Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7 dingen die Sanità de leukste wijk van Napels maken

In mei van dit jaar verhuisden Iris en Joël vanuit Nederland naar Napels. Na een vermoeiende huizenjacht van twee weken kwamen ze terecht in Rione Sanità, een volkswijk achter het archeologisch museum van Napels, net buiten de drukte van het hart van de stad. Vandaag nemen ze je mee naar deze leukste wijk van Napels.

Iris en Joël: ‘Het leven in Sanità mag dan net buiten het drukke centrum van Napels liggen, het is hier echter allesbehalve rustig. Scooters met jongeren scheuren door de hoofdader van de wijk, ouderen zitten op terrasjes van de koffiebars te kletsen en iedere dag is er een drukbezochte markt. Een bezoek aan deze wijk is de perfecte kans om het echte leven in Napels te ervaren. Helaas missen veel toeristen dit authentieke stukje stad.

foto: Gaetano Balestra

Als we mensen elders in de stad vertellen dat we in Sanità wonen, is de reactie vaak op zijn zachtst gezegd verrast. Het is een volkswijk met een reputatie, maar wij zijn in korte tijd echt van ‘onze wijk’ gaan houden. De mensen zijn er warm, gastvrij en het is een wijk die bruist. Onder andere door de vrijwilligers en ondernemers die hard werken voor een positieve toekomst voor de jeugd.

foto: Gaetano Balestra

Koffiebezorgers op de scooter

Mensen die Napels al eens bezocht hebben, weten dat je voor verse koffie niet naar een koffiebar hoeft. Een simpel telefoontje is voldoende om je caffè thuis of op je werk bezorgd te krijgen. Mannen die met een dienblad met plastic bekertjes caffè over straat lopen zijn een bekend beeld hier in de stad.

In Sanità heeft men het bezorgen van koffie echter tot een kunst verheven door het dienblad niet lopend, maar rijdend op een scooter vast te houden. Met dertig kilometer per uur racen de jongens over de hobbelige straten van de wijk om de koffie heet te bezorgen. Bar Forza Napoli aan de Via San Vincenzo, naast de lift, is onze persoonlijke favoriet.

foto: Gaetano Balestra

Palazzo dello Spagnolo en Palazzo San Felice

Je loopt er al snel voorbij als je niet goed weet waar ze liggen: Palazzo dello Spagnolo  en Palazzo San Felice. Beide palazzi zijn ontworpen door architect Ferdinando Sanfelice in de eerste helft van de achttiende eeuw. Hij liet de gebouwen voor zichzelf en zijn familie bouwen.

Tegenwoordig zijn het appartementencomplexen, maar de trappenhuizen worden vaak ook gebruikt door filmmakers. Wist je bijvoorbeeld dat de finale van de immens populaire Netflix-serie Sense8 zich hier deels afspeelt? Cool toch?

foto: Gaetano Balestra

Pizza uit de Michelingids

Aan de Via Arena della Sanità, net achter het archeologisch museum, vind je de pizzeria van Ciro Oliva: Concettina ai Tre Santi. Hier vind je pizza’s van de absolute buitencategorie. Al twee jaar op rij heeft deze pizzeria een vermelding in de befaamde Michelingids.

Eigenaar Ciro Oliva is de vierde generatie in een familie van pizzabakkers en pas vijfentwintig jaar oud. Ondanks de prijzen en eervolle vermeldingen die zijn pizzeria heeft verzameld in de afgelopen jaren is hij niet van plan Sanità te verlaten. Hij houdt van de buurt en haar mensen en dat is ook de reden dat je hier een pizza sospesa kunt bestellen. Net als bij de caffè sospeso betaal je aan de kassa voor een extra exemplaar dat opgehaald kan worden door iemand die zich geen pizza kan veroorloven.

foto: Concettina ai Tre Santi

Zoete sneeuwvlokjes bij Poppella

Na een pizza bij Ciro kun je aan de overkant terecht bij een andere Ciro voor een heerlijk toetje. Ciro, de eigenaar van Pasticceria Poppella, vond hier een aantal jaren geleden de fiocco di neve (sneeuwvlokje) uit: een soesje met een geheime mix van onder andere ricotta en slagroom.

Iedereen die ons op komt zoeken moet het proeven en iedereen is direct verkocht. In een stad waar men enorm traditioneel is op het gebied van eten is het Poppella gelukt een nieuwe Napolitaanse klassieker uit te vinden. Dat is best knap, vind je niet?

foto: Gaetano Balestra

Internationale street art

Wanneer je Sanità binnenkomt vanaf de Via Foria is de kans groot dat je een steegje met een aantal prachtige muurschilderingen mist. Vorig jaar bracht de Mexicaanse street artist Facte een bezoek aan de wijk. In de Vico Buongiorno zette hij twee prachtige kunstwerken op de muren.

Een andere bekende kunstenaar die Napels graag bezoekt is Francisco Bosoletti uit Argentinië. Op het grote kerkplein midden in de wijk vind je een metershoge muurschildering in kleur van hem. Wanneer je verder wandelt, tref je (mits je goed kijkt!) nog een kunstwerk van hem: een portret dat tot leven komt wanneer je een foto ervan in ‘negatief’ zet.

foto: Ontdek Napels

De kerk van San Vincenzo

In heel Napels en in alle toeristenboekjes staat de grote kerk midden in Sanità bekend als de Basilica Santa Maria della Sanità. Maar in Sanità zelf kent men deze naam niet, daar is het de kerk van de beschermheilige van de wijk: San Vincenzo Ferreri.

In 1836 werd Napels geteisterd door een cholera-epidemie, maar toen San Vincenzo’s houten beeld door de straten gedragen werd tijdens een processie stopte de verspreiding in Sanità.

foto: Gaetano Balestra

In de kerk van San Vincenzo vind je echter nog veel meer bijzonders. Centraal staat het oudste fresco van heel Napels, een afbeelding van la Madonna della Sanità. Hier ligt volgens sommigen ook de oorsprong van de naam van de wijk, Rione Sanità.

Onder de kerk zijn in de catacomben van San Gaudisio onder meer fresco’s uit de vijfde eeuw te vinden. De gidsen van de organisatie Catacombe di Napoli kunnen je er alles over vertellen.

Cimitero delle Fontanelle – een begraafplaats vol schedels

Wanneer je een bezoek brengt aan Sanità kan een bezoek aan het Cimitero delle Fontanelle niet uitblijven. Cimitero delle Fontanelle, oftewel ‘begraafplaats van de schedels’ is een begraafplaats waar je ruim vijfenveertigduizend schedels vindt, plus nog een hele hoop beenderen. Voor toeristen die de wijk bezoeken is deze plek soms de enige reden van hun komst.

De schedels en beenderen behoren toe aan de slachtoffers van de grote pest  en cholera epidemie in Napels. Veel mensen werden destijds in een massagraf begraven, omdat ze geen geld hadden voor een plek op de begraafplaats.

Op het Cimitero delle Fontanelle zijn veel schedels door families ‘geadopteerd’. De schedel heeft een naam, wordt schoon gehouden en hoort echt bij de familie. Daarnaast worden er bij de schedel vaak muntjes gelegd en wordt de rustplaats soms ook versierd. Een heel bijzondere, maar voor sommigen ook lugubere plek om te bezoeken.’

foto: Ontdek Napels

Iris en Joël laten je graag nog meer van Sanità en andere delen van Napels zien. Met Ontdek Napels organiseren zij Nederlandstalige tours in Napels. Hiermee willen ze Nederlandse en Vlaamse toeristen laten ervaren hoe mooi en bijzonder deze stad in Zuid-Italie is.

Neem gerust contact met Iris en Joël op via contact@ontdeknapels.nl als je binnenkort naar Napels gaat en met hen op pad wil. Volg hen voor een voorproefje alvast via Instagram of Facebook.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *