Download gratis de Ciao tutti app!

Piazza Pretoria – het ‘Plein van de schaamte’ in Palermo

Midden in Palermo, om de hoek van I Quattro Canti, schittert de Fontana Pretoria, op het gelijknamige piazza. Vooral in de late middagzon schitteren de beelden van de fontein je tegemoet. In hun schaduw is het een gezellige mengelmoes van fotograferende toeristen en Palermitanen die dit plein duidelijk gebruiken om elkaar te treffen.

Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (13) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (13a) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (14)

De Palermitanen waren in het begin echter helemaal niet verguld met de fontein. Het was dan ook een ‘cadeau’; de fontein was eigenlijk bedoeld geweest voor de tuin van de Toscaanse villa van de Spaanse onderkoning. Het ontwerp was van de hand van de Florentijn Camilliani, die er lange tijd aan werkte. Helaas voor hem deed de zoon van de onderkoning de fontein echter voor een mooi bedrag van de hand aan de gemeente Palermo, waar de fontein sinds 1573 schittert.

Vooral de beelden die de fontein sieren moesten het ontgelden. Volgens de inwoners van de stad waren de beelden veel te naakt. De nonnen van de nabijgelegen kloosters zouden zo ontzet zijn geweest, dat ze veel neuzen van de mannelijke beelden afbraken. Hun geloof verbood hen andere uitstekende lichaamsdelen af te breken, anders waren de mannelijke beelden nu niet zo makkelijk te herkennen geweest…

Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (1) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (3) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (4) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (6)

Vanwege deze weerstand tegen de fontein werd het plein al gauw Piazza della Vergogna, ‘Plein van de Schaamte’, genoemd. De beelden zijn echter veel te mooi om zich te verstoppen en ze stralen dan ook gelukkig nog elke dag in volle glorie – zij het hier en daar zonder neus (de meeste neuzen zijn gerestaureerd).

Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (5) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (8) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (8a) Piazza-Pretoria-plein-fontein-schaamte-Palermo (9)foto’s: Merle van de Reep

Bekijk behalve de fontein ook de gevel van het Palazzo Pretoria, dat dankzij de adelaars ook wel bekend staat als het Palazzo delle Aquile (‘paleis van de adelaars’). In dit gebouw is het stadhuis gevestigd, maar het is vooral de façade die de geschiedenis van de stad vertelt.

Zo vind je op de voorgevel een standbeeld van Santa Rosalia, de beschermheilige van Palermo. Deze dame was een nichtje van de Normandische koning Willem I. Haar overblijfselen zouden de stad hebben beschermd tegen een pestepidemie, waarna Rosalia heilig werd verklaard en tot beschermheilige van Palermo werd uitgeroepen.

Ook een gedenkplaat met de naam van Giuseppe Garibaldi ontbreekt niet, die een bezoek van deze vrijheidsstrijders aan de stad in herinnering brengt.

Nog veel meer inspiratie voor Palermo
Er is in Palermo nog veel meer lekkers en mooist te vinden. Daarom maakten we een lekker dikke digitale reisgids voor de stad, met meer dan 400 pagina’s aan inspiratie. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van het Palermitaanse street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special over Palermo voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *