Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Doppio Sogno – dromerige beelden aan het Lago d’Iseo

Tussen het Comomeer en het Gardameer ligt het Lago d’Iseo, het Iseomeer, dat qua schoonheid niet onderdoet voor de grotere en bekendere meren. Sterker nog: dankzij het kleine formaat en de geringe bekendheid is het Lago d’Iseo misschien wel mooier dan welk meer ook.

Zéker deze zomer, als het Lago d’Iseo het decor vormt voor de tentoonstelling Doppio Sognol’amore tra mitologia e mitografia, met prachtige beelden van Giacinto Bosco.

Lorenzo Quinn aan het Lago d’Iseo

Eigenlijk zou Lorenzo Quinn dit jaar zijn kunstwerk Your World onthullen in het Iseomeer: een zilverkleurige wereldbol die wordt vastgehouden door twee enorme handen die tevoorschijn komen uit het water, met de continenten in het groen. In deze blog lees je er meer over.

impressie: Lorenzo Quinn

Deze wereldbol komt er echter pas in 2023, waarschijnlijk bij Sulzano, waar ook de drijvende pier van Christo van start ging.

De dubbele droom van Giacinto Bosco

In plaats van deze wereldbol geniet je deze zomer (tot 11 september 2022) van bronzen beelden van de Siciliaanse kunstenaar Giacinto Bosco. Hij laat je met zijn Doppio Sogno heerlijk wegdromen.

Zijn beelden gaan met je verbeelding op de loop en geven het Lago d’Iseo, dat tóch al zo’n dromerig decor vormt, nog nét wat meer magie.

Tot aan de maan en terug

Aan de oevers van het meer – en soms net in een straatje daarachter – bewonder je onder meer Bosco’s Dialogo con la luna, Ti prometto la luna, Acrobata su scala, Tuffatore di Paestum (een verwijzing naar de beroemde duiker op een grafsteen in Paestum, in de regio Campanië) en Luna Caprese.

Veel beelden verwijzen naar de maan, niet alleen als symbool van dromen maar ook als teken van liefde. Zeker bij zonsondergang levert dat prachtige romantische plaatjes op.

Van Sicilië naar Milaan

Giacinto Bosco werd geboren op Sicilië. In 1956 aanschouwde hij voor het eerst het levenslicht in Alcamo, een wijnstadje in de provincie Trapani, aan de westkant van het eiland.

Als jongetje struinde hij door de straten van Alcamo, op weg naar een van de vele bottega’s waar hij graag binnenstapte om te zien hoe de artigiani te werk gingen. Hij mocht verschillende hand- en spandiensten verrichten en leerde zo bijna spelenderwijs met zijn handen te vormen wat zijn hoofd bedacht.

Op zijn vijftiende verhuisde Bosco naar Milaan, waar hij studeerde aan het Liceo Artistico Bramante, waarna zijn artistieke carrière begon. In 1990 schreef hij zich in bij de Società per le Belle Arti ed Esposizione Permanente. Hij creëerde beelden in onder meer Rescaldina, Arese en Garbagnate Milanese.

Bosco’s bekendste beelden

In 2009 mocht hij het beeld van Benedictus XVI maken in Santa Maria di Leuca, in het zuidelijkste puntje van Puglia.

foto’s: Diego Fiore & Luca Lorenzelli

In het Sardijnse dorpje Castelsardo schittert Bosco’s Colgo la luna, een eerbetoon aan de dichtkunst van Leopardi.

foto: Fonderia Artistica Cubro

Bosco’s droom aan het Lago d’Iseo

Met de expositie aan het Lago d’Iseo wordt een van Bosco’s grootste dromen werkelijkheid. Het meer biedt een perfect decor voor zijn beelden, die je deze zomer zeker moet gaan bewonderen als je in de buurt van Iseo bent.

Op onderstaand kaartje vind je de locaties van de beelden, zodat je heerlijk weg kunt dromen bij Bosco’s creaties en je kunt laten betoveren door zijn magische dromen…

met dank aan Giacinto Bosco voor de prachtige foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *