Home » Reizen door Italië » Puglia » Bellissima Bari
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bellissima Bari

Sophie ging voor Ciao tutti op cruise met de MSC Preziosa van MSC Cruises. De eerste stop: bellissima Bari!

Bari-Puglia (13)

Sophie: ‘Om tien uur ’s ochtends mogen we na een nacht varen dan eindelijk van de boot af om Bari te gaan ontdekken. Ik sta samen met wel honderd andere gasten te trappelen bij de deuren. Dit is namelijk het meest Italiaanse hoogtepunt van de hele cruise, naast de Italiaanse sfeer aan boord zelf dan, en ik wil mijn tijd hier natuurlijk optimaal benutten. Om 14.30 uur is het namelijk alweer all aboard.

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia. Het is de twee na grootste stad van il Mezzogiorno, het zuiden van Italië, en tevens een van de meest actieve steden op economisch gebied. Kortom, Bari belooft wat. De stad is opgedeeld in een oud en een nieuw gedeelte. Bouwwerken uit de middeleeuwen en de renaissance zijn vooral in het oude deel te vinden, Bari Vecchia genaamd. Hier vind je ook veel kerken waarvan de meest bekende de San Nicola (Sint Nicolaas) is, waar de overblijfselen van de Goedheiligman schijnen te liggen.

Bari-Puglia (1)Bari-Puglia (2)

De prachtige basiliek is een trekpleister eerste klas waar alle bussen, treintjes en andere toeristisch getinte activiteiten linea recta op af stuiven. Ik heb vandaag eerlijk gezegd helemaal geen zin om tussen de toeristen te staan. Ik wil Bari voelen, ruiken, proeven en de stad op zijn puurst leren kennen. In haar ziel kijken. Wat doe je dan als iedereen linksaf slaat? Dan sla jij rechtsaf. Op zoek naar de lokale bevolking die je een consiglio, een advies, kan geven. Mijn oog valt op een bordje dat wijst naar de Santa Maria del Buon Consiglio, de kerk van de goede raad. Een teken van God of stom toeval? Hoe dan ook, ik ga er direct op af.

Bari-Puglia (3)

Op een pleintje aangekomen stuit ik op een dubieus uitziend groepje mannen van middelbare leeftijd. Ze staan wat met elkaar te smoezen. Een van hen werpt een argwanende blik in mijn richting en er valt een stilte. Ik draai mijn hoofd om oogcontact te vermijden en zie tot mijn verbazing links van mij een aantal Romeins aandoende zuilen staan. Wat zijn dit? Wat doen die hier? Ik wil het weten. Ik doorbreek gewaagd de stilte en vraag een iets jongere man of hij mij iets meer over deze plek kan vertellen.

Hij legt de krant op het stuur van zijn stilstaande scooter en draait over het zadel in de richting van het eigenaardige spektakel. Een glinstering verschijnt in zijn ogen als hij begint te vertellen over zijn stad. Vereerd tracht hij mij zo goed mogelijk in te lichten. ‘Dit was de Basilica Santa Maria del Buon Consiglio, maar die is ooit opgeblazen geloof ik. Hoe weten ze nog steeds niet, het is namelijk erg lang geleden.’ Door gebrek aan meer informatie vraag ik ‘m maar naar een goed advies. ‘Waar raad je me aan heen te gaan?’ ‘Naar de San Nicola en naar de San Sabino. Dan naar de muraglia, de stadsmuur, die om de stad heen loopt.’ Ik bedank hem hartelijk en hij duikt na een vriendelijk knikje weer in zijn krant.

Bari-Puglia (4)

Het groepje mannen heeft ondertussen gezelschap gekregen van twee kinderen. Het kleine meisje heeft ogen waar je in kunt verdrinken en ik zeg spontaan tegen haar dat ze wel een prinses lijkt. Ze straalt onmiddellijk van top tot teen. Het ijs is gebroken en ik vraag of ik een foto van het gezelschap mag maken. Natuurlijk mag dat. Toch niet zulk stug volk, denk ik bij mezelf.

Bari-Puglia (5) Bari-Puglia (6) Bari-Puglia (7)

Het steegje achter het plein verhult naast een twijfelachtige vishandel en een diep serieus kijkende man die op zijn stoel lijkt te zijn gelijmd, ook de Bar San Pietro. De lokale sfeer stroomt naar buiten en ik stap daarom prompt naar binnen. Wat mij opvalt, is dat ik niet opval. Niet per se omdat ze gewend zijn aan toeristen, lijkt het, maar omdat ze gewoon respectvol zijn. Geen opmerkingen als bella bionda, niet ongemakkelijk lang aangestaard worden en geen respectloos gedrag. Een verademing.

Bari-Puglia (8) Bari-Puglia (9)

Ik maak stiekem een foto terwijl Antonio, il barista, mijn koffie bereidt. Hij spreekt me daarop aan en zegt dat ik niet van hem, maar van iets veel mooiers een foto moet maken. Hij schuifelt naar de andere kant van de bar en wijst trots naar een kunstwerk dat Italië voorstelt gemaakt uit oude lires. ‘No euro, solo lira’. Onbetaalbaar.

Vervolgens vertelt hij dat mensen wel vaker foto’s van hem maken en die dan ook daadwerkelijk naar hem op sturen. Ik vraag hem om zijn adres en hij slaat hierop prompt mijn koffie aan op de kassa en geeft me het bonnetje. Ietwat verward vraag ik ook nog om een flesje water. Hij schuifelt ditmaal naar de koelkast en haalt er een flesje uit. Hij pakt een envelop waar zijn adres op staat en waar foto’s in zitten die mensen hem ooit gestuurd hebben. Ik wil het adres overschrijven, maar dan wijst hij op het bonnetje. Het adres staat daar namelijk op. Ah, ho capito. ‘De koffie krijgt u van mij’ zegt hij, als ik wil aangeven dat ik het water ook nog wil afrekenen. ‘En u heeft geluk gehad want die meneer die net naast u stond is de pastoor van San Sabino, en hij is molto importante a Bari.God, wat een toeval. Reken er maar op dat Antonio binnenkort een paar mooie foto’s op de mat vindt! Wat een warm welkom – en ik ben pas een half uur in Bari…

Morgen meer, met onder andere verslag van het moment waarop ik de bewuste pastoor spontaan in actie zie tijdens zondagse mis, oortjes op straat vindt en mijn camera kwijtraak aan een onschuldig uitziend jongetje.’

Maar geniet eerst van onderstaande serie Bari in beeld!

Bari-Puglia (10) Bari-Puglia (11) Bari-Puglia (12) Bari-Puglia (14) Bari-Puglia (15) Bari-Puglia (16) Bari-Puglia (17) Bari-Puglia (18) Bari-Puglia (19)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *