Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Trabucco di Monte Pucci (Gargano) – paradijs aan de kust van Puglia

Tussen Peschici en Vieste, langs de kust van de Gargano (in het noorden van Puglia), vind je tal van trabocchi, of trabucchi, houten vissershutjes op palen van waaruit de vissers makkelijk hun netten uit kunnen gooien en weer binnen kunnen halen.

De naam is afgeleid van het Latijnse Trabs-Trabis, dat hout betekent. Trabucchi zijn inderdaad helemaal gemaakt van hout en ook de palen waarmee ze met de rotsen zijn verbonden, zijn van hout. De ‘antennes’ waarmee wordt gevist, reiken soms wel tot vijftig meter ver in zee!

Trabucco-Montepucci-Gargano-Puglia (1)

Er wordt het hele jaar door gevist, met uiteraard in elk jaargetijde een andere vangst. Zo is er altijd verse vis, die je bij sommige deels tot restaurant omgetoverde trabucchi ter plekke kunt opeten!

Trabucco di Monte Pucci

Tijdens onze blogtour reden we langs de Trabucco di Monte Pucci. Dit was de allereerste trabucco die langs de kust van de Gargano werd gebouwd. Michele Lagroia was de eerste eigenaar. Hij liet deze bijzondere plek na aan zijn dochter Antonia en zijn schoonzoon Biase.

Onder hun leiding kreeg de trabucco de bijnaam La Punta d’Oro, ‘De Gouden Punt’, omdat de visvangst hier elke dag opnieuw overvloedig was. Het was – en is – dan ook de grootste trabucco in het gebied, met vierhonderdvijfenzeventig vierkante meter zee om in te vissen.

Trabucco-Montepucci-Gargano-Puglia (2) Trabucco-Montepucci-Gargano-Puglia (4)

Tijdens een flink tekeergaande zee werd de trabucco deels vernietigd, maar de nieuwe eigenaren, de familie Fasanella, wisten de trabucco weer in al zijn glorie te herstellen. Nog altijd is deze magische plek in handen van deze familie, waarbij het kostbare bezit van vader op zoon wordt doorgegeven.

Een nieuw leven voor de trabucco

In 1970 opende de familie Fasanella een restaurant op de trabucco. Il nonno, opa, grilde versgevangen vis voor de eerste toeristen die dit gebied kwamen ontdekken. Nog altijd kun je er terecht voor een wel heel bijzondere culinaire ervaring.

Niet alleen vanwege de verser dan verse vis maar ook vanwege het panorama, met uitzicht over zee en op de dorpjes Peschici en Rodi Garganico. ‘s Avonds aanschouw je hier de meest betoverende zonsondergangen…

Trabucco-Montepucci-Gargano-Puglia (3) Trabucco-Montepucci-Gargano-Puglia (5)foto’s: Trabocco di Monte Pucci

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *