Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

I Quattro Canti – ‘het Theater van de Zon’ in Palermo

Het kloppend hart van Palermo is voor ons de Il Capo-markt, een van de markten die de stad rijk is. Hier is het heerlijk struinen en voel je met al je zintuigen de bijzondere sfeer van de stad. De navel van Palermo wordt gevormd door I Quattro Canti, het plein met de vier ‘hoeken’.

Quattro-Canti-Palermo (1)Quattro-Canti-Palermo (2)

Het plein is het mooist als je het ’s ochtends vroeg of later op de avond bezoekt, voor de zon ondergaat. Er zijn dan weinig andere mensen op straat (let ’s avonds wel goed op je spullen en camera), zodat je de sfeer van het plein in alle rust in je op kunt nemen. Je kunt je op zo’n moment goed voorstellen dat het plein vroeger de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad was.

Quattro-Canti-Palermo (4)

Vier Spaanse koningen en vier beschermheiligen

De Quattro Canti werd aangelegd tussen 1608 en 1620, maar in eerste instantie kreeg het plein de naam Piazza Vigliena, als eerbetoon aan de Spaanse onderkoning Vigliena die de opdracht had gegeven het plein te bouwen. Hij was het ook die besliste dat er op de vier hoeken van het plein vier verschillende palazzi gebouwd moesten worden. De uitvoering was in handen van de Romeinse architect Giulio Lasso.

Elk palazzo werd versierd met een van de vier jaargetijden op de begane grond, met daarboven een van de vier Spaanse koningen van Sicilië (Karel V, Filips II, Filips III en Filips IV) en daar nog eens boven een van de vier beschermheiligen van de vier stadswijken die aan de Quattro Canti grenzen.

Quattro-Canti-Palermo (6a) Quattro-Canti-Palermo (6b)

Dankzij deze vier palazzi en de vier keer drie schitterende beelden op de hoeken daarvan, kreeg het plein in de volksmond al snel de naam Quattro Canti – een naam die de oude naam al snel verdrong en tot op de dag van gebruikt wordt om de navel van de stad aan te duiden.

Quattro-Canti-Palermo (7)

Teatro del Sole

De mooiste bijnaam voor dit stukje Palermo is echter niet zo bekend. De Palermitani noemen de Quattro Canti ook wel het Teatro del Sole, het ‘Theater van de Zon’. Deze naam is te danken aan het lichtspel dat de zon hier elke dag opnieuw opvoert. Steeds wordt een ander stukje van de vier gevels in de schijnwerpers gezet, terwijl een ander stukje wordt verborgen door de schaduw. Schitterend!

Quattro-Canti-Palermo (5)foto’s: Merle van de Reep

Nog veel meer inspiratie voor Palermo

Er is in Palermo nog veel meer lekkers en moois te vinden. Daarom maakten we een lekker dikke digitale reisgids voor de stad, met meer dan vierhonderd pagina’s aan inspiratie. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van het Palermitaanse street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special over Palermo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *