Sinds 1 november kun je weer een stukje meer van het Colosseum bewonderen. Sinds die dag zijn namelijk ook de vierde en de vijfde verdiepingen van het vroegere amfitheater geopend voor bezoekers. Niet alleen ontdek je hier een uniek stukje Colosseum, ook heb je vanaf deze plek een schitterend uitzicht over Rome, zoals Saskia en Willemijn afgelopen vrijdag ontdekten.
De arena ligt diep onder je voeten, wel zo’n vijfenveertig meter lager. Dat laat je meteen beseffen dat de mensen die ooit op deze verdiepingen zaten, nauwelijks iets van het spektakel beneden mee kregen. Ze moesten het waarschijnlijk hebben van een soort ‘stadionsprekers’ die live verslag deden van wat er zich in de arena afspeelde, waarbij het verloop van het schouwspel langzaam naar boven werd doorgegeven. De sfeer moet hier echter geweldig zijn geweest, met een bruisende massa Romeinen aan je voeten.
Wat publiek betreft staan we hier wel op onze plek, want deze verdiepingen waren gereserveerd voor het gewone volk, het plebs, en voor de Romeinse handelaren en kooplieden. Als we geleefd zouden hebben in de tijd dat het Colosseum nog volop in gebruik was, zouden we hier hebben gezeten.
We kunnen ons er maar moeilijk een voorstelling van maken, hoe dat precies gevoeld moet hebben. Maar we zijn desondanks ontzettend blij dat we hier nu een keer mogen staan, nadat deze verdiepingen zo’n veertig jaar waren gesloten voor bezoekers (waarvan iets meer dan zeven jaar vanwege een omvangrijk restauratieproject).
We nemen je graag mee op onze wandeling naar dit tot nog toe verborgen stukje van het Colosseum. De route start nog in het openbare deel van het amfitheater, maar na een blik op de arena te hebben geworpen, wordt er speciaal voor iedereen die een bezoek aan de bovenste verdiepingen gereserveerd heeft, een hek geopend.
Bij de kruising met de enige galerij die nog in oorspronkelijke staat te zien is (en die net als de bovenste verdiepingen tot nog toe gesloten was voor het publiek), tussen de tweede en de derde verdieping, lopen we omhoog. Hier vond je ooit de openbare toiletten.
Via deze galerij stroomden de bezoekers naar de zitplaatsen. Elk niveau had daarbij een andere kleur (er zijn sporen gevonden van onder andere wit, okergeel en rood), zodat bezoekers snel en eenvoudig konden zien waar ze zich precies naartoe moesten begeven. Tijdens de recente restauratie zijn een paar stukken steen met daarop de originele kleurcodes gevonden, zodat we nu vrij zeker weten dat er naast de cijfers boven de toegangsbogen ook kleuren werden gebruikt om de precieze sectoren van het amfitheater aan te duiden.
Via de derde verdieping (waar je zeker even een blik moet werpen op de Boog van Constantijn) klim je nog een beetje hoger…
onderweg stuiten we op bijzondere ‘graffiti’
…tot je ruim veertig meter boven Romeins grondniveau staat. Mét de camera in de aanslag, want zoals we al schreven is zowel het zicht op de arena als op de stad hier zeer uniek.
Daarna wandelen we langzaam weer terug naar beneden, waarbij onze gids ons wijst op de namen die bezoekers in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in de muur hebben gekrast. Nu ten strengste verboden, maar deze ‘souvenirs’ worden goed bewaard.
De toegangskaartjes voor een spektakel in het Colosseum waren meestal gratis of – zeker voor het gewone Romeinse volk – zeer betaalbaar. Tegenwoordig geldt dat helaas niet meer en kun je alleen na het kopen van een kaartje het Colosseum bezoeken. Een kaartje is ook geldig voor een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijn.
Als je de twee bovenste verdiepingen wil zien, kan dat alleen na reservering van een begeleide wandeling van ongeveer anderhalf uur (met een gids die in het Italiaans of Engels uitleg geeft). Per keer kunnen er maximaal 25 personen mee. Kaartjes zijn te bestellen via de website van CoopCulture.