Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Fontana Pretoria – een Florentijnse fontein in Palermo

Florence heeft een aantal prachtige fonteinen, zoals we in deze blog al hebben laten zien. Een van de grootste fonteinen die in Florence werd gemaakt en in de stad had moeten schitteren, is nu echter niet meer in de hoofdstad van Toscane te zien…

De Fontana Pretoria prijkt namelijk op het gelijknamige piazza in hartje Palermo, om de hoek van I Quattro Canti. Vooral in de late middagzon schitteren de beelden van de fontein je tegemoet.

In hun schaduw is het een gezellige mengelmoes van fotograferende toeristen en Palermitanen die dit plein duidelijk gebruiken om elkaar te treffen.

Van Florence naar Palermo

De fontein was eigenlijk bedoeld voor de tuin van de Florentijnse villa van de Spaanse onderkoning van Napels. Het ontwerp was van de hand van de Florentijnse beeldhouwer Francesco Camilliani, die er in 1554 aan begon en er lange tijd aan werkte.

Helaas voor hem overleed zijn opdrachtgever voor hij de opdracht had voltooid. Zo’n twintig jaar later deed de zoon van de onderkoning de fontein voor een mooi bedrag van de hand aan het stadsbestuur van Palermo.

De maar liefst 644 verschillende onderdelen van de twaalf meter hoge fontein werden naar de Siciliaanse hoofdstad verscheept, waar ze op 26 mei 1574 aankwamen, om daar als een uitdagende puzzel in elkaar gezet te worden.

Giorgio Vasari noemde het ‘een spectaculaire fontein die zijn gelijke niet kent in Florence en zelfs wellicht niet in de rest van Italië’. De Palermitanen waren echter in eerste instantie verre van verguld met de fontein.

Vooral de beelden die de fontein sieren moesten het ontgelden. Volgens de inwoners van de stad waren de beelden veel te naakt.

De nonnen van de nabijgelegen kloosters zouden zo ontzet zijn geweest, dat ze veel neuzen van de mannelijke beelden afbraken. Hun geloof verbood hen andere uitstekende lichaamsdelen aan te raken, anders waren de mannelijke beelden nu niet zo makkelijk te herkennen geweest…

Vanwege deze weerstand tegen de fontein werd het plein al gauw Piazza della Vergogna, ‘plein van de schaamte’, genoemd. De beelden zijn echter veel te mooi om zich te verstoppen en ze stralen dan ook gelukkig nog elke dag in volle glorie – zij het hier en daar zonder neus (een aantal neuzen is gerestaureerd).

Geniet virtueel mee van dit klaterende kunstwerk

Een aantal prachtige foto’s om op afstand van mee te genieten:

Palazzo Pretorio

Bekijk behalve de fontein ook de gevel van het Palazzo Pretorio, dat dankzij de adelaars ook wel bekend staat als het Palazzo delle Aquile (‘paleis van de adelaars’). In dit gebouw is het stadhuis gevestigd, maar het is vooral de façade die de geschiedenis van de stad vertelt.

Zo vind je op de voorgevel een standbeeld van Santa Rosalia, de beschermheilige van Palermo. Deze dame was een nichtje van de Normandische koning Willem I. Haar overblijfselen zouden de stad hebben beschermd tegen een pestepidemie, waarna Rosalia heilig werd verklaard en tot beschermheilige van Palermo werd uitgeroepen.

Ook een gedenkplaat met de naam van Giuseppe Garibaldi ontbreekt niet, als herinnering aan een bezoek van deze vrijheidsstrijder aan de stad.

Nog veel meer inspiratie voor Palermo

Er is in Palermo nog veel meer lekkers en moois te vinden. Daarom maakten we een lekker dikke digitale reisgids voor de stad, met meer dan vierhonderd pagina’s aan inspiratie. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van het Palermitaanse street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special over Palermo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *