Home » Reizen door Italië » Puglia » Als Indiana Jones op pad in de Valle dell’Idro (Otranto)
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Als Indiana Jones op pad in de Valle dell’Idro (Otranto)

Robbert Zoon woont acht maanden per jaar in Otranto, waar hij samen met zijn Italiaanse vriendin Orto dell’Idro heeft opgezet. Op Ciao tutti geeft hij je regelmatig een kijkje in de keuken. Dit keer neemt hij je mee op pad in de Valle dell’Idro, de vallei waarin Orto dell’Idro ligt.

Robbert: ‘De Valle dell’Idro ligt op slechts vijf minuten lopen van het stadscentrum van Otranto en de Middellandse Zee. Wat mij heel erg verbaast, is dat zowel de lokale mensen als de ambtenaren van de gemeente Otranto (nog) niet inzien hoe bijzonder deze vallei is. Want niet alleen de locatie en de natuur zijn fantastisch, maar vooral ook de vele eeuwenoude grotten.

Als je vanuit het centrum van Otranto de eerste stappen in de vallei zet, zie je al meteen een aantal grotten. En hoe verder je de vallei in loopt, hoe meer grotten je ontdekt, van klein tot groot. Ze zijn allemaal met de hand uitgehakt uit de leistenen rotsen.

Archeoloog Stefano Carlò, van de Universiteit van Lecce, is vorig jaar afgestudeerd op grotwoningen, ondergrondse kerken en oude structuren in Puglia. En waar vind je volgens deze archeoloog de hoogste concentratie aan grotwoningen in heel Puglia? Precies, in onze Valle dell’Idro.

Er zijn meer dan honderdvijftig grotten te vinden in onze vallei, een ondergrondse kerk (cripta) met fresco’s en een aantal bijzondere stenen structuren. Ze dateren uit de vijfde eeuw na Christus, maar mogelijk zijn ze nog veel ouder.

Dit is qua omvang bijna vergelijkbaar met de bekende stad Matera waar ook veel eeuwenoude grotten zijn. De meeste grotten in Matera, dat net buiten Puglia in de regio Basilicata ligt, zijn goed onderhouden en staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat geldt niet voor de vele grotten in Otranto. In onze vallei zijn de eeuwenoude grotten veelal overwoekerd door wilde planten. Als ze wel open en zichtbaar zijn, worden ze door de lokale boer gebruikt voor de opslag van landbouwspullen of oude Vespa’s.

Dit vind ik echt ongelofelijk, wat een gemiste kans… Tegelijkertijd maakt deze situatie hier wonen ook heel avontuurlijk. Want ik loop nu vaak als een soort Indiana Jones door de vallei en ontdek elke keer weer nieuwe grotten achter de wilde planten. Ik neem dan een groot kapmes mee en met een paar flinken maaien sta ik zomaar in een grot van meer dan vijftienhonderd jaar oud is. Hoe tof is dat?

Dit jaar zijn we vanuit Orto dell’Idro gestart met het aanbieden van wandel-, fiets- en paardrijtours door de vallei. Zo kan ik mijn ‘Indiana Jones-avonturen’ met onze gasten delen. Bovendien is het tijdens deze tours gewoon echt genieten van de prachtige natuur.

Tot slot wil ik ook kort vertellen over een aantal prehistorische plekken in de directe omgeving van onze vallei. Zo staan er diverse hunebedden van meer dan vijfduizend jaar oud. Maar ook heel veel menhirs en megalithische bouwwerken, grote stenen objecten tot zeven meter hoog en duizenden jaren oud.

Op tien minuten rijden zijn er ook nog de Grotte dei Cervi, een van de oudste grottencomplexen van Europa met hele bijzondere tekeningen op de muren. De grotten zijn ongeveer zevenduizend jaar oud, een uniek stukje historie!

Ben je benieuwd naar al deze bijzondere plekken en wil je genieten van al het andere moois dat Otranto en de Salento te bieden heeft? Kom langs bij Orto dell’Idro en geniet van de tours en activiteiten die we organiseren!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *