Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het archeologisch museum in Napels restaureert het mozaïek van Alexander de Grote

Het Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN) is het mooiste museum van Napels. Hier stap je eeuwen terug in de tijd, met schitterende mozaïeken en beelden uit Pompeï, Herculaneum en andere stadjes in de omgeving van Napels die door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus vernietigd werden.

In een van de zalen schittert bijvoorbeeld het circa zes bij drie meter grote vloermozaïek van Alexander de Grote, dat in 1830 werd ontdekt in La Casa del Fauno (Het Huis van de Faun), het grootste huis van Pompeï, waar je tegenwoordig een kopie vindt.

Zo’n vier miljoen steentjes vormen samen de veldslag tussen Alexander de Grote en de Perzische koning Darius III, die plaatsvond bij Issos (in het uiterste zuiden van het huidige Turkije) op 5 november 333 voor Christus.

Het kunstwerk zou rond 100 voor Christus zijn gemaakt. Het werd op 24 oktober 1831 ontdekt tijdens opgravingen in Pompeï. Een kleine maand later werd het op een kar geladen om naar Napels gebracht te worden. Onderweg kiepte de kar echter om en viel de doos met het mozaïek op de grond. Paniek natuurlijk, want wat zou er nog van over zijn?

Gelukkig bleek de schade mee te vallen en kon men het in al zijn pracht en praal tonen aan het publiek. Het is nu te zien op een van de wanden van het museum, maar oorspronkelijk was het in het museum ook echt als vloermozaïek te zien.

Volgens museumdirecteur Paolo Giulierini is de restauratie een ambitieus project, dat na een nauwkeurige voorbereiding van start kan gaan. Dankzij geavanceerde digitale technieken kunnen de restaurateurs secuurder te werk gaan dan ooit. Als bezoeker kun je meekijken, want voor de restauratie wordt er een soort transparante werkplaats gecreëerd.

Saskia: ‘Mijn favoriete museumstuk is heel wat kleiner. Het is een fresco met het portret van Sappho, dat op 24 mei 1760 werd gevonden in Pompeï. Het portret toont een meisje met in haar handen een stylus, een soort pen, en vier wastabletten om op te schrijven. Hoewel het portret is vernoemd naar de Griekse dichteres Sappho, weet men niet wie dit meisje is, maar voor mij is ze desondanks een van de bekendste gezichten uit het oude Pompeï.

Nog een sprekend frescoportret is dat van Terentius Neo en zijn vrouw, dat in 1868 werd gevonden in het huis van Terentius Neo, die als bakker gevestigd zou zijn geweest in Pompeï.

Ook de moeite waard: het schaalmodel van het vroegere Pompeï, gemaakt van papier, hout en kurk, dat een mooi beeld geeft van hoe de stad er ooit moet hebben uitgezien.’

In het Museo Archeologico Nazionale di Napoli vind je ook schitterende beelden uit de Romeinse tijd, die onder meer zijn gevonden tijdens de opgravingen bij de Thermen van Caracalla in Rome. Je ziet onder meer Romeinse kopieën van Griekse originelen, een prachtige Hercules en de beroemde Farnese-stier.

Een apart gedeelte van het museum is gewijd aan allerlei pikante taferelen uit de bordelen van Pompeï, van fresco’s tot beeldjes. Om het Gabinetto Segreto (‘Geheim Kabinet’) te bekijken, moet je wel even reserveren bij de informatiebalie van het museum (dit kost niets extra’s).

Je vindt het Museo Archeologico Nazionale di Napoli aan het Piazza Museo Nazionale 19 in Napels, bij de metrohalte Museo. Dit metrostation is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Gae Aulenti, met kleuren die je ook tegenkomt in het archeologisch museum.

In de hal staan kopieën van de beroemde Hercules Farnese, de Laocoöngroep en het paardenhoofd van Palazzo Carafa. In de gang naar het museum vind je Stazione Neapoli, een expositie met archeologische vondsten die werden gedaan tijdens de aanleg van deze metrolijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Beste Saskia,

  Vele jaren mijn dank voor uw geweldig en genieten van uw ‘Ciao Tutti’ en elke keer weer herinneringen ophalen.
  Was 26 jaren op vakanties in Rome, Pompeï, Herculaneum, Napels en omgeving.

  Nogmaals mijn dank en een hartelijke groet,

  Hendrik.

 2. Mevr J. Roelinga

  Wij hopen dit voorjaar een rondreis door Zuid Italië te maken met ons VW campertje, Ebikes enz. Te beginnen in Campania om Napels, Pompeï en de Amalfikust te bekijken.
  Vraag:
  Bestaat er in Italië ook iets als een Museumjaarkaart, zoals in Nederland?
  Of een Museumkaart voor het bezoeken van Archeologische mysea, opgravingen enz., zoals we die bij toeval voor Griekenland ontdekten .

 3. Buonasera!
  Voor heel Italië is er – helaas – geen museumkaart, maar voor de regio Campanië kan deze kaart handig zijn > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/napels/voordelig-cultuur-snuiven-in-napels-met-de-campania-artecard/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *