeker aanraden eens langs te gaan bij je volgende bezoek aan la città eterna!’
Dat gaan we zeker doen, maar we willen deze tip alvast delen met iedereen die eerder dan wij in Rome komt. Mocht jij ook nog culinaire tips voor ons hebben na je bezoek aan Rome, altijd welkom!
Er zit ook een vestiging van Trapizzino in Mercato Centrale in trein/metro station Termini!
Klopt, maar die noemden we al eerder dus vandaar niet in deze lijst met nieuwe adresjes. Maar nét zo lekker als de andere vestigingen!
Geweldige restaurants en tips heb je verzameld in Rome!
Zelf vind ik het erg moeilijk om de “toeristische” restaurants te vermijden.. maar dankzij jou hebben we kunnen genieten van Rome!
Vooral Hosteria Grappolo d’Oro is een grote aanrader, goedkoop voor heeerlijk eten!!
Fijn om te horen Charlotte, ik krijg er spontaan zin in hun uitstekende carbonara van!