Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Voordelig cultuur snuiven in Napels met de Campania Artecard

Reis je binnenkort naar Napels of de regio Campanië en ben je geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis en archeologie? Dan hebben Iris en Joël van Ontdek Napels een handige tip voor je, die je ook nog eens veel geld bespaart: de Artecard.

foto: Gaetano Balestra

Een aantal jaren geleden werden de Campania en Napoli Artecard geïntroduceerd door de regio Campanië. Met deze voordeelkaart kun je drie, zeven of 365 dagen lang het immense culturele erfgoed in Napels en de regio Campanië op een voordelige manier bewonderen.

Je kunt van alles bezoeken, zoals de opgravingen van Pompeï en Herculaneum, het archeologisch museum van Napels en Reggia di Caserta. Daarnaast is het openbaar vervoer naar de meeste plekken op de lijst eveneens inbegrepen in de prijs van de kaart.

Hoe werkt het?

Je kunt de Napels, Campania of 365 Artecard online kopen of bij een van de verkooppunten ter plekke. In Napels kun je onder andere terecht bij BOX office in de Galleria Umberto, op het centraal station, op het vliegveld en bij het infopunt op Piazza Dante.

De kaart activeer je automatisch bij je eerste bezoek aan een bezienswaardigheid en dan gaan de drie, zeven of 365 dagen in. Een praktisch voordeel van de kaart is daarnaast dat je niet in de rij hoeft te staan, wel zo makkelijk!

Wat kan ik precies bezoeken?

Dit is afhankelijk van welke kaart je kiest. Stel je kiest de drie dagen Napels Artecard, dan kun je drie plekken in de stad gratis bezoeken. Bij de plekken die je erna bezoekt, krijg je vijftig procent korting.

Ook is het openbaar vervoer (bus, funicolare, metro en trein binnen de gemeentegrenzen) inbegrepen in de prijs. Dat is vooral handig als je net iets buiten de oude stad moet zijn, bijvoorbeeld om de Catacomben van San Gennaro en het museum van Capodimonte te bezoeken.

Joël: ‘De lijst van plekken die je met de Artecard kunt bezoeken, is echt heel erg compleet. De bekendste plekken in Napels zijn allemaal inbegrepen: het archeologisch museum, Castel Sant’Elmo, Palazzo Reale, Bosco e Museo Capodimonte, de Catacomben van San Gennaro en San Gaudioso in onze wijk Rione Sanita en de Galleria Borbonica.

Daarnaast heb je korting op bijvoorbeeld toegang tot het Teatro San Carlo, Napoli Sotterrata en de kloostertuin van Santa Chiara.’ De volledige lijst vind je hier met hier ons overzicht van de openingstijden.

Wil je ook buiten Napels voordelig op ontdekkingstocht? Kies dan voor de Campania Artecard. Dan kun je ook gratis of met korting naar Pompeï, Herculaneum, Paestum, Oplontis en deze plekken.

Wat zijn de kosten?

Voor zowel de Napoli als de Campania Artecard kun je kiezen uit een geldigheid van drie dagen, zeven dagen of 365 dagen. Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Dan heb je geluk, want er is een speciale ‘young’ versie van de Artecard die goedkoper is.

De Napoli ArteCard is er vanaf € 27,- (€ 16,- als je ‘young’ bent). De Campania Artecard daarentegen heb je al voor € 41,- (of € 30,- als je tussen de achttien en vijfentwintig jaar bent). Als je vaker naar Napels komt, dan is het waarschijnlijk interessant om de 365 days golden pass te kiezen voor € 50,-.

Reis je met kinderen onder de 18 jaar? Deze hebben bijna altijd gratis toegang tot musea en bezienswaardigheden, maar betalen uiteraard wel voor het openbaar vervoer.

Waarom de ArteCard?

Iris: ‘Ik vind de Artecard vooral heel erg makkelijk, want de meeste mensen die bij ons te gast zijn, willen altijd wel Pompeï en/of Herculaneum bezoeken of het Castel Sant’Elmo en het archeologische museum in de stad zelf zien.

Naast het voordeel op de toegangsprijzen is het ook fijn dat het openbaar vervoer inbegrepen is en je nergens hoeft te wachten om een kaartje te kopen. Dat scheelt tijd, die je dan weer kunt besteden aan een extra bezoek of een extra terrasje.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Top idee! Wij gaan in september een roadtrip vanaf Napels via Salerno naar Bari maken en nemen dan zeker deze kaart in gebruik.

  2. Ik heb inmiddels de Artecard, omdat ik binnenkort naar Napels ga. Voor bezoek Pompeï moet ik wel een reservering maken, maar hoe doe ik dat via de Artecard? Bij elke reserveringssite moet ik gewoon afrekenen, terwijl dit bij inbegrepen is via Artecard.
    Tips?

  3. Ciao Raymond,
    op de website van Artecard staat: ‘Book your acccess on the website of the museum you intend to visit is mandatory. Select the purchase for artecard holders or, in the absence of the dedicated box, buy a free or reduced ticket depending on the access included in your pass.’ Zie https://www.campaniartecard.it/how-it-works/?lang=en

    Ik werk daar natuurlijk niet maar dit lijkt me een vrij duidelijke werkwijze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *