Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardini del Palazzo Orléans – een groene oase in Palermo

Palermo is het bruisende hart van het eiland Sicilië, in de Middellandse Zee. De Siciliaanse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en volkeren die in de afgelopen eeuwen het eiland hebben veroverd en bewoond.

Deze mengelmoes komt het best tot uiting op een van de bekende markten van Palermo, zoals je ook in deze podcast kunt beleven. Chaos ten top, met veel geschreeuw in een waterval aan Palermitaans dialect en kramen vol kleur.

Als je na je bezoek aan de markt even wil ontsnappen aan alle hectiek van de stad dan is een bezoek aan Giardini del Palazzo Orléans het ideale recept. Erwin neemt je er in dit artikel mee naartoe.

De tuinen van het Palazzo d’Orléans

Erwin: ‘Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Palazzo Reale, aan een van de drukste verkeersaders van Palermo, staat het imposante Palazzo d’Orléans. Het palazzo, dat stamt uit de achttiende eeuw, is tegenwoordig het thuis van de presidente van de regio Sicilië.

In 1775 startte men met de bouw, maar de huidige vorm kreeg het palazzo pas later, in de periode dat de toekomstige koning van Frankrijk, Lodewijk Filips I van Orléans, er in ballingschap leefde, van 1808 tot 1814. Het palazzo bleef vervolgens in de familie en het bijbehorende landgoed groeide uit tot het ruim zestig hectare besloeg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen het palazzo en het landgoed door vordering in het bezit van de Italiaanse overheid, maar na de oorlog moest het weer worden teruggeven aan de voormalige eigenaar, Henri van Orléans, graaf van Parijs. Na twee jaar verkocht deze Henri het palazzo en een deel van het landgoed aan de regio Sicilië.

Geliefde plek voor de locals

De Giardini del Palazzo Orléans beslaan tegenwoordig ongeveer drie-en-een-halve hectare. Het is een heerlijke groene oase aan de rand van het historisch hart van Palermo.

Het park, met in het midden een grote fontein, is een geliefde plek onder de Palermitanen en dan vooral onder de jonge gezinnen. In diverse verblijven verspreid over het park zijn veel inheemse vogels, reptielen en zoogdieren te bewonderen. Vooral kleine kinderen kijken hier hun ogen uit en rennen van het ene naar het andere verblijf.

Kleurrijke blikvangers

De echte blikvangers van de Giardini del Palazzo Orléans zijn onder meer de enorme ficussen met hun kenmerkende luchtwortels en glanzende dikke bladeren. Ook de zijdeboom, met stekels op de bast en grote roze bloemen, die tijdens ons bezoek volop in bloei staat, is spectaculair te noemen.

Verder staan er verschillende soorten palmbomen en in de zomer kun je er volop genieten van bloeiende oleanders. Om echt even tot rust te komen, strijk je neer op een van de bankjes.

Zo kun je al het groen en de bloemen in het park goed in je opnemen, met op de achtergrond het rustgevende gekletter van de fontein. Na een bezoek aan het park ben je weer helemaal opgeladen om te genieten van de levendige sfeer in Palermo!’

Praktische informatie Giardini del Palazzo Orléans

Je vindt de ingang van de Giardini del Palazzo Orléans naast het Palazzo d’Orléans aan het Piazza Indipendenza, net buiten het historisch centrum van Palermo. Het park is gratis te bezoeken en is geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het park gesloten.

Nog veel meer tips voor Palermo

Er is in Palermo nog veel meer lekkers en moois te vinden. Daarom maakten we een lekker dikke digitale reisgids voor de stad, met meer dan vierhonderd pagina’s aan inspiratie. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van het Palermitaanse street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special over Palermo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *