Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Circo Maximo Experience – virtual reality in het Circus Maximus

Ga je binnenkort naar Rome? Stap dan een paar eeuwen terug in de tijd dankzij de nieuwe Circo Maximo Experience, waarbij het Circus Maximus dankzij een virtual reality-bril voor je ogen tot leven komt en je het stadion in al zijn vroegere pracht en praal kunt bewonderen.

Voor het eerst sinds de Romeinse keizertijd echoën er weer aanmoedigingen door het zeshonderd meter lange stadion, hoor je het klappen van de zweep van de wagenmenners en het knarsen van de wielen. Voor je ogen verrijst het stadion zoals het er ooit uit heeft gezien, met de marmeren tribunes en de twintig meter hoge Boog van Titus.

Aan deze unieke experience ligt een heleboel techniek ten grondslag, die het onmogelijke mogelijk maakt: je stapt letterlijk terug in de tijd. Dankzij virtual en augmented reality waan je je tijdens je wandeling van circa veertig minuten in het oude Rome en vergeet je dat er auto’s en scooters langs je heen razen. Je staat met je voeten in het zand van de renbaan en ziet de winkeltjes (tabernae) die bij het stadion hoorden.

Ook beleef je een dag in het Circus Maximus, tijdens een van de drukke wagenrenwedstrijden. Je geniet van de spanning en opwinding tijdens een wedren met een quadriga, een vierspan. Het toegestroomde publiek moedigt de wagenrenners aan en je voelt de spanning tot in elke vezel van je lijf. Che emozione!

Valle Murcia
Je reis terug in de tijd begint in de Valle Murcia, de vallei tussen de Palatijn en de Aventijn. Deze plek was voor de Romeinen altijd al een plek om samen te komen, rituelen uit te voeren, goden te vereren (zoals de godinnen Murcia en Ceres) en feest te vieren. Er zouden zelfs al paardenraces zijn gehouden.

Het is dan ook van nature een perfecte plek voor een arena. Het dal vormt als het ware een natuurlijke kom waar het stadion dat hier later werd gebouwd, precies in past. Dankzij de natuurlijke hellingen was er rondom de arena genoeg plek voor lange tribunes, zodat veel Romeinen van de paardenraces konden genieten.

Daarbij moet je wel bedenken dat de huidige hellingen niet helemaal overeenkomen met de tribunes van eeuwen geleden. Ook de arena lag wat dieper, net zoals andere delen van het oude Rome veel dieper lagen dan de huidige stad, zoals je goed kunt zien bij het Forum Romanum.

Het Circus Maximus tijdens de Romeinse keizertijd
Vanaf de Valle Murcia vlieg je door de tijd naar de tijd van Julius Caesar. Caesar zorgde voor een flinke expansie van het Circus Maximus, waarmee de renbaan de grootste ter wereld werd. Ook Caesars opvolgers besteedden veel geld aan de aanpassingen aan het stadion.

Keizer Augustus gaf bijvoorbeeld opdracht de keizerlijke loge te bouwen. Hij haalde ook een obelisk uit Egypte om die vervolgens in het Circus Maximus te laten plaatsen.

Onder het bewind van keizer Claudius werden de eerste stenen tribunes aangelegd. Helaas werden deze bij de grote brand in Rome, in 64 na Christus, verwoest. Deze brand zou overigens zijn ontstaan in een van de winkeltjes die in het Circus Maximus gevestigd waren.

Na de brand werden de tribunes opnieuw gebouwd, dit keer van marmer. Ook andere delen van het stadion werden opgetrokken uit steen in plaats van uit hout, om het brandgevaar te beperken. Keizer Trajanus zorgde hiermee voor de basis van het stadion op zijn hoogtepunt.

In 81 na Christus verrees de grote triomfboog van Titus, om zijn verovering van Jeruzalem ruim tien jaar eerder te herdenken. Boven op de driedelige boog kwam een groot bronzen vierspan, aangestuurd door de keizer zelf. Helaas werd de boog later verwoest, er zijn slechts enkele resten teruggevonden.

Ook elders in Rome werd er in deze tijd flink gebouwd. Keizer Domitianus liet op de Palatijn een nieuw paleis optrekken, met een groot balkon vanwaar hij goed zicht had op het Circus Maximus. Zo kon hij lekker vanuit huis meekijken met de paardenraces, zonder zich tussen de Romeinen te begeven.

Aan het Circus Maximus zelf werd ook goed geklust. Het werd voorzien van talloze decoraties, deels verbonden met religieuze feesten. In die hoogtijdagen konden er wel 150.000 Romeinen tegelijk plaatsnemen in het stadion. Onvoorstelbaar veel!

Een vallei vol aarde
Uiteindelijk reis je via de middeleeuwen weer terug naar het begin van de twintigste eeuw. In de zesde eeuw na Christus vonden de laatste evenementen plaats in het Circus Maximus. Daarna verdween het stadion onder een hoop aarde.

Op de helling van de Aventijn ontstond in de zeventiende eeuw een joodse begraafplaats. De exacte locatie is bekend, want hier ligt nu de Roseto Comunale, de rozentuin van Rome, met paden die als eerbetoon aan de joden die hier begraven lagen een menora, een zevenarmige kandelaar, vormen.

Het Circus Maximus was lange tijd niet meer dan een stuk gras. Tot er eind negentiende eeuw een gasfabriek werd gebouwd, om de Romeinse straatlantaarns van gas te kunnen voorzien. Begin twintigste eeuw werden deze verplaatst en begon men langzaam met opgravingen.

Langzaam aan kwam het Circus Maximus weer tevoorschijn, maar het schitterde nooit meer zoals tevoren. Tot nu, nu je er dankzij moderne technieken zo de oudheid in stapt.

Praktische informatie
De Circo Maximo Experience kost € 12,- per persoon. Hiervoor krijg je een 3D-tour (beschikbaar in zes verschillende talen: Italiaans, Engels, Duits, Frans, Spaans en Russisch) inclusief virtual reality-bril en oortjes. Let wel: deze nieuwe experience is alleen beschikbaar als het niet regent.

De Circo Maximo Experience is geopend van dinsdag tot en met zondag geopend van 9.30 tot 19.00 uur (van april tot en met oktober) en van 9.30 tot 16.30 (van november tot en met maart). De kassa – je vindt de ingang aan de Viale Aventino-zijde van het Circus Maximus – sluit een uur eerder. Kaartjes kun je ter plekke kopen, maar zijn ook online te bestellen.

Nog meer virtueel terug in de tijd reizen
Zin in meer virtuele tijdreizen in Rome? Check dan ook onze blog ‘Duik in het oude Rome met virtual of augmented reality‘. Nog meer unieke ervaringen opdoen? Schaf dan een S.U.P.E.R.-ticket aan voor het Forum Romanum en de Palatijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Robert De Abreu

    Jammer, ik kom net uit Rome en heb deze gelegenheid gemist. De vorige keer dat ik in Rome was (2 jaar geleden) kon je alleen onder begeleiding en in een groep het Circus Maximus in. Daarom was ik er nu niet alert op. Reden te meer om Rome weer te bezoeken. Roma, non basta una vita

  2. Dat is jammer, we schreven er nog wel bijna meteen na de opening over, zowel hier als in de nieuwsbrief… Volgende keer dan maar inderdaad!

  3. M Bleijenberg

    Het kost inmiddels 39.90. Voor volwassen, onder de 17 jaar 29.90. We zijn niet gegaan. Dus verder kan ik er niets over zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *