Nicolas en Natascha wonen in Piemonte. Ze onthullen regelmatig mooie plekken in hun omgeving. Vorige keer gingen we geitjes knuffelen, dit keer maken we een bijzondere kruidenwandeling in de heuvels bij Olmo Gentile.
Natascha: ‘Hoewel we midden in de natuur wonen én ik in het verleden een avondopleiding tot herborist volgde, blijft mijn kennis van de planten die hier in onze heuvels groeien beperkt tot het bewonderen van de vele kleurige bloemen. Daarom trok ik onlangs samen met mijn beste vriendin Eleonora naar het nabijgelegen dorpje Olmo Gentile, waar plantendeskundige en homeopaat Anna een kruidenwandeling organiseerde.
In de auto speculeerden we over het aantal deelnemers. Eleonora verwachtte twee oudjes uit het dorp terwijl ik vreesde dat wij de enigen zouden zijn. Maar nee hoor, toen we vijf minuten voor het afgesproken tijdstip aankwamen, was er al een tiental mensen op Anna aan het wachten en al snel kwamen er nog een paar bij.
Stipt om tien uur vertrokken we. Dat blijft voor mij nog steeds de grootste verrassing hier in Piemonte: mensen zijn hier opvallend stipt, iets waar wij noorderlingen steeds weer versteld van staan.
Anna vertelde enthousiast over alles wat we op onze weg tegenkwamen en dankzij haar leerden we diverse planten kennen die hier overal groeien. Vele ervan herkende ik van onze heuvel en in mijn tuin.
Anna deelde al haar kennis en zo ontdekte ik allerlei nieuwe toepassingen voor de bekende kruiden. Sommige worden in eten verwerkt, andere hebben een medicinale werking en er was er zelfs eentje die je goed doet dromen. Wat een rijkdom bieden onze groene heuvels toch.
Een paar interessante weetjes die Eleonora en ik noteerden tijdens onze wandeling en die ik jullie niet wil onthouden:
*muizenoor (pilosella in het Italiaans) wordt door dames in thee verwerkt om cellulitis te bestrijden, hiervoor laat je het zeven à tien minuten koken in water.
*bergsteentijm (nepitella in het Italiaans) lijkt ondanks de Nederlandstalige benaming meer op munt dan op tijm en wordt door Italianen gretig gebruikt in de keuken, het smaakt heerlijk in soepen of met artisjok
*wilde erwt (pisello selvatico) groeit hier uitbundig en is erg mooi om te zien, maar is helaas enkel eetbaar na uren geweekt te hebben
*de bosrank (clematis vitalba) bezorgt je erg mooie dromen volgens Anna, maar let er toch maar mee op want volgens het antigifcentrum kun je blaren krijgen van het sap
*hop kent iedereen als ingrediënt van bier, maar de jonge scheuten en de sappige uiteinden van de plant worden hier vaak verwerkt in eiergerechten
*heb je een ijzertekort, voeg dan gedroogde brandnetel toe aan je voeding
Na de wandeling werden we door Anna uitgenodigd om in haar tuin een koude kruidenthee te drinken en een paar lekker gekruide hapjes te proeven, waaronder een pesto van look-zonder-look (ingrediënten: look-zonder-look, geroosterde hazelnoten en olijfolie). Heerlijk en gezond!
Anna vertelde ons dat ze als homeopaat de theorie geleerd had over de eigenschappen van kruiden, maar pas sinds haar verhuizing naar Olmo Gentile, waar ze een huis heeft aan de rand van het bos, heeft ze die theorie ook in de praktijk omgezet, aangezien ze nu omringd wordt door alle kruiden waarover ze tijdens haar studies leerde.
Ze houdt ervan om deze passie te delen met andere gelijkgestemden en is ervan overtuigd dat door meer wilde planten en kruiden te gebruiken ook het respect voor moeder natuur groeit.
Wie zich verder wil verdiepen in onze lokale eetbare flora kan ik zeker aanraden om ook eens met Anna op pad te gaan. Wandelingen kunnen zowel in Merana als in Olmo Gentile plaatsvinden. Je kunt contact opnemen met Anna via 0039-0144953402, 0039-3284127002 of info@castellodipan.it.’