Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de 25 mooiste openluchttheaters in Italië

In heel Italië vind je schitterende openluchttheaters, waar al in de oudheid spektakelstukken werden opgevoerd maar die ook nu nog regelmatig het spectaculaire decor vormen voor concerten en andere voorstellingen.

We tippen in dit artikel de mooiste antieke openluchttheaters van noord naar zuid, met ook een aantal bijzondere theaters van recenter datum, waar je in de zomermaanden kunt genieten van muziek en theater.

VALLE D’AOSTA

Teatro Romano, Aosta
Het Teatro Romano is een van de meest indrukkwekkende Romeinse bouwwerken in de stad Aosta, met een tweeëntwintig meter hoge voorgevel die nog altijd fier overeind staat.

Ooit bood het halfronde theater plek aan zo’n vierduizend toeschouwers, verspreid over meerdere niveaus. De zitplaatsen en de orkestvloer zijn nog te zien.

In de zomer worden hier regelmatig concerten gehouden, met als decor de antieke theatergevel met daarachter het silhouet van de bergen. Che spettacolo!

VENETO

Arena, Verona
De Arena van Verona is een van de grootste nog bewaard gebleven amfitheaters in Italië. Het is nog altijd volop in gebruik; elke zomer worden hier avond aan avond opera’s opgevoerd, zoals Verdi’s Aïda, de eerste opera die in de Arena ten gehore werd gebracht, op 10 augustus 1913.

Een avond naar de opera in de Arena is een spectaculaire ervaring, alleen al vanwege de schitterende ambiance. Ten tijde van de Romeinen was er plek voor dertigduizend bezoekers; nu kunnen er twintigduizend mensen plaatsnemen in de Arena.

De akoestiek in dit Romeinse amfitheater is uitzonderlijk goed, operazangers hebben niet eens versterking nodig om de hele Arena te vullen met hun operaklanken.

Kaarten voor een operavoorstelling in de Arena koop je het beste via deze link. Wees er op tijd bij, zeker als je een mooie plek wil. Reserveer je een plekje op de stenen tribunes, neem dan zeker een kussentje mee om comfortabel te kunnen zitten.

Op de dag zelf kun je altijd nog informeren of er nog last minute-kaarten beschikbaar zijn voor de voorstelling van die avond. Soms heb je geluk en zijn zelfs mooie zitplaatsen nog te boeken voor een last minute-prijs.

Teatro Romano, Verona
Een kleiner maar ook zeer stijlvol theater in Verona waar je in de zomermaanden kunt genieten van concerten en voorstellingen, is het Teatro Romano, dat direct aan de rivier de Adige werd gebouwd. Met het uitzicht dat je vanaf de originele Romeinse stenen tribune hebt op de rivier en de stad aan je voeten, klinken de muzikale noten nóg mooier.

In de zomermaanden vindt hier Estate Teatrale Veronese plaats, met dans, theater en muziek. Ook een aanrader is het Festival della Bellezza, met poëzie, voordrachten en muziek. Ook hier raden we je aan een kussentje mee te nemen om comfortabel te kunnen zitten (deze zijn ook ter plekke verkrijgbaar, tegen een kleine vergoeding).

LOMBARDIJE

Anfiteatro del Vittoriale, Gardone Riviera
Midden in het voormalige villacomplex van dichter Gabriele d’Annunzio, Il Vittoriale, liet D’Annunzio zijn eigen ideale theater creëren, una conca marmorea sotto le stelle, ‘een marmeren bekken onder de sterren’.

De opdracht voor het ontwerp van het Anfiteatro del Vittoriale lag in handen van de architect die ook Il Vittoriale op zijn naam schreef, Giancarlo Maroni. D’Annunzio vroeg hem om naar Pompeï af te reizen, het amfitheater daar te bestuderen en dit als voorbeeld te nemen voor het ontwerp.

Helaas maakte de dichter de opening van het theater zelf niet meer mee. Na zijn dood lag de bouw stil, maar in 1953 werd het theater alsnog voltooid door architect Moretti, die hierbij nauw samenwerkte met een broer van Gian Carlo Maroni. Het openingsconcert in 1953 was van het orkest van het Teatro alla Scala in Milaan.

Nog altijd geniet je hier ‘s zomers van concerten, tijdens het Festival del Vittoriale. De muziek weerklinkt te midden van vele cipressen en wervelt weg op de golven van het Gardameer, dat als decor van het theater dient.

Teatro Continuo, Milaan
In het Parco Sempione, tussen het Castello Sforzesco en de Arco della Pace, staat een bijzonder theaterpodium, dat opvalt vanwege zijn eenvoud: het Teatro Continuo. Dit unieke theater werd in 1973 ontworpen door kunstenaar Alberto Burri.

Burri reduceerde het theater tot een houten platform met aan elke zijde drie roterende panelen, aan de ene kant zwart, aan de andere kant wit, die als coulissen dienen. Dit teatro continuo, ‘doorlopend theater’, maakte Burri vanuit het idee dat het theater onderdeel moest zijn van de omgeving en op elk moment gebruikt kon worden, niet alleen voor voorstellingen, maar door iedereen.

Aan welke kant van het podium je ook staat, de doorkijk is altijd mooi, met aan de ene kant het kasteel en aan de andere kant de triomfboog.

In de zomermaanden worden er af en toe voorstellingen gehouden, die te vinden zijn op de website van Eventi at Milano.

 TOSCANE

Teatro Romano, Volterra
Niet alleen de Etrusken lieten sporen na in Volterra, ook de Romeinen drukten hun stempel op dit Toscaanse stadje. Je vindt er de overblijfselen van een oud Romeins theater, dat eigenlijk per toeval werd ontdekt in de jaren vijftig, toen men op deze plek een voetbalveld wilde aanleggen.

In plaats van partite di calcio, voetbalwedstrijden, kun je hier in het zomerseizoen tijdens het Festival Internazionale Teatro Romano Volterra wegdromen bij concerten en voorstellingen met de antieke theaterbrokstukken op de achtergrond.

In de Romeinse tijd was er op de tribunes, die waren uitgehouwen in een heuvel, plek voor wel tweeduizend bezoekers. Nu beleef je een muzikale avond uit in een wat kleiner gezelschap, maar nog altijd in een bijzondere atmosfeer.

Teatro Romano, Fiesole
Een mooiere plek voor het Festa della Musica in Fiesole is er niet. In het oude Romeinse theater zit je als bezoeker net als in de Romeinse tijd op de oude stenen tribune, die gebouwd is tegen een heuvel.

Tijdens de Estate Fiesolana kun je je hier laten meevoeren door operaklanken. Dankzij het glooiende groene Toscaanse landschap om je heen is het extra genieten!

Teatro del Silenzio, Lajatico
In dit openluchttheater geniet je het hele jaar door van de stilte, die slechts door één artiest doorbroken mag worden. Niemand minder dan Andrea Bocelli, die in Lajatico is geboren en getogen, geeft elke zomer een openluchtconcert in Il Teatro del Silenzio.

Bocelli zingt de sterren van de Toscaanse hemel, vaak ook samen met internationale artiesten. Het is een hele belevenis, met bezoekers van over de hele wereld die hun adem even inhouden als Bocelli zijn mooiste tenorklanken door de Toscaanse heuvels laat schallen.

Gran Teatro Puccini, Torre del Lago
Aan de oevers van het Lago di Massaciuccoli vind je het Gran Teatro Puccini, dat volledig gewijd is aan de uit Lucca afkomstige operaschrijver Giacomo Puccini. Sinds 1930 zijn tijdens het Festival Puccini elke zomer de mooiste opera’s van Puccini op deze plek te horen, van Madama Butterfly en Turandot tot Tosca en La Bohème.

Het Gran Teatro Puccini bevindt zich op vijfhonderd meter van het Museo Villa Puccini, waar Puccini het grootste deel van zijn opera’s schreef omdat de plek hem zo inspireerde. In deze blog lees je meer over Puccini en zijn geliefde meer.

LE MARCHE

Sferisterio, Macerata
Het Sferisterio werd gebouwd in 1829 als stadion waar pallone col bracciale gespeeld kon worden. Deze van oorsprong vijftiende-eeuwse balsport was in de negentiende eeuw nog zo populair, dat een aantal rijke heren besloot om de stad te verrijken met een permanente plek voor hun favoriete balsport.

Het stadion werd ontworpen door architect Ireneo Aleandri, die inspiratie had opgedaan tijdens het zien van de bouwwerken van de beroemde architect Andrea Palladio in Vicenza en omstreken. Rondom het speelveld zette Aleandri een enorme zuilengalerij neer, met twee verdiepingen waarin publiek kon zitten, waarin je de Palladiaanse invloeden terugziet.

Bijna honderd jaar werd hier volop gebald, tot 1921, toen er voor het eerst een opera werd opgevoerd: Aïda van Giuseppe Verdi. Daarna klonken er jarenlang geen operaklanken in Macerata, maar gelukkig werd de opera eind jaren tachtig nieuw leven ingeblazen en kun je in de zomermaanden naar het Macerata Opera Festival.

Ook als je niet van opera houdt, is het de moeite waard om het Sferisterio te bezoeken tijdens een rondleiding met een gids, die je alles vertelt over dit bijzondere stadion.

UMBRIË

Teatro Romano, Spoleto
Het Teatro Romano in Spoleto dateert uit de eerste eeuw na Christus en maakt deel uit van het Complesso Monumentale di Sant’Agata. Het theater raakte in de vijfde eeuw in verval en werd deels afgebroken. Op het terrein werden later het klooster en de kerk van Sant’Agata gebouwd.

In 1891 werd ontdekt dat er oorspronkelijk ook een Romeins theater stond, maar grootschalige restauratiewerkzaamheden startten pas in de jaren vijftig. De cavea, tribune, werd helemaal hersteld en ook kwam de gekleurde marmeren orkestvloer weer tevoorschijn.

In 1958 vond voor de eerste keer het Festival dei Due Mondi plaats in Spoleto en werd het theater weer gebruikt voor voorstellingen. Het Romeinse theater is nog altijd het decor voor dit muzikale festival, dat elk jaar wordt gehouden.

Het mooiste zicht op het theater heb je vanaf het Piazza della Libertà. Van bovenaf zie je prachtig hoe de tribunes zich om het toneel scharen.

LAZIO

Auditorium Ennio Morricone, Rome
Wie Rome zegt, zegt Colosseum – maar dit eeuwenoude amfitheater wordt – helaas – maar zelden opengesteld voor concerten of andere voorstellingen.

Voor een muzikale avond in Rome kun je beter naar het Auditorium Ennio Morricone (dat eerder Parco della Musica heette maar in juli 2021 de naam kreeg van een van de bekendste componisten van Italië).

Het is gebouwd naar een ontwerp van een andere grote naam: de Italiaanse architect Renzo Piano. Te midden van drie concerthallen creëerde Piano ook een groot openluchttheater, dat Cavea is genoemd, naar de tribunes in een antiek Romeins theater.

In de zomer vinden hier onder andere het Roma Summer Fest, het Roma Jazz Festival en concerten van het Orchestra e Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia plaats. De programmering vind je op de website van het Auditorium.

Circus Maximus, Rome
In het Circus Maximus, dat in de Romeinse tijd een renbaan was, kun je in de zomermaanden genieten van opera en concerten. Van oudsher was het Circus Maximus niet alleen een renbaan, maar ook een plek waar spelen werden gehouden, zoals bokstoernooien en gladiatorenspelen.

Met de bouw van het Colosseum aan het eind van de eerste eeuw vonden de gladiatorengevechten voortaan daar plaats en werd het Circus Maximus enkel nog gebruikt voor paardenrennen.

Het moet een gigantisch stadion zijn geweest, met een lengte van zeshonderd meter en een breedte van honderdveertig meter.

In de zomer van 2021 is het Circus Maximus het decor van het Teatro dell’Opera, dat normaal gesproken in de Terme di Caracalla plaatsvindt, met onder andere Puccini’s Madama Butterfly en Bohème of het Lago dei Cigni, het Zwanenmeer.

Sinds 2009 is Circus Maximus ook de plek waar veel grote concerten plaatsvinden. Zo brachten de The Rolling Stones en Bruce Springsteen de Romeinen al in vervoering op deze oude Romeinse renbaan….

Teatro Romano, Ostia
Even buiten Rome vind je Ostia Antica, de oude Romeinse havenstad. Ostia lag in die tijd zowel aan zee als aan de rivier de Tiber, die richting Rome liep.

Een van de highlights is het Teatro Romano, waar plek was voor minstens drieduizend bezoekers. Als je op de tribune zit, die oorspronkelijk verfraaid was met marmer, komt het theater in gedachten bijna tot leven. Prachtig zijn ook de drie stenen theatermaskers op het podium, die ter decoratie van het theater dienden.

In het zomerseizoen kun je tijdens het Ostia Antica Festival genieten van concerten, toneelstukken, dans- en cabaretvoorstellingen.

CAMPANIË

Amfitheater, Pompeï
Het amfitheater van Pompeï werd gebouwd in 80 voor Christus en was daarmee het oudste van het gehele Romeinse rijk, ouder dan het Colosseum, dat in 80 ná Christus verrees.

Het bood plaats aan twintigduizend mensen, die allemaal goed zicht hadden op de arena, waar de gladiatoren hun opwachting maakten. Ze trainden op het veld aan de westzijde van het theater, waar ook een zwembad was aangelegd. Tegenwoordig worden er af en toe concerten georganiseerd in het amfitheater. Een unieke plek voor een avondje uit!

Naast het amfitheater kende het oude Pompeï meer theaters. Aan de hoofdstraat lag het Teatro Grande, dat plaats bood aan ongeveer vijfduizend bezoekers, die kwamen voor de opvoering van komedies, muziek, dans en pantomimes.

Vlak achter het theater bevond zich de kazerne voor de gladiatoren, maar die betraden alleen de arena van het amfitheater. Tot slot was er nog het Teatro Piccolo, ook wel Odeion genoemd, voor dans, poëzie en muziek.

Auditorum, Ravello
Het Auditorium van Ravello ligt hoog boven de Amalfikust. Het werd ontworpen door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, die een gebouw neerzette in een bijzondere vorm, met een perfecte akoestiek.

Het heeft wel iets weg van een golf, maar ook van een klankkast. Vóór het auditorium is een groot terras gemaakt, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de Amalfikust. De perfecte plek voor een openluchtconcert of voorstelling!

Overigens wordt ’s zomers ook een deel van de tuin van Villa Rufolo omgetoverd tot een theater. De beroemde componist Richard Wagner verbleef hier enige tijd en schreef er een groot deel van zijn Parsifal.

Deze tijden herleven elk jaar tijdens het Festival Musicale di Ravello. Terwijl je uitkijkt over de blauwe zee geniet je van sprookjesachtige klanken, die langzaam wegdrijven over het water.

PUGLIA

Anfiteatro, Lecce
In het midden van het Piazza Sant’Oronzo, het kloppend hart van Lecce, ligt het Anfiteatro, een Romeins amfitheater, dat in 1938 werd opgegraven.

Ooit bood dit theater plek aan zo’n twintigduizend man. Ongeveer een derde van het oorspronkelijke theater is nu zichtbaar, waaronder een deel van de tribune, inclusief toegangspoorten. De rest bevindt zich nog onder het plein en de Santa Maria della Grazia, de kerk die tegenover het theater ligt.

In de zomermaanden worden er regelmatig concerten of voorstellingen georganiseerd. De standbeelden die opgegraven zijn, zijn te zien in het Sigismondo Castromediano-museum (Viale Gallipoli 28, aan de rand van het historisch centrum).

Teatro Romano, Lecce
Naast het amfitheater op het Piazza Sant’Oronzo is er nóg een prachtig Romeins theater in het historisch centrum van Lecce te vinden. Dit tweede theater ligt goed verstopt, aan de Via del Teatro Romano.

Als er geen voorstellingen zijn, vind je er een kattenkolonie, van kleine kittens tot oudere katten die je geen blik waardig gunnen als ze lekker in de zon liggen te spinnen. De locals voeren deze katten door plastic bordjes met brokjes of overgebleven etensresten onder de hekken door te schuiven. De katten zorgen vaak voor de leukste foto’s van het theater, als ze zin hebben om te poseren tenminste.

Aangezien niet het hele theater opgegraven kan worden, door de historische gebouwen die erop en er omheen zijn gebouwd, schat men dat er plek voor zo’n vijfduizend mensen was.

In tegenstelling tot het amfitheater op het Piazza Sant’Oronzo, waar veel werd gevochten met dieren en gladiatoren, diende dit theater voor vrolijker amusement. Zo werden hier dramatische, maar ook komische voorstellingen gehouden.

Wil je meer over de geschiedenis van het theater te weten komen? Loop dan naar de Via degli Ammirati 5, waar zich de ingang van het Museo del Teatro Romano bevindt.

CALABRIË

Arena dello Stretto, Reggio Calabria
De locatie van de Arena dello Stretto kan bijna niet mooier, direct aan zee, met uitzicht op de Stretto di Messina, de zeestraat die Calabrië van Sicilië scheidt, en de Lungomare Falcomatà.

Aan het einde van het podium staat een marmeren gedenkteken, dat iets weg heeft van een moderne versie van een tempel en de zee bijna lijkt te raken. Het is gewijd aan Vittorio Emanuele III, als herinnering aan het feit dat hij, nadat hij tot koning was gekroond, als eerste naar Porto Salvo ging.

In het monument staat een bronzen beeld van de godin Athene, die de stad Reggio Calabria beschermt. In de zomer worden hier allerlei concerten en evenementen georganiseerd. De programmering vind je op de website van Reggio Today.

SICILIË

Teatro Antico, Taormina
Vanaf het Teatro Antico in Taormina, een van de bekendste plekken in de stad, heb je schitterend uitzicht op zowel de Etna als de zee. Dit theater is het op een na grootste theater van Sicilië, op dat van Syracuse na. De diameter van de tribune is maar liefst 109 meter!

In een aantal treden van de tribune is de naam Filistide gekerfd. Waarschijnlijk was dat de vrouw van de man die het theater in de derde eeuw voor Christus liet bouwen. De Romeinen herbouwden het theater een eeuw later grotendeels.

In de zomermaanden zijn er verschillende evenementen in het Teatro Antico Taormina. In juni is Taormina ook het toneel van het Taormina Film Festival. Maar hoe mooi de voorstelling of film ook is, het decor van de Etna en de zee trekt continu je aandacht en is al een schouwspel op zich…

Teatro Greco, Syracuse
Zodra je plaatsneemt op de stenen zitplaatsen van de tribune van het Teatro Greco in Syracuse, komt het theater al bijna vanzelf voor je ogen tot leven. Dit theater is het grootste theater uit de oudheid dat op Sicilië te vinden is.

Het werd in 500 voor Christus door de Grieken op deze plek neergezet en vormt nog altijd het toneel voor klassieke tragedies, die worden opgevoerd door de Fondazione Istituto Nazionale del Dramma Antico, een stichting die de klassieke tragedie levend houdt. In de zomermaanden worden er ook concerten gehouden.

Waar je ook naar kijkt, tijdens je avond uit in het Teatro Greco word je getrakteerd op een spectaculaire zonsondergang. De zon verdwijnt langzaam maar zeker achter het podium, in de Ionische Zee.

Teatro Classico, Palazzolo Acreide
Het Griekse Akrai is niet helemaal verloren gegaan. Buiten het centrum van Palazzolo Acreide kun je de resten van dit oorspronkelijke stadje nog altijd bezoeken. Het Griekse theater is nog goed te herkennen.

Gedurende de tweede helft van mei, tijdens het Festival Internazionale del Teatro Classico, worden er in het theater nog voordrachten verzorgd.

Teatro Andromeda, Agrigento
Het Teatro Andromeda is niet alleen een openluchttheater maar ook een kunstwerk, dat werd gecreëerd door kunstenaar Lorenzo Reina. Hij werkte dertig jaar aan zijn theater en het resultaat is ongekend. Het theater ligt op duizend meter hoogte, wat alleen al voor een spectaculaire belevenis zorgt.

foto: Teatro Andromeda

Teatro di Segesta, Calatafimi
Het theater van Segesta ligt op een unieke plek, op het hoogste punt van de Monte Barbaro, midden in het Siciliaanse landschap. Als je eenmaal op de tribune zit, is het niet moeilijk voor te stellen waarom de Grieken deze plek voor het theater kozen.

Vanaf de tribune wacht een weids uitzicht over de omliggende heuvels, met in de verte de zee. Anders dan anders bij Griekse theaters werd de tribune hier niet tegen een heuvel aan gebouwd of uit rotsen uitgehouwen, maar werd het een op zichzelf staand geheel.

Net als het Teatro Greco in Syracuse heeft dit theater ondergrondse gangen, die de acteurs gebruikten om ongezien van de ene kant van het podium naar de andere te komen.

Tijdens het Teatro di Segesta Festival staan er verschillende voorstellingen op het programma, van klassieke en moderne toneelstukken tot dansvoorstellingen, opera en musicals.

Teatro Greco, Tindari
Het Teatro Greco in Tindari werd door de Grieken aan het einde van de vierde eeuw voor Christus gebouwd, met de blauwe zee als decor.

Ten tijde van de Romeinen moesten tragedies en komedies het toneel verlaten en werd het theater omgebouwd tot amfitheater. Zo werd de oorspronkelijke orkestvloer bijvoorbeeld veranderd in een arena, waar voortaan bloedstollende spelen werden gehouden.

In de zomer vindt in dit theater onder andere het Teatro dei due Mari plaats. Hoewel er nog maar een relatief klein deel van de originele tribune bewaard is gebleven, maakt dat het theater niet minder spectaculair tijdens een avond uit, met de zee als achtergrond.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *